Tech

Samsung i LG lansiraju Ultrawide ekrane

Sećate se vremena kada su UHD monitori bili novitet na tržištu? Kada su doneli 3840×2160 rezoluciju a ljudi se pitali kako da na ovim ekranima pokrenu najnovije igre? Čini se da su te rezolucije “stvar prošlosti” jer je UHD 21:9 aspekt mrtav. Novi hit u svetu je – 2.4:1 odnos stranica, koji donosi najnoviji LG LM375UW1, 37,5 inča monitor koji ima čudnu rezoluciju od čak 3840×1600 piksela. To je veoma hi-res ultrawide ekran koji ima samo malo manje piksela nego tradicionalni UHD. Iako će biti pogodniji za korišćenje nego 16:9 UHD, ovaj ekran ipak nije za gejming jer ima čak 14 milisekundi odziv. Namenjen je onima koji žele veću količinu slobodnog prostora na ekranu, na primer, za montažu.

Sa druge strane, Samsung je otišao korak dalje i predstavio svoj super-ultrawide 32:9 ekran dijagonale 41 inč sa rezolucijom 3840×1080. Vodite računa da odnos stranica kaže da ovih 41 inč nije poput tradicionalnog LCD ili plazma televizora na zidu, već ekran zauzima čitavu širinu vaše radne površine ali u visinu “ne ide predaleko”.

Oba monitora pojaviće se nešto kasnije tokom godine, ali ujedno u neobično vreme jer će i Nvidia i AMD izdati svoje nove grafičke arhitekture ove godine, koje će prebaciti fokus sa 28nm na 14nm i doneti memoriju visokog protoka.

samsung lg ultrawide

To Top