Tech

Lenovo zaštitio svoj SHAREit servis najlošijom lozinkom “12345678”

Iako mnogima deluje neverovatno, Lenovo, jedan od najpoznatijih proizvođača prenosnih računara, zaštitio je svoj SHAREit servis jednom od najprostijih lozinki na svetu – 12345678. Ova lozinka je ujedno i na trećem mestu na zvaničnoj listi najgorih lozinki. Istraživači iz centra CoreLabs došli su do ovog otkrića zajedno sa brojnim drugim propustima koje je Lenovo sebi dozvolio u SHAREit aplikaciji.

SHAREit je inače besplatna aplikacija za razmenu fajlova namenjena onima koji žele da brzo prebace podatke sa Androida na Windows računare i obrnuto, koristeći LAN ili WiFi hotspotove.  Prvi problem leži u tome što je “ugrađena” lozinka 12345678, što znači da svako ko sa strane želi da se poveže može da to i učini, pogodi ovaj izuzetno lak password i pristupi svim vašim podacima. Drugi problem je nedostajuća autorizacija kada je Android aplikacija nameštena da prihvata fajlove. SHAREit potom ne poseduje ni enkripciju za osetljive podatke.

Kako to obično biva u praksi, kod ovakvih otkrića kompanije obično javljaju direktno proizvođačima, što je CoreLabs uradio još u oktobru. Lenovu je bilo potrebno čak tri meseca da bi zakrpili ovaj problem, pa se savetuje svima koji koriste SHAREit da što pre osveže verzije na Androidu i Windowsu.

lenovo

To Top