iOSx

AirPods vs EarPods – posle 6 meseci korišćenja

Kako su se pokazale “revolucionarne” slušalice iz Applea? Koliko su bolje od običnih i da li su?

AirPods iz Applea svakako su jedan od najboljih proizvoda koje je Apple lansirao proteklih godina. To nažalost nije baš za pohvalu, pošto ujedno znači da noviji telefoni, računari i ostali proizvodi nisu baš oduševili. Kako se ponašaju u svakodnevnom radu, koje su im prednosti a koje mane?

Oblik

Pre svega, AirPods imaju specifičan oblik, skoro identičan kao i “normalne” Apple slušalice, makar u onom delu koji ide direktno u ušnu školjku. To ujedno znači i da vam neće odgovarati ukoliko vam nisu odgovarale i ove sa kablom. Stoga nemojte da ih kupujete ukoliko imaju tendenciju da vam ispadaju iz ušiju – ove nemaju kabl koji će sprečiti da vam padnu na pod i da ih izgubite. Meni se dogodilo već nekoliko puta da mi padnu na pod dok sam pokušavao da ih stavim ponovo u kutiju. Ne smem ni da pomislim kako bi izgledalo da trčim ili radim drugi vid fizičke aktivnosti.

AirPods su slične kao EarPods, samo sa dodatnim produžetkom plastičnog belog dela i naravno, bez kabla. (c) Beep

Kabl

U slučaju da vam oblik odgovara, čitajte dalje. Žičane slušalice se lako nose u džepu ili se provlače “kroz majicu” a negativna strana je naravno kabl koji se lako mrsi u džepu i dovodi do toga da je potrebno deset minuta da ih raspetljate. Isti taj kabl lako se i kida i prestaje da radi, sve što AirPods nema kao negativnu karakteristiku. Sa druge strane, prednost “žičnih” slušalica u ovom domenu je što ih možete nositi okačene oko vrata ili kroz majicu i mogućnost da ih izgubite znatno je manja. U suprotnosti sa tim, AirPods možete nositi u džepu, ali vam i lako mogu ispasti jer ih prosto ne možete osetiti, a ako imate rupu u džepu ispašće još lakše.

Nošenje

Dobro znate kako se nose i skladište žičane slušalice. AirPods sa druge strane dolaze u svom pakovanju, veličine kutije konca za zube na primer ili duplog pakovanja orbit žvaka. Ovo kućište ih ujedno i puni. Glavni problem je što zauzima mesto. Ako nosite farmerke i već vam dovoljno smeta mobilni telefon, novčanik i ključevi, sigurno ćete imati problem sa tim gde smestiti i AirPods kućište. U prednjem džepu se neće lepo slagati sa telefonom ili novčanikom, u zadnjem će stvarati problem ako želite da sednete. Naravno, možete ih nositi i bez kućišta, ali tada rizikujete da ih lakše izgubite kao i da jednostavno nemate mogućnost da ih dopunite kada se potroše.

Airpods kutija koja je ujedno i punjač (c) Beep

Baterija

Po deklaraciji, AirPods nude 5 sati zvuka pre nego što im se baterije isprazne. Uz korišćenje AirPods kućišta koje ima sopstvenu bateriju, možete izvući i 24h. To u praksi znači da bi trebalo da celodnevno korišćenje u normalnim okolnostima prođe bez problema (odlazak na posao, vožnja u kolima ili na bicikli, telefoniranje i slično). Međutim, ništa ne može zameniti neograničeno trajanje žičanih baterija. Treba ovo imati na umu kao i činjenicu da su AirPods sada još jedan uređaj koji morate puniti pored telefona, laptopa i slično. To takođe znači da može da vam se dogodi da baš kada poželite da poslušate omiljenu numeru AirPods ostanu bez “goriva” jer ste zaboravili da ih napunite.

Ujedno, kao i svaki drugi uređaj i AirPods baterije vremenom slabe. Naravno, ne možete ih sami zameniti a zamena je dosta skupa – polovina cene novih slušalica odnosno oko 90 evra. Baterija se mora menjati i u Airpods kućištu. Informacije na internetu kažu da oni koji su kupili AirPods kada su lansirane već sada, 2 godine kasnije, moraju menjati baterije jer slušalice više ne drže dovoljno dugo.

Kontrola

AirPods su osetljive na dodir i omogućavaju nekoliko standardnih komandi, koje ujedno možete odvojeno programirati za levu i desnu slušalicu – promena pesme, pauziranje numere, aktiviranje Siri. U tom smislu žičane slušalice nude mnogo više opcija koje su vam lakše dostupne i ne zahtevaju da razgovarate sa Siri da biste ih ostvarili – recimo pojačavanje ili utišavanje zvuka. Tu je i promena pesme ali i povratak na prethodnu, nešto što Airpodsima nedostaje.

