Mamino ćoše

Značaj majki u razvoju deteta – vašim primerom ih učite životu!

Biti majka je putovanje koje se stalno menja. Ono je puno događaja, izazova i iznenađenja. Iako ste mislili da sve znate, onog trenutka kada dobijete dete shvatate da zapravo ništa ne znate i da je pred vama knjiga koju tek treba da ispunite. Prvo pitanje, odnosno, prva spoznaja na koju nailazite jeste ta da shvatate koliko ste zapravo vi značajni u razvoju vaše dece ili deteta.

Kao majka i primarna negovateljica u najranijim danima, nedeljama i mesecima vašeg deteta, vi ste detetova prva karika u bilo kojoj emocionalnoj vezi i vezanosti. Vaša beba će stvoriti svoje prve emocije u vezi sa vama.

Način na koji se povežete sa bebom u najranijim mesecima i godinama ostaviće dubok uticaj na celokupno blagostanje i razvoj vašeg deteta. Odnos majke i deteta koji stvorite sa detetom tokom najranijih godina u velikoj meri će uticati na način na koji se vaše dete ponaša u socijalnim i emocionalnim okruženjima, posebno u kasnijim godinama.

Kao majka, koliko brzo reagujete na potrebe deteta i kako pokušavate da se pobrinete za te potrebe, naučićete dete o razumevanju tuđih i njegovih emocionalnih zahteva. O da, velika je odgovornost na vama…

Podučavanje poverenju i sigurnosti

Dve vrlo važne životne veštine koje će vaše dete naučiti od vas su učenje sticanja poverenja i pružanje emocionalne sigurnosti.

Kao majka vi svoje svoje dete učite o tome koliko je važno imati poverenja i biti pouzdan. Ako vam dete može verovati, biće samopouzdano i emocionalno sigurno.

Budite uvek tu kada ste mu potrebni i uvek se potrudite da ga podržavate i podstičete na bolje. Vaše ohrabrenje će pokazati vašem detetu da je vaša ljubav prema njemu stalna i učiniće ga sigurnijim.

Budite iskreni sa detetom i naučite ga važnosti toga da uvek govori istinu. Uveravajte ga u svoju bezuslovnu ljubav i podršku svakog dana, tako da se oseća sigurno.

Budite razumni


Kao majka, biće trenutaka kada ništa neće ići po planu – vašem planu. Ali, znajte da to nije smak sveta. Ne moraju svi da misle, osećaju kao vi, pa čak ni vaše dete i to je sasvimprirodno i normalno. Normalno je i da se osećate nesigurno, da mislite da ne možete više i da ne znate bolje. Međutim, znajte da dajete sve od sebe!

Kao majka možda imate određeni način gledanja na stvari dok vaše dete može imati sasvim drugačiji pogled. Shvatite i perspektivu svog deteta. Ako osećate da vaše dete greši, pokušajte da mu objasnite šta smatrate da može drugačije.

Nikada ne gledajte s visine na način razmišljanja deteta. Pokušajte da shvatite zašto se oseća tako i razgovarajte s njim o tome.

Budite ljubazni


Način na koji se ponašate prema detetu imaće trajni uticaj na razvoj deteta tokom njegovog detinjstva, kao i odraslih godina.

Uvek budite ljubazni prema svom detetu, bez obzira koliko ste pod stresom ili besom. Vaš odgovor na svakodnevne aktