Tech

Nemojte da pišete programe!

Sedim ja tako jednog dana, gledam svoja posla, kad zvoni mobilni telefon. Nisam baš bio raspoložen za razgovor mobilnim, bilo je nešto posle 22h uveče, ali šta ću, ja nisam od onih što se ne javljaju na pozive.

Ja: „Halo?“
Ona: „Ej ćao, šta radiš?“
Ja: „Ništa, evo, čituckam nešto“.
Ona: „E super, slušaj, zvala je Caca, hoće nešto da te pita u vezi onog programa što si joj pisao za računar“.
Ja: „Ja pisao program?“
Ona: „Da!“
Ja: „Ali … ja ne pišem programe? Ne bavim se programiranjem…“
Ona: „Ne znam, nešto u vezi računara što si joj sređivao…“.
Ja: „Ali ja joj nisam sređivao računar, nisam njen računar nikad video u životu?“
Ona: „Ajde vi se čujte pa neka ti objasni!“

“…a turska serija je tek za pola sata”

Ja tu naravno vidim nema vajde dalje da se objašnjavam, žena je to, ko zna u šta može da se pretvori diskusija, pa odlučim da pozovem Cacu da vidim „what’s all the fuss“. Iskren da budem, malo sam i bio zainteresovan da saznam kakav sam ja to program pisao, možda nešto čega nisam ni svestan, iako sam prilično siguran da sam poslednje stvari pisao u Basicu, osim ako ne računamo HTML, koji ionako nije programski jezik.

Caca: Halo?
Ja: Ej ćao … evo javljam se, šta se dešava?
Caca: E da, pa u vezi onog programa što si nam pisao…
Ja: Aman, nisam vam pisao nikakav program!!!
Caca: … pa je tu neki čovek pa da mu ti objasniš šta si radio.
Ja: eeeerm …
Neki_čovek: Dobar dan. Evo ja sam ovde sad uzeo da sredim ovaj kompjuter, pa da vidim sa vama šta ste to vi radili…
Ja: OK, ali ja nisam pisao nikakav program, niti sam taj računar ikada video u životu?
Neki_čovek: Ma ne, ne pisali, nego instalirali operativni sistem. Vi ste im instalirali Vistu…

Istina sviju nas

Sad sam već bio potpuno siguran da u životu nisam ni prišao tom računaru, jer ne znam u kojem bih napadu ludila nekome instalirao Windows Vistu, pa tačno da mi je najveći neprijatelj. Međutim, tu ne leži najveća muka.

Ja: Dobro, onda sam siguran da nisam ja instalirao pošto Vistu ne bih instalirao nikome, ali nema veze, recite šta je problem?
Neki_čovek: Znate, ja se bavim računarima dosta (već sam ovde znao koliko je sati) i sada ja želim da povežem ovaj računar na internet. Međutim, vi ste instalirali Vistu a ona je komplikovana i zbunjujuća za korisnike, mnogo je bolje da se instalira Windows XP sa Se-Pi-Tri. On je mnogo jednostavniji za početnike i razumljiviji…
Ja: Ali … Vista, kakva god da je, je izašla kasn…
Neki_čovek: I ja sad hoću da povežem računar na internet. Međutim, ne mogu to da uradim, pošto on meni u Visti traži neki Aj-Es-Pi, i ne samo to, nego mi traži i juzernejm i pasvord. A jasno je svima da ADSL ne traži nikakav juzernejm i pasvord! Samo se poveže i on odmah ide na internet!

I sad, ne znam koliko se bilo ko od vas bavi računarima u smislu pomoći drugima koji ne poznaju kompjutere, a posebno po pitanju pomoći putem telefona, ali ako ste iole upućeni, znate da su najgore stvari da objasnite nekome ko ne ume da radi sa računarom šta je zapravo potrebno da uradi, kao i to da se od vas podrazumeva da znate kako tačno zvuči koja opcija i gde se vizuelno nalazi u okviru menija.

Ja sad, kada bi me neko pitao gde je tačno opcija da promeniš wallpaper na desktopu, sigurno ne bih znao napamet da izdeklamujem, nego kliknem desnim na desktop, nađem opciju za to, i tako dalje. E pa ovo je jedna takva situacija, u kojoj ja, u poluraspoloženom stanju, preko mobilnog pojašnjavam čoveku šta treba da uradi, potpuno svestan da ništa pametno nećemo uraditi.

Ja: OK, hajde polako da vidimo, jel ste vi uopšte uključili modem?
Neki_čovek: Jesam, jesam, pa uključen je on u startu!
Ja: Aha, ok, dobro, a jel ste povezali modem i računar?
Neki_čovek: Kako dal’ sam povezao, pa povezani su?
Ja: OK, super … a modem i telefonska linija?
Neki_čovek: Pa kažem vam da su povezani!
Ja: Kako mislite … pitao sam vas za modem i računar, ne modem i telefonsku liniju?
Neki_čovek: Pa povezao sam telefonsku liniju u modem u računaru!
Ja: For the love of … Čekajte, ja sam razumeo da je potrebno da se instalira ADSL? U tom slučaju morate da imate poseban modem, a sa računaom povežete putem LAN kabla ili eventualno USB kabla… ne treba da povežete u modem unutar računara koji je za običan dial-up.
Neki_čovek: Pa ja je lepo pitam jel ima modem, kaže ima u računaru! (Ja se mislim, pa valjda bi trebalo da znaš bolje kad se “baviš kompjuterima dugi niz godina” prim.ja) OK, sad ćemo mi to da nađemo pa ćemo vas pozvati.

“tako, sad još samo da kliknem ovde, i milion dolara iz UK lutrije je moje!”

I sad, da Caca nije preko sedam brda i preko sedam mora, seo bih ja u auto i otišao to da sredim, međutim, i pored toga, nakon nekoliko minuta povezivanja, javlja se čovek, kaže „sve sam shvatio, sad ću ja to da rešim“. Ja naravno srećan, kažem „OK“, i čekam da vidim rezultate. Sutradan sam saznao da je čovek instalirao taj njegov toliko omiljeni Windows XP Se-Pi-Tri, i da je nekako, verovatno uz pomoć onozemaljskih sila, uspeo da natera sve to da radi. A možda je jednostavno po ubacivanju pravog modema u priču instalacija prošla znatno lakše, čim je povezao LAN kabl sa računarom, ko bi ga znao…

Stoga, kao što uvek volim da kažem, ako vas neko pita da li znate da radite na računaru, najbolje je da odgovorite – „Znam znam, stalno sam na Facebook-u i lajkujem fotke, ali i proveravam rezultate iz kladionice … a, mislite da popravim nešto? Ma kakvi, meni je to špansko selo!“.

Jedino klinički dokazano sredstvo koje rešava sve probleme sa korišćenjem računara

Vi? Da vas čujem, sigurno imate neki lep primer!

To Top