Kako sada situacija izgleda u praksi? Ako vas neko nešto pita, na primer, u slučaju žičanih slušalica možete pauzirati numeru na dugme, utišati zvuk na dugme ili prosto izvaditi slušalice iz ušiju. Sa Airpods, ako ste programirali jednu slušalicu za narednu pesmu a drugu za Siri, ne preostaje vam ništa drugo nego da izvadite slušalicu iz uveta. Dobra funkcija Airpods je da tada pauziraju numeru, što je inovativno, bez daljnjeg.

Nerazdvojni par (c) Beep

Ali šta ukoliko želite nešto da uradite rukama? Na primer, u redu ste na kasi. Dolazite na kasu i kasirka vas nešto pita. Ako imate žičane slušalice, možete pauzirati pesmu na dugme i čuti je ili jednostavno “iščupati” slušalice iz ušiju dok muzika i dalje svira. Sa AirPods ili morate da vadite telefon i pauzirate, ili kažete Siri da pauzira (što zahteva da pritisnete slušalice) ili da uzmete slušalicu i izvadite je iz uveta.

I onda, na primer, želite da izvadite novčanik i platite uslugu ili uzmete od kasirke kesu – morate prvo ili staviti airpods u džep ili skloniti nekako drugačije pa tek onda uzeti proizvode. Nezgodno u svakom slučaju. Earpods ovde odnose laku pobedu.

Aktivna upotreba

Aktivna upotreba AirPods je uvek rizik, posebno ako nemate nikakav vid dodatnog osiguranja (3rd party kabl za povezivanje, učkur itd). Trčanje je dovoljno rizično a da ne pominjemo na primer vožnju bicikle. Čak i ukoliko vam slušalice savršeno pašu i ne ispadaju iz ušiju prilikom hodanja, može se desiti da naletite na džombu na putu ili rupu i da truckanje dovede do toga da vam slušalice ispadnu. Šta više, to se može dogoditi i dok pričate telefonom i samim tim prirodno pomerate vilicu.

Bez ikakvog kabla Airpods će odleteti daleko, upasti u rupu, otkotrljati se pod točkove vaše bickle ili drugog vozila…

Zvuk i “osećaj”

Iako su nešto duže nego slušalice sa kablom, osećaj nošenja praktično je identičan u oba para. Slično je i sa kvalitetom zvuka – skoro je identičan. Da se razumemo, Airpods nisu slušalice sa najboljim zvukom i ukoliko vam je to cilj, postoje i drugi modeli. Neki skuplji, neki čak i jeftiniji.

Glavna “prodajna kuka” Airpods, pored činjenice da su Apple proizvod, je unutar slušalica – čip W1 omogućava izuzetno lako povezivanje Airpods sa bilo kojim Apple uređajem, čim prvi put otvorite kućište. Ujedno uvezivanjem na iCloud nalog dobijate priliku konektovanja na svaki drugi Apple uređaj povezan na isti iCloud. Po tom pitanju, AirPods briljira. Na tržištu ne postoji set bluetooth slušalica koje se brže i lakše povezuju na sve uređaje koje posedujete, naravno ukoliko su Apple.

Airpods rade i na Android uređajima ili Windows računarima, ali je povezivanje tada nešto kompleksnije kao i kontrole samih slušalica. Jednostavno, nisu za to predviđene i samim tim taj deo ne možemo ni uzeti u obzir.

Šta reći na kraju?

AirPods je svakako revolucionaran proizvod sa strane wireless povezanosti i celog koncepta sa punjenjem kroz malo kučište i uopšte veličine slušalica koje su bežične. Sa druge strane, postoje brojni problemi koji prate pionirski proizvod – baterija ne traje dugo, komande su šture, wireless konekcija i dalje nije na nivou “kabla” a i cena nije povoljna. Tako da osim u slučaju da baš imate posebnu potrebu da koristite slušalice bez kabla, možda je mudro sačekati ipak AirPods 2 koje će, po nekoj informaciji, biti najavljeni ove godine.

Edit: 28.03.2019 – Apple je “tiho” najavio nove Airpods koje su jako slične ovim koje smo opisali. Najveća promena je u kućištu koje sada omogućava wireless punjenje, a tu je i novi čip unutar slušalica koji donosi još brže uvezivanje i promenu uređaja. Sada se slušalice mogu aktivirati i “Hey Siri” komandom. U suštini, mala promena u odnosu na postojeći model i ništa od krupnijih noviteta koje su korisnici očekivali.

To Top