Doručak u Beogradu

Dolcino – od 08h

Dolcino na tri lokacije u Beogradu služi doručak od 08h. Ima širok izbor, kakav je kvalitet?

Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji. A tu je i brzi spisak restorana sa doručkom.

UPDATE 17.04.2025 – Dolcino je ponovo otvoren na svim lokacijama, ali pod novom upravom. I posetili smo ga, a o tome čitajte ispod.

UPDATE 29.08.2024 – Dolcino je zatvoren na lokaciji Matavuljeva (Lekino brdo), a dobili smo informacije da ne radi ni na druge dve lokacije, iako to još nismo potvrdili.

Brzi info:

  • Doručak od: 08h do 13h
  • Cene: između 550 do 780 dinara po porciji
  • Adresa: Matavuljeva 7
  • Odvojeni nepušački deo: ne
  • Pet friendly: da

Postoje određeni kafići i restorani koji postanu nešto više popularni u kraju u kojem se nalaze. Dolcino, originalno sa Miljakovca, jedno je od takvih mesta. Svojim specifičnim menijem i kvalitetnom uslugom brzo je osvojio srca miljakovčana, te se proširio i na druge delove grada – Vračar i Dorćol. Međutim, ne bi bio prvi put da naizgled uspešan restoran zatvori svoja vrata i to se dogodilo i sa ovim objektom. Kako smo za doručak posetili ovaj na Lekinom brdu, njegovo zatvaranje smo i ispratili a ono se dogodilo leta 2024 godine. Jako dugo je lokal stajao prazan, zatim sa ispisom kako se prodaje, da bi tek pre oko mesec dana krenulo renoviranje i uskoro smo dobili novi-stari objekat – Dolcino, novog izgleda, starog imena, novog logoa, stare lokacije.

Ulaz

Enterijer

Enterijer je skoro potpuno promenjen – bašta je spojena sa unutrašnjim delom tako da je dobijena jedna velika celina, a enterijerom dominira natur drvo i drugi pomalo mediteranski elementi.I dalje postoji galerija na spratu i dominantni “globus” ali je njegova pozicija donekle izmeštena. Bašta je čini se potpuno “konvertibilna” tako da se i stakleni zidovi ali i krov pomeraju pa će verovatno tokom toplijih dana dobiti svoju pravu formu bašte, pošto je za sada ceo restoran zapravo “unutra”.

Enterijer
Enterijer

Kafa, piće…

Julius Meinl u oba slučaja sa malo limuna i medom u verziji čaja. Čaj ne baš dobrog kvaliteta, dok kafa svakako dobija prelaznu ocenu.

Čaj
Kafa

Meni

Da li će to biti trajno rešenje ili trenutna situacija zbog tek otvorenog lokala nismo sigurni, no meni u Dolcinu za ručak ali i doručak izuzetno je skroman. Nema više onog dobro poznatog menija sa pregršt jela. Sada su tu uštipci, palenta i prženice, nekoliko vrsta kajgane i omleta, doručak kuće i tri vrste sendviča. Sa druge strane, to donosi dovoljno varijateta tako da svako može pronaći nešto za sebe, ali je neobično da u ponudi nisu i standardne opcije – obična kajgana, omlet ili jaja na oko, hemendeks, bejkendegs i slično.

Meni

Opredelili smo se za Dolcino doručak i Hedonizam.

Kada doručak nazovete “Hedonizam”, složićete se da kao gost lokala u tom slučaju očekujete samo najbolje od najboljeg. Nažalost, u Dolcino varijanti to izgleda ovako:

Hedonizam

Kako kažu, slika govori više od hiljadu reči, pa je možda i nepotrebno dodati detalje. 2 jaja u ovakvom obroku svakako su malo, slanina je skoro ispala iz tanjira, sirni namaz pomenut u meniju nije ni serviran a feta sir deluje kao da je poslužen od ostataka koji su našli u pakovanju. Iskreno, parče ovako nepravilnog oblika ne bi smelo biti posluženo na tanjiru. Takođe, roštiljska kobasica bi podrazumevala makar jednu, a ne tek pola kobasice isečene na tri dela.  Ukus kobasice je bio u redu, jaja na oko su mogla biti ispečena još kojih desetak sekundi više, dok je feta ispod nivoa prihvatljivog kvaliteta.

Dolcino doručak

Što se tiče Dolcino doručka same namirnice su korektnog kvaliteta pojedinačno, pohovani kačkavalj je bio hrskav svež i ukusan, jaja lepo spremnjena, sos i ajvar u redu, ali ono što je krasilo bivši Dolcino je što je izbor za mesni deo doručka bilo sveže meso, šnitovi sveže piletine ili bifteka, a sada dobijmo viršle. Takođe, miks zelena salata koja je lepo začinjena je zamenjena sa dva parčeta paradajza. Ne samo da izgleda siromašnije u tanjiru već i paradajz nije uvek reprezentativan. 

Tuna sendvič

Ujedno, probali smo i Uštipke, koji su možda i najbolja stvar na meniju. Sveži su, a i morali bi biti i dovoljno jednostavni da ne možete baš puno sa njima da “promašite”. Uz njih ide dodatak med, džem, nutela što je opet samo po sebi dovoljno jednostavno za obezbediti i servirati.

Kesadilja

Sendvič do Tunjevine je jedina posna stvar na meniju i takođe vredi pomenuti da je ostavio pozitivan utisak jer je bogat i čini se dovoljan za doručak.

Uštipci

Kesadilje sa druge strane su pomalo nejasne i deluju kao “work in progress”. U pitanju je tortilja u kojoj je jaje sa šunkom, bez ikakvih dodataka i bez nekog sadržaja koji bi sve to povezao.

