Zdravlje

Nesanica kod žena – najčešći uzroci!

Nesanica je jedan od najčešćih problema današnjice. Od nje pate i muskarci i žene. Interesantno je to da ženska populacija češće nego muška… Ovaj problem u proseku ima jedna od četiri žene dok je kod muškaraca statistika malo drugačija – jedan od pet pati od nesanice. Istraživanja pokazuju da je ženama obično potrebno više vremena da zaspu, spavaju kraće i osećaju se umornije nego muškarcima.

Žene takođe obično imaju više od jednog simptoma nesanice, kao što su problemi sa zaspivanjem, problemi sa spavanjem i prerano buđenje. Muškarci, s druge strane, imaju tendenciju da se žale samo na jednu.

Zašto ovaj poremećaj sna više pogađa žene nego muškarce? Stručnjaci kažu da je to kombinacija hormonskih razlika i zdravstvenih stanja koja su češća kod žena.

Hormonalni uzroci

Većini žena je potrebno najmanje 7 sati sna noću da bi se osećale odmorno. Ali određeni problemi povezani sa hormonima mogu stati na put dobrom i kvalitetnom snu:

Dani koji predhode menstrualnom ciklusu

Najčešće se suočavate sa problemima sa spavanjem u danima koji prethode menstruaciji. To se dešava kada nivo progesterona pada i javljaju se simptomi predmenstrualnog sindroma ( PMS ). Još je veća verovatnoća da ćete se boriti sa spavanjem ako imate predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD), teži tip PMS -a .

Šta možete da uradite: Pobrinite se da se vežbate u danima pre menstruacije, kako biste se osećali umornije pred spavanje. Dajte prioritet svojoj rutini opuštanja, tako da vaše telo dobije poruku da je vreme za spavanje.

Trudnoća

Vaši hormoni su u stalnom toku tokom prvog tromesečja trudnoće. Možda ste zapravo pospaniji – pa čak spavate više. Do trećeg tromesečja , nivoi estrogena i progesterona se smiruju upravo kada je vaša fizička nelagodnost najveća. To je ta nelagodnost koja vas može držati budnima. Možda ćete morati češće da idete do toaleta ili jednostavno iz nekog razloga nećete moći da zaspite.

Šta možete da uradite: Ne možete da kontrolišete svoje hormone tokom trudnoće, tako da ćete jednostavno morati da budete strpljive i da sačekate da ovo stanje “prođe”.

Menopauza

Većina žena koja prolazi kroz menopauzu ima problem sa spavanjem i ovo zaista nije novost. I perimenopauza i menopauza uključuju velike promene u estrogenu i progesteronu. Ove hormonske promene izazivaju noćno znojenje i talase vrućine, i upravo vas ovakva stanja mogu držati budnim.

Šta možete da uradite: Vaš lekar može da vam preporuči terapiju zamene hormona kako biste ublažili simptome. Takođe možete pokušati da povećate unos soje. Soja oponaša estrogen. Preskočite začinjenu hranu, koja može izazvati valunge. Takođe nosite laganu, prozračnu odeću za spavanje.

Pored hormonalnih uzroka koji izazivaju nesanicu, postoje i zdravstveni uzroci.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika uzrokuje neredovne menstruacije. Takođe dovodi do višeg nivoa testosterona i nižeg nivoa progesterona. Ova hormonska neravnoteža pogoršava probleme sa spavanjem. Ako imate PCOS, takođe ste izloženi većem riziku od apneje u snu, poremećaja spavanja zbog kojeg prestajete da dišete na kratke periode dok spavate. Ovo vas može probuditi više puta tokom noći.

Urinarna inkontinencija

Dvostruko više žena nego muškaraca ima urinarnu inkontinenciju ili gubitak kontrole bešike- Ovaj zdravstveni problem se javlja zbog mnogih promena u reproduktivnom sistemu tokom menstruacije, trudnoće, porođaja i menopauze.

Depresija i anksioznost

Žene češće imaju simptome depresije nego muškarci. Problemi sa spavanjem su jedan od tih simptoma. S druge strane, ako imate nesanicu, 10 puta je veća verovatnoća da ćete imati depresiju i 17 puta veća verovatnoća da ćete imati anksioznost. Povrh svega, ova stanja mogu pogoršati nesanicu. A nesanica može pogoršati ova stanja. Vrzino kolo, priznaćemo!

Ukoliko vas problem sa spavanjem muči već neko vreme i ne smanjuje se, vreme je da porazgovarate sa izabranim lekarom koji će vas uputiti na dalja ispitivanja kako biste pronašli uzrok a zatim i sanirali posledicu.

To Top