Tech

Facebook zaradio više nego što je iko očekivao

facebook

Facebook akcije skočile su u četvrtak nakon što su objavljeni podaci o zaradi ove društvene mreže tokom poslednjeg kvartala 2015 godine. Akcije su skočile za čitavih 14 procenata kao direktan rezultat vrednosti od čak 79 centi po deonici i ukupnog iznosa od 5,84 milijarde dolara prihoda u poslednjem kvartalu. Najviše procene govorile su da će vrednosti biti 75 centi uz prihod od 5,67 milijardi dolara, dok je prosečna prognoza iznosila “samo” 68 centi i prihod od 5,37 milijardi dolara.

Kao “domino efekat” i deonice drugih društvenih mreža, poput Twittera i LinkedIna, blago su skočile, prateći ovu objavu. Facebook zarada porasla je za čak 46 procenata u odnosu na prošlu godinu dok je prihod povećan za skoro 52 procenta u odnosu na 3,85 milijardi iz 2014 godine. Ukupno gledano, u 2015 Facebook je zabeležio prihod od čak 17,93 milijarde dolara, što je 44 procenta više nego lani.

Facebook je inače jedna od retkih kompanija u ovom segmentu koja beleži ovako dobre rezultate dok drugi mahom kubure sa prihodom i zaradom. Ujedno, Facebook je zabeležio i skok rasta korisnika na mesečnom nivou koji sada iznosi 1,59 milijardi, dok su najoptimističnije prognoze na berzi bile da će prijaviti 1,58 milijardi korisnika.

facebook

 

To Top