Usluga

Usluga je brza, precizna i moramo da pohvalimo konobaricu koja nas je uslužila jer je izuzetno ljubazna i predusretljiva.

Hedonizam

Pušenje, pet friendly

Objekat je pet friendly ali nema odvojeni deo za nepušače. Da ga i ima, njegova funkcija verovatno ne bi bila ostvarena jer je prostor veliki i otvoren tako da čak i ako se puši za samo jednim stolom miris se širi po čitavom lokalu. Šteta je što na ovolikom prostoru vlasnici nisu odlučili da makar jedan deo odrede za nepušače i ispravno ga ograde.

Parking

Veći problem Dolcina je oduvek bio parking koji ovde ne postoji. Većina gostiju parkira se oko lokala na za to nepredviđenim mestima što je makar u prošlosti dovodilo do toga da komunalna milicija dolazi i piše kazne, jer se lokal nalazi i na samoj okretnici trole, pa nekada automobili objektivno mogu smetati trolejbusima.

Ocena: 6.5/10

Dobro je što se Dolcino opet otvorio jer je jedan od omiljenih lokala na Lekinom brdu. Međutim, od originalnog otvaranja lokala do danas mnogo drugih se otvorilo u istom kraju pa posetioci sada imaju i alternativu. A sva je prilika da će je i koristiti jer je Dolcino trenutno ispod nivoa prethodnog lokala. Meni je skroman, cene jače u odnosu na ono što se nudi a kvalitet ponude upitan. 

Ispod se nalazi originalni tekst o Dolcinu iz 2019 godine:

Brzi info:

  • Doručak od: 08h do 12h (i vikendom)
  • Cene: između 300 i 400 dinara po porciji
  • Adresa: Matavuljeva 7 (okretnica trolejbusa 22)
  • Odvojeni nepušački deo: ne
  • Dolcino poseduje i lokacije na Miljakovcu (ima odvojeni nepušački deo) i na Dorćolu (nema), ali se naša ocena doručka bazira na prostoru u Matavuljevoj na Lekinom (Pašinom) brdu.

Dolcino je već poznato ime na nebu domaćih kafe-restorana u Beogradu. Njihova lokacija na Miljakovcu omiljeno je sastajalište lokalaca, posebno zbog činjenice da je jedan veliki deo napravljen kao nepušački.

Druga lokacija je na okretnici trole 22 a treća na Dorćolu, a mi se bavimo ovom drugom.

Dolcino je oduvek bio na našem radaru za doručak iz više razloga. Prvi, ponuda obroka tokom dana je na solidnom nivou. Drugi, ponuda za doručak je raznovrsna. Treći, doručak služe od 08h što, kao što smo pomenuli, nije tako često.

Na Dolcino sajtu možete i videti kako otprilike izgleda ponuda:

(c) Screenshot

Cenovno, doručak spada u donje-srednju granicu, gde početni obroci (jaja na oko) kreću već od oko 250 dinara. Naravno, cena raste kako se i doručak “komplikuje” ali oko 350 do 400 dinara su ujedno i najskuplje stvari u ponudi.

Pored već pomenutih jaja na oko, Dolcino nudi i kajganu, raznorazne dodatke uz jaja na sve načine, slatki doručak i palentu odnosno kačamak. Ovaj poslednji u obe varijante (“čist” i u četiri sira) su veoma obimne, pa čak možda i više nego što bi za nas ješne bilo dovoljno. No, na to se ne žalimo.

(c) Beep.rs

Ono na šta možemo da se požalimo je čest nedostatak određenih sastojaka u doručku. Da li zbog velikog “sadržaja” (pogledajte samo ovo iznad) zbog kojeg kuvar zaboravi šta je trebalo da napravi, ili zbog toga što neki sastojak nemaju, tek, često se događa da jedan ili dva “dodatka” (pavlaka, kajmak, pečurke, pasulj) ne budu poslužene uz doručak.

Druga stvar na koju bismo skrenuli pažnju je činjenica da ne postoji mogućnost modifikacije ili makar dodavanja dodatnog sastojka. Na primer, opet pogledajte sliku iznad – sve je ok, ali samo jedno jaje na oko? Pa nismo deca! 🙂

Usluga je relativno brza, konobari i kuvari rade svoj posao “sve u šesnaest” već od 08h, pa sa te strane na Dolcino nemamo nikakvih zamerki.

Ne možemo reći da nam je jasno čemu služi pohovani kačkavalj u inače manje-više zdravom i proteinskom doručku, tek Bafalo doručak donosi čiste parčiće bifteka za dobar početak dana. Tu bismo baš želeli da pohovani kačkavalj makar izbacimo, ako ne da ga zamenimo za još poneko jaje ili grilovano povrće.

Još jedna “proteinska” verzija je i doručak Donna, gde umesto bifteka dobijate pileće belo meso! Nice!

Ocena: 8.5 / 10 i preporuka!

Ukupno gledano, Dolcino ima svoje propuste koji se pre svega ogledaju u zaboravljanju sastojaka i pomalo u tome što doručak ne možete “pojačati”, ali mimo toga predstavlja jednu od najboljih ponuda u gradu. Služi se od 08h, ima dobru ponudu, povoljne cene i zbog toga od nas dobija preporuku!

Ocena restorana dodeljena na bazi posete iz decembra 2018. Revidiranje ocene obavljamo ne pre 6 meseci od prethodnog ocenjivanja.

(c) Dolcino Matavuljeva Facebook
To Top