Baba

Attack of the oblak vulkanskog pepela

Bežite u brda, oblak vulkanskog pepela je nad nama!

Sve me ovo podsetilo na onaj period pre recimo 12-13 godina, da ne provaravam sad, kad je bilo potpuno pomračenje Sunca. Sećam se, BK TV je pravila program sa krova svoje zgrade, dok su ulice bile apsolutno prazne, kao da je došao armagedon. Nedeljama pre pomračenja slušali smo uputstva da se nikako ne izlažemo Suncu u tom periodu, da spustimo roletne, da se zabarikadiramo … i dok je ostatak Evrope u tim trenucima na trgovima “proslavljao” pomračenje, naš narod je sedeo u svojim domovima i čekao da prođe “najgore”.

Imam utisak da je i sada slično, mada su ljudi ipak nešto opušteniji, možda iskusniji za tih 12-13 godina, a možda i oguglali od bombardovanja. Sve u svemu, oblak koji je, jednostavno rečeno, sjebao avione u celoj Evropi, danas je stigao i kod nas. I ja bih to čak i zaboravio, da nisam išao ulicom oko podneva i čuo dva klinca:

– E, idemo posle napolje?

– Da, da, samo ja ne smem posle pola pet, jer je tamo negde eksplodirao vulkan i onda to sad leti po vazduhu i nije dobro za nas!

Svratim do babe nakon toga, a ona se smorila, jer joj je ortakinja sa kojom ide u park u popodnevnim časovima otkazala druženje pošto će baš tada da dođe pepeo do Srbije. Ja rek’o – “pa dobro baba, šta ti je, nije ni za tebe baš da izlaziš po takvom vremenu” (da je utešim) a ona će meni – “ih bre, da mi je da znam da ću da umrem od toga, pa odma’ da odem tamo gde ga ima najviše!”. I onda se setim, zaista matorcima tj. babama i dedama kad izvuku tu frazu sa pominjanjem sopstvene smrti, nemaš šta da odgovoriš. Više ni one “ma ‘de ćeš, još si mlada” i to, ne pale.

Naravno, “Batut” upozorava da se ne hronični bolesnici ne izlažu previše itd, i to je sve divno, ali u suštini najveći problem predstavlja obustavljanje avio saobraćaja. A da je problem tako velike prirode, potvrđuje i činjenica da je u dogovoru sa EU MUP Srbije odobrio prolazak žiteljima Evropske Unije samo sa ličnim kartama, odnosno bez potrebe da imaju pasoše.

Znači, kofe sa vodom u svaku prostoriju u kući, namokrite krpe, i pravo na lice kad napad počne!

To Top