Home

Imate li lude komšije?

Razmišljao sam o komšijama i komšiluku pre nekoliko dana. Živim u kraju sa niskim porodičnim kućama (neko bi rekao buržujski kraj, zapravo nije, samo su stari doseljenici u investitorima nezanimljivom delu grada), i mozgao sam tako ko je mi je sve komšija. I bilo je tu svega – goranaca kojima žene niko nikad u životu nije video (a postojale su), taksista koji je bio i makro, grka koji je držao u istoj kući grčki klub (ta slika i prilika pijanih grka u četiri ujutru je nešto nezaboravno), a tu su naravno i moje velike komšije, romi. Njih se sigurno sećate iz beep-ova dok su još išli na KlanRUR-u svakodnevno.

Međutim, drugo je nešto što me privlači. Komšije u stambenim zgradama. Ne znam po kom zakonu, po kojem kosmičkom deljenju karata, po kojem ključu se određuje ko će živeti u nekoj zgradi, tek uvek se u istoj nalaze mladi ljudi, poneki muzičar ili osoba koja glasno sluša muziku, porcija penzionera i naravno poneki ludak. E pa ovi potonji su mi posebno zanimljivi. Kako se dogodi da u svakoj zgradi bude poneki ludak? Što je nacrnje, nivo ludila je za svakoga od njih različit, i svako od njih na različit način svoje ludilo iskazuje. Don’t get me wrong, nije mi cilj da se ismevam mentalno obolelim osobama, nego jednostavno, kako je moguće da svaka zgrada od 20-ak stanova ima ludake. Da li je to odraz toga da smo propali kao društvo? Evo samo kratke liste slučajeva koje ja znam lično, odnosno neko koga poznajem živi u zgradi sa ljudima sa liste ispod (a ne od druga drug pa njegovog ortaka komšija):

1. Komšija koji svakodnevno šeta kuče na povoDcu – jedini problem je što kuče ne postoji (povodac je, sa druge strane, tu, zajedno sa ogrlicom).
2. Komšija koji uvek urinira na prvom međuspratu.
3. Komšinica koja sadi biljke u hodniku zgrade – problem je što od kompleta “saksija, zemlja i biljka” na raspolaganju ima samo središnji sastojak.
4. Komšinica koja baca govna na vrata svojih komšija.
5. Komšija koji stoji po ceo dan na prozoru i dere se na prolaznike da ne gaze na šaht jer će ih udariti struja.
6. Komšija koji zvoni na vrata po zgradi pa pobegne (ovaj je čak snimljen i kamerom).
7.  Komšinica koja prosipa vodu po ljudima koji prolaze ulicom.
8. Komšija koji je zalepio aluminijum na sve prozore da ga ne bi kontrolisali.

Uopšte ni neću da počinjem sa komšijama narkomanima i vojnim veteranima. Nego, ima li kod vas u ulazu nekih ludaka? Bacite info u komentare.

To Top