Zdravlje

Saveti za zdravlje žena u 30-im

Drage žene, da li ste znale da je ovo najkompleksniji period za mnoge od nas? Prve godine braka, podizanje prvog deteta, napredak u karijeri… Kao da se baš tada, na početku 30-ih dešava sve! A mi počinjemo pomahnitalo da se trudimo kako bi sve uklopile i sve držale pod kontrolom. Međutim, jedna stvar nam upravo tada izmiče iz ruku – briga o sebi! Zaboravljamo na sopstveno zdrave. Sve ono što smo do tog trenutka radile, kao da odjednom nestaje, dok postajemo kao programirane, sve u nadi da nešto ne ispustimo… Greška, fatalna greška koja nas može u kasnijim godinama skupo koštati!

Da ne bismo kukale u 50-im, hajde da odmah sasečemo problem u korenu. Počnimo da brinemo o sebi.

Brinite o kostima


I muškarci i žene imaju gubitak gustine kostiju oko 30-te godine, šo prouzrokuje osteoporozu. Međutim, ovaj zdravstveni problem više pogađa ženski rod.

Kalcijum, vitamin D i kalijum su tri hranljive materije koje mogu pomoći u obnavljanju koštane mase. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome kako možete da unesete dovoljno hranljivih sastojaka kako biste održali visoku koštanu masu.

Krećite se


Većinu dana u nedelji trebalo bi da imate najmanje 30 minuta umerenog vežbanja (šetnja je idealna za ovo), dok ćete dva do tri dana u nedelje intezivno vežbati kako biste održali srce zdravim, smanjili rizik od dijabetesa, poboljšali mentalno zdravlje i održali zdravu težinu. Nemojte da vas čujemo da nemate vremena! Vremena za sebe morate imati!

Fokusirajte se na preventivnu negu


Možda su vam 30-te najbolje godine, ali ujedno su i vreme kada morate uvrstiti redovne zdravstvene preglede. 2 puta godišnje je sasvim dovoljno da uradite kompletnu krvnu sliku, posetite ginekologa, stomatologa…

Frizera i kozmetičara posećujete redovno, zar ne? E pa, shvatite da su posete lekaru bitnije od poseta frizeru! Čuvajte svoje zdravlje!

Papa test i preglede za glaukom, dijabetes, holesterol, krvni pritisak i rak dojke moraju biti obavezni.

Foto: unsplash

Pazite na težinu


Vaš metabolizam se usporava sa starenjem, a hormoni dodatno mogu da poremete vaš metabolizam, samim tim i kilograme. Sada je pravo vreme da počnete da vodite računa o ishrani. Na kraju krajeva, čak i ako vam se ne mili, razmislite o dobrobiti svog deteta ili dece. Ako se vi hranite zdravo, hraniće se i oni. Naučite ih od malih nogu zdravoj ishrani. Kuća se gradi od temelja, zar ne?

Proveravajte status hormona

Nedavne statistike pokazuju da oko 80% žena iskusi efekte hormonskog disbalansa u ovom periodu.

Kada su estrogen i progesteron neuravnoteženi, možete iskusiti simptome poput bolova u karlici, mioma, neredovnih ili obilnih ciklusa, anksioznosti, promena u težini, problema sa raspoloženjem i još mnogo toga.

Abnormalni nivoi takođe mogu biti znaci hroničnih stanja poput endometrioze ili sindroma policističnih jajnika.

Ne zaboravljajte na negu kože


Vaša koža već gubi elastičnost i mladolikost u 30-im, pa je vreme da steknete solidnu rutinu nege koja uključuje kremu za sunčanje sa SPF od najmanje 30. Uz to, ako pijete dovoljno vode, vežbate i jedete zdravu hranu, vaša koža može biti sjajna i mladolika još dugo, dugo.

Foto: unsplash

Obradujte sebe


Prema statistikama, oko jedne trećine ljudi na planeti je hronično pod stresom. Stres može dovesti do većeg rizika od visokog krvnog pritiska, bolesti srca, gojaznosti i dijabetesa.

Priuštite sebi ugođaj, bar jednom nedeljno. Čak i sa svime što je na vašoj listi obaveza, ne bojte se da usporite i da se pobrinete za vaše osnovne potrebe… Nikada sebe ne stavljajte na poslednje mesto. Ubrzo ćete shvatiti i zašto.

Ne zaboravite da odredite prioritete!

To Top