Home

Kako neko može da voli zimu?

Iza nas su neki od najhladnijih dana u proteklim godinama, a ako nećemo da zadiremo tako daleko, onda definitivno najhladniji dan u protekloj godini, i ovoj koja je skoro započela. I na RUR forumu povela se diskusija oko toga da li su hladni dani bolji od toplih odnosno da li je zima bolja od leta. Mišljena su skoro podeljena, a meni i dalje nije jasno kako neko više može da voli zimu, posebno ako je u Beogradu?

Jedini downside leta kojeg mogu da smislim, barem u ličnom slučaju, je to što se zaista jako brzo oznojim i što moram da zamenim 2-3 majice dnevno, i isto toliko pari gaća. Da, urednici takođe nose gaće i menjaju ih redovno. Leto sa druge strane donosi toplotu pa samim tim zahteva nošenje manje odeće (i kod nežnijeg pola, dakako), pa ne morate da se toliko „natrontate“, pored toga dovodi do situacije da se garderoba generalno manje prlja nego po kišnim i snežnim i blatnjavim danima u zimskom periodu, a i dan jednostavno duže traje i ranije počinje, pa vam je lakše da ustanete ujutru ali i da odete posle posla do grada dok je još uvek dan, a ne da sa posla (ili iz škole, fakulteta) izađete po mrklom mraku koji pada već u 15h.

Ako posmatramo zimu kao period kada se možete skijati, to je u redu, ali Beograd nije ski centar pa ne znam kako ikoga može da raduje sneg koji se pretvorio u prljavu bljuzgu. Deca na stranu, koja gotive sneg, pa i ja ga čak volim ali kada je pravi onaj za grudvanje i sankanje, a i kada bi ostao neko vreme a ne da padne pa odmah sutra više ne postoji, ali samo napravi problem. Kakav problem? Znate ono kad je napolju pao sneg, neko vam dođe u kuću i onda se prošeta istom a vi imate sto hiljada mokrih tragova? Ili ono kad samo kročite napolje i već su vam patike, pantalone i često jakna prljavi od blata?

Šta još imamo kao prednost zime nad letom? Automobil koji vozite sasvim sigurno troši manje goriva leti nego zimi, a nemate ni problem sa proklizavanjem i generalno je manja opasnost od sudara ili makar „češanja“ drugih automobila. Evo baš pre neki dan, komšija je dobio udarac na zadnjem desnom delu, a zatim je auto koji ga je udario nastavio da kliza i ogulio celu levu stranu. Sve to vreme je komšija bio parkiran na parking mestu na trotoaru. Hoćete da uopšte pomenemo struju? Računi za struju su, ako se nažalost na nju grejete, sigurno dva do tri puta skuplja. Ako koristite neki drugi ogrev, onda imate trošak za drva i ugalj. Ni oni na centralnom grejanju nisu amnestirani – mučenici cele godine plaćaju to grejanje u trajanju od dva-tri meseca, i to oko 50 evra mesečno.

Ako posedujete sopstvenu kuću u obavezi ste da čistite led i sneg ispred iste da ne biste dobili kaznu, morate da pazite kada negde krenete da ne padnete i ne povredite se u slučaju da je poledica ili „nezgodan“ sneg. Još jedan problem, donekle izražen i kroz domaću vlast ne samo kao godišnje doba je to što zimi ne možete da sedite u baštama kafića i restorana, već unutra. Ne zbog pogleda, ne zbog ne znam čega već zbog toga što je u većini naših kafića i restorana, nažalost, dozvoljeno pušenje. Ništa protiv pušača nemam, samo ne volim da mi kompletna garderoba a i ja sam smrdi na duvan, a da ne govorimo o zdravstvenom delu priče. Ne zaboravite, duvanski dim je serijski ubica!

Možda mi i razmišljanje nije na mestu, propuštam nešto oko zime što je baš čini specijalnom (pored skijanja koje nema baš puno veze sa Beogradom, i eventualnog grudvanja tu i tamo), pa se slobodno javite. Meni se čini da što se tiče raspoloženja, ekonomskog dela priče, stvari koje možete da radite i svega drugog – leto wins.

To Top