Tech

OPIS: ASUS ZenPhone 2

Ne znam da li zbog nisko postavljenih standarda ili zbog stvarnog kvaliteta (verovatno oba), tek ASUS ZenPhone 2 zapravo uopšte nije loš telefon. Ovde realno možete i da prestanete sa čitanjem, posebno ukoliko vam je potreban telefon u tom cenovnom rangu. To je to, idite po ZenPhone 2 i “završite posao”. Iako i dalje “kinez”, ASUS ipak ima nešto poznatiji brend nego drugi “sunarodnici” a i odradili su dobar posao.

Za vas koji nemate šta da radite pa biste da čitate neki članak, evo i detaljnijeg objašnjenja. Ja zapravo nisam ni želeo da testiram ovaj uređaj niti mi je na taj način ponuđen. Spletom okolnosti dobio sam mogućnost da ga isprobam i sve se to pretvorilo u svojevrsni test. Imam nekakvog iskustva, pa kao, valjda neće ispasti toliko loše.

2015-08-04 15.53.02

Bilo kako bilo, ZenPhone 2 pokazuje “kompjuterski” pristup izradi mobilnog telefona. Pokreće ga Intel procesor, ima 4GB RAMa a prati i ostalu filozofiju ove industrijske podgrupe. 5.5 inča ekran znači da ZenPhone 2 nije mali uređaj, pa i to treba imati u vidu prilikom odluke oko kupovine. Tehničke karakteristike ne bi trebalo posebno da vas interesuju ukoliko ste korisnik koji traži telefon srednje klase, pa se time nećemo ni previše baviti. Pomenućemo da je jasno da 4GB RAM memorije znači, kao i da uređaj radi dosta brzo. Uz dva slota za kartice (dual-SIM) kao i proširivost microSD karticom, dolazimo do finalnih informacija iz ovog segmenta.

Na prvi pogled, telefon izgleda kvalitetno i ima solidan oblik. Iskorišćenje veličine ekrana je skoro maksimalno u odnosu na bazu uređaja i sve deluje skladno. Međutim, ovo se skoro u potpunosti menja kada telefon uzmete u ruku. Jednostavno, izgleda jeftino. Nema tog kvaliteta koji vidite kada ga posmatrate sa distance, nema tog “premium” osećaja. ZenPhone se vraća baš tamo gde mu je i mesto, u srednju klasu, pa čak i nešto ispod nje. Ovo takođe važi i za dugmiće, posebno dugme za uključivanje, smešteno na vrh uređaja. Imajući u vidu veličinu, ovo dugme je jako teško dohvatiti jednom rukom. Uskače u pomoć “dupli kuc” po ekranu, koji ga uključuje, ali čak ni Samsung, ovekovečeni šampion slabih dizajn odluka nije ovoliko omanuo, pa je na Note postavio dugme sa strane, gde ga lako možete dohvatiti.

2015-08-04 18.24.28

Drugi veći problem javlja se kada pogledate ekran. Osvetljenje nije najbolje, pa se i pri maksimalnim vrednostima tokom sunčanog dana ekran skoro i ne vidi, a ni kontrast i osvetljenje ne funkcionišu najbolje pa dovode do neprirodnih izmena na paleti boja na ekranu. Jednostavno, možete zaboraviti na fotografisanje na suncu. Ekran izgleda kao da mu je maksimalna vrednost osvetljenja negde na polovini koju imaju iPhone i Samsung modeli.

Kada smo na temi fotografisanja, ovo je ujedno i druga slaba tačka ZenPhone 2. Iako poseduje deklarisanih 13 megapiksela na zadnjoj kameri, i vrapcima na grani je jasno da ove vrednosti, makar kod mobilnih telefona, malo znače. Znatno više o kvalitetu odlučuju senzor, napredne opcije poput OIS i PDAF, a to sve nedostaje ZenPhone 2 modelu. I dok će vam fotografije na svetlu izgledati relativno korektno (mada ni one nisu bez mana) u tamnom okruženju kamera pokazuje sve svoje nedostatke. Jednostavno, te fotografije koje napravite u lokalnoj kafani ili diskoteci neće baš biti najreprezentativnije.

2015-08-04 15.51.36

Stoga, ukoliko razmišljate o ZenPhone 2 kao telefonu za fotografisanje, nismo sigurni da ćete biti previše zadovoljni. Ukoliko vam je potreban brz i solidan uređaj u cenovnom rangu, tu već ASUSov pulen ima šta da ponudi. Ali ne zaboravite da je oduvek važilo – “koliko para, toliko i muzike” pa, iako i dalje preporučujemo ovaj telefon kao sjajan uređaj iz srednje klase, nemojte da se iznenadite kada nakon njega pogledate recimo iPhone 6 (koji je više nego duplo skuplji, naravno) i potom shvatite gde je mesto vašem ZenPhoneu.

2015-08-04 15.50.04

To Top