Home

Eurosong 2010

Predpostavljam da je ovaj izbor za pesmu Evrovizije ujedno i najgori na planeti, a svakako onakav kakav sam rekao da će biti – dosadan, glup i sa instant pesmama od čuvenog kompozitora i tekstopisca Gorana Bregovića. Dobili smo tri numere koje se ugrubo mogu nazvati “Severina” (Emina), “Čola” (Milan) i “Bijelo dugme” (onaj treći lik što ga niko ne zna). I da nije bilo nekog malo pojačanog PR-a oko čitave stvari od strane domaćih novina i naravno na samom RTS-u, cela stvar bi prošla jako nezapaženo. A smeštajući Milana među ovo dvoje, ja stvarno ne znam ko je očekivao da će pobediti bilo ko drugi? Pa horde klinki jedva čekaju da za njega glasaju bilo gde, a i realno je najpoznatiji među ovo troje. Tačno da su Emina i ovaj treći lik što ga niko ne zna otpevali svoje pesme, a Milan izašao na binu i izrecitovao “Petliću pevaču”, kapiram da bi pobedio.

No meni još zanimljivije od toga je to što sam izgleda skapirao da i ja mogu biti uspešan tekstopisac kao Brega, potrebno je samo naći pravu inspiraciju na pravim mestima. OK, sad ovde ne mogu da vam dočaram i muziku, ali to bih već iskopao neku cigansku ili azijsku numeru pa je malo doterao, ali reči, koje su ključ, su ono što se mora locirati na nekom drugom mestu. Kako su sinoćnji predstavnici pevali “Ljubav je musaka, maca, maca, malo mazan, malo namazan…” ili “Ljubice, praviš mi ljubice zazubice… ovo je Balkan, come on” ili “Predsedniče, šalji tu mornaricu, jer kunem ti se, svi smo mi za ludnicu”, ja sam odlučio da inspiraciju za svoju pesmu potražim na radnom stolu. Ako uspem da iskombinujem i neku muziku u sound forge-u, onda ću vam dati i muziku i sve, sad samo moje viđenje reči:

Naziv numere:  Hoj, Hoj, Tufahija-Kadaif

Hop, hop, telefon! Hop, hop, grickalica!

Mnogo si mi, mnogo si mi, ti vedroga lica!

Malo šolja, malo čaša, malo slamčica … oh yeah!

Malo šraf, malo flokiš, malo hemijska … oh yeah!

(…)

Prrrrrrrrrrrrr …. dođi mi u ponoć, ti nevaljalice, dođi mi u ponoć, da ti ljubim lice!

Kesa, čarapa, od mobilnog kabl, kartica, dinar, ja ne tražim trabl!

(…)

Izvod iz banke, račun za telefon,

krema za ruke, tefal tiganj teflon,

popust za pumpu, s drajverima cede,

nosač slušalica, 40 vede,

potrči do mene, da slike ne blede!

(…)

opa, opa, opa, opa, u vazduhu, u vazduhu, oseća se klopa,

opa, opa, opa, opa, dođi mi, dođi mi, da ne budemo tropa,

opa, opa, opa, opa, nemoj da si, nemoj da si stroga,

opa, opa, opa, opa, budi mi, budi mi, tema moga bloga!

Šta mislite, jel bi moglo da prođe? I jel se sad ovo važi kao da sam prvi objavio numeru, pa ako slučajno “neko” pozajmi moje reči, mogu da ga tužim? Ili ako, ako recimo umesto “opa, opa, opa, opa, nemoj da si, nemoj da si stroga” bude “opa, cupa, opa, cupa, nemoj da si, nemoj da si stroga”, to se onda ne važi, i to je originalno delo?

To Top