Svakodnevica

Kada ljubav “ubija” – prepoznajte znakove psihičkog nasilja!

Zlostavljanje bilo koje vrste čin je preko kojeg se ne prelazi. Kada je u pitanju fizičko zlostavljanje, postoje opipljivi dokazi o nasilju, te je lakše okolini žrtve da reaguje. Međutim, kada su emocionalno nasilni odnosi u pitanju, tačnije psihičko nasilje, kao okolina, mi nemam pojma šta zapravo neko proživljava i doživljava. Toksične, manipulatorkse igre su vešto skrivene, a žrtva ovakvog vida nasilja često ne vidi izlaz…

Kako bismo pomogli žrtvama, ali i njihovoj bliskoj okolini da prepoznaju znakove, razgovarali smo sa psihologom Jovanom Mušurinski, koja nam je rekla sledeće.

“Kada je neko fizički nasilan, to je otvoreno i očigledno” kaže Jovana.

“Međutim, psihičko nasilje je “suptilnije”. Ovakvi odnosi obično počinju veoma dobro, ljubav cveta, sve je podređeno osobi koja kasnije bude žrtva. Vremenom se odnosi pogoršavaju, a sve loše strane partnera izlaze na videlo. Barem žrtva počinje da primećuje. Ali žrtva obično pravda ovakve postupke, sve u nadi da će se stvari vratiti na staro, a kako vreme prolazi, sve je teže napustiti nasilnika.”

Mnoge žrtve zlostavljanja vremenom shvataju koliko su zapravo pogrešile što nisu odmah otišle od nasilnika. Pitaju se da li bi sam nasilnik nastavio da postupa ovako da je osoba koja je žrtva hrabro stala i odbranila sebe. Znamo šta ćete pomisliti, šta bi bilo kad bi bilo.

Basna o “žabi u ključaloj vodi” je zasnovana na realnom fizičkom eksperimentu, koji se pokazao tačan u svim sferama života. Naime, ukoliko bacite žabu u ključalu vodu, žaba će odmah iskočiti. Ali, ako se žaba stavi u hladnu voda koja postepeno počinje da se zagreva, kada ista ta voda proključa, žaba neće biti u stanju da kontroliše svoju telesnu temperaturu. Pokušaće da iskoči, ali neće imati snage… Umreće u ključaloj vodi, jer je predugo čekala.

Isti je obrazac i u toksičnim vezama.

Malo po malo, ulazimo u začaran krug koji nas iscrpljuje emocionalno i mentalno i čini nas praktično bespomoćnim.

Šta je ubilo žabu: ključala voda, ili nesposobnost da odluči kada će da iskoči?

Kako ne biste doživeli sudbinu žabe, naučite da prepoznate znakove psihičkog zlostavljanja na vreme.

Psihičko i emocionalno zlostavljanje obično se koristi kao sredstvo kojim jedna osoba može da kontroliše drugu. Psihološkinja Jovana naglašava da ukoliko želite da sprečite ovakvo ponašanje, vodite računa o ovih 10 znakova koji nagoveštavaju da ste sa osobom koja vas psihički urniše.

Foto: unsplash

Kontrola

Vaš partner je preterano uključen u vaš društveni život, nadzire svaki vaš korak, komentariše (u negativnom kontekstu) vašu dnevnu rutinu i ne priznaje vaše želje, već samo svoje… Nemate slobodu da sami donosite odluke? Ovo je alarm! Bežite glavom bez obzira!

Vikanje
Normalno je da partneri povremeno povise glas, ali nije zdravo kada nesuglasice redovno prerastu u viku. Posebno je zabrinjavajuće ako se osećate uplašeno. Ne samo da vikanje produktivni razgovor čini gotovo nemogućim, već stvara i neravnotežu snaga – čuje se samo najglasnija osoba.

Prezir
Kada jedan partner oseća prezir prema svemu što drugi predloži i kaže, nemoguće je iskreno izraziti svoja osećanja i misli. Ukoliko odgovori na vaše potrebe budu praćeni sarkazmom, arogancijom, podsmehom, vreme je da preispitate svoja osećanja, tačnije, da li uopšte želite da budete sa nekim ko vam se na svakom koraku podsmeva.

Preterana odbrambenost

Kada se stalno osećate kao da morate da se branite znajte da ovde mesta za pozitivnu komunikaciju nema. Važno je da obe strane budu u stanju da otvoreno i iskreno razgovaraju jedna s drugom kako bi rešile probleme.

Pretnje

Ako vam partner preti na bilo koji način, ne povlačite se u sebe i ne krivite sebe! Izjave poput “ako, onda“ mogu da uključuju ucene, pretnje fizičkom povredom ili samoubistvom. Upamtite, sve one imaju samo jedan cilj – da nasilnik “vrati žrtvu u ćošak” i spreči je da ode.

Krivica

Žrtve se često dovode u stanje da osećaju krivicu, te da zbog svoje greške zaslužuju zlostavljanje i maltretiranje. Upamtite, niste vi krivi! Zar ćete dozvoliti da se neko iživljava nad vama jer ste stigli kući 10 minuta kasnije nego obično?!

Izolacija

Emocionalno zlostavljanje je široko rasprostranjeno i utiče na sva područja života. Znate li šta najčešće nasilnici rade? Odvoje žrtvu od prijatelja i porodice! A kako to uspeju? Nasilnici često ubeđuju svoje partnere da nikoga nije briga za njih. Ovo otuđenje može uzrokovati da se žrtve osećaju kao da su same i da imaju samo nasilnika pored sebe. Ne zaboravite, porodica i prijatelji su uvek tu za vas i spremno čekaju da im se vratite!

Kada napustiti nasilnu vezu?
Ako niste sigurni kada je vreme za odlazak, pokušajte da uporedite svoju trenutnu vezu sa onim što želite u budućnosti.

Odluka za odlazak je razumevanje onoga što vam treba. Da li se zbog vašeg sadašnjeg partnera osećate bolje, ili želite da iskočite iz kože zbog svega što vam taj neko radi? U vezi bi trebalo da se osećate sigurno, podržano, voljeno. Ako to ne dobijate, šta uopšte radite sa takvom osobom i zašto pristajete na mrvice?

Obnova ljubavi prema sebi nakon emocionalnog zlostavljanja
Jovana naglašava da je bitno da shvatite da niko ne bira zlostavljanje i da ste bili prevareni, jer se neko izdavao za nešto što nije. Dakle, ne svaljujte krivicu na svoja leđa!

“Ova teška iskustva pomažu u izgradnji karaktera i snage“, kaže Jovana.

„Zaronivši u svoje iskustvo i odabravši da učimo iz traume, možemo izaći na drugu stranu moćniji i u poziciji da se zauzmemo za druge u sličnim situacijama.“

Dakle, ne dajte na sebe, ne krivite sebe, ne zatvarajte se i ne otuđujte od porodice i prijatelja. Vi ste takvi kakvi jeste. Ukoliko nekome ne odgovarate, daleko mu lepa kuća! Otvorite vrata i izbacite ga iz života!

Ako ipak nemate snage da se izborite sami, u nastavku vam ostavljamo brojeve telefona gde ćete dobiti pomoć u bilo kom trenutku!

Prijava nasilja u porodici 0800-100-600

Podrška ženama kroz konsultacije ima za cilj osnaživanje žena da izađu iz situacije nasilja 0800 100 007

To Top