Doručak u Beogradu

Bolonja – od 08h

Bolonja je dobro poznata poslastičarnica na Bulevaru koja je pre nekoliko godina u ponudu uvela i slani program a ujedno i proširila svoje kapacitete. Da li im je doručak dobar kao sladoled?

Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji.

Brzi info:

  • Doručak od: 08h do 12h (i vikendom)
  • Cene: između 200 i 400 dinara po porciji
  • Adresa: Bulevar kralja Aleksandra 164 (kod Đeram pijace)
  • Odvojeni nepušački deo: da

Ukoliko živite na Vračaru, blizu Crvenog krsta, ili na Zvezdari blizu opštine ili Đeram pijace, skoro da ne postoji mogućnost da ne znate za nadaleko čuvenu poslastičarnicu Bolonja, koja na istom mestu postoji otkad ja znam za sebe, a svakako duže od toga. Bolonja, zajedno sa Jadranom i Bombajem (a na početku bulevara i Pelivanom) jedno je od onih mesta koje znaju i mladi i stari i koje je bilo jedno od nekoliko mesta za kupovinu sladoleda kada se nove “sladoledžinice” proširile.

Bašta leti (c) Beep

Bolonja je pre nekoliko godina pored slatkog programa uvela i slani, a u okviru istog nalazi se i ponuda doručka, koju ovo mesto služi od 08h radnim danima i subotom, nedeljom od 09h.

Uz uvođenje slanog programa, kapacitet poslastičarnice je proširen (ne baš u isto vreme) tako da je jedna čitava veća prostorija (prikazana na slici) dodata lokalu koji je do tog trenutka posedovao samo nekoliko manjih stolova u prednjem delu lokala.

Solidno veliki a ujedno i nepušački deo (c) Beep

Time je kapacitet Bolonje u mnogome povećan a posebno zanimljiva stvar je što je ta prostorija nepušačka. Ne možemo reći da smo ikada naišli na gužvu u ovom delu, šta više najčešće je u vreme doručka dosta prazno. Čak i bašta, koja je puna kako dan “odmakne”, tokom prepodneva je mahom prazna ili sa tek ponekim zauzetim stolom.

Što se tiče ponude za doručak, Bolonja nudi svašta. Ponuda je široka i izgleda ovako:

(c) Beep
(c) Beep

Kao što vidite, u ponudi je “sve i svašta”. Što se nas tiče, pošto smo više puta bili u prilici da posetimo Bolonju i probamo više stvari, moramo da istaknemo palentu, srpski doručak i srpsko meze.

Palenta pre svega nije čest “gost” na meniju domaćih restorana. Ima je u Dolcino i moramo reći da je solidna, ali u organskoj opciji trenutno je nudi samo Bolonja. Takođe, palentu od belog brašna nismo videli skoro nigde.

Još jedna unikatna ponuda Bolonje jesu pohovani tost sendvič i srpsko meze. Pohovani sendvič nismo uzimali, nekako je previše za doručak, ali je srpsko meze upravo ono što neki vole (uključujući i nas) kao nešto što možda s vremena na vreme i kod kuće jedemo za doručak. Domaći kafići i restorani ovo najčešće nemaju u ponudi izuzev kao “tanjir” suhomesnatih proizvoda koji ne spada u ponudu za doručak već celodnevni obrok.

Srpsko meze. Solidno za one koji ne vole jaja za doručak a izbegavaju belo brašno (c) Beep

Usluga je generalno dosta dobra. Osoblje je ljubazno a doručak “izbacuju” veoma brzo od trenutka poručivanja, taman onoliko koliko im je i potrebno da ga naprave. Ne možemo reći da su sastojci najkvalitetniji. Možda je bolje reći da su “domaćinski”. Sir je neki vid domaćeg slanijeg sira koji podseća na fetu, kačkavalj je verovatno “kopaonički”, šunka nije praška nego je “stišnjena” a i kulen i čajna ne odaju utisak posebno visokog kvaliteta.

Srpski doručak (c) Beep

Srpski doručak je dobra opcija za one koji su gladni a iznova izbegavaju hleb i slične proizvode. Slaninica, dva jaja, dve kobasice, sir i salata dovoljni su da “jako” počnete dan. Doduše, ovde moramo izneti zamerku – već drugi put se događa da umesto dve kobasice (prisutne i na slici i u opisu proizvoda) dobijamo zapravo samo jednu.

Konačno, palenta odnosno kačamak (mada ima razlike!) zaista je za svaku pohvalu i baš onakva kakvu su nam pravili kod kuće (ili prave i dalje). Postoji opcija da tražite i posnu, koja zatim stiže bez sira ali sa ajvarom.

Palenta sa sirom (c) Beep

Mapa:

Ocena: 8 / 10 i preporuka za odlazak

Bolonja je specifično mesto koje poseduje svoje prednosti ali i poneku manu. Pre svega, radi od 08h, poseduje nepušački deo, nema gužve i usluga je brza. Sa druge strane, prostor nije “živ”, što možda nekome može zasmetati a sama jela su više domaćinska nego što su “restoranska”. I same sirovine su za podeok slabijeg kvaliteta nego što bismo očekivali.

Ukoliko vam to ne smeta nema razloga da ne dođete u ovo mesto na doručak. Doručak dobijate jako brzo, a kao najzdraviju opciju možemo da istaknemo – žutu palentu!

Ocena urađena na bazi posete iz marta 2019 godine. Revidiranje ocene obavićemo najranije 6 meseci nakon posete, uz novi obilazak objekta.

(c) Beep
To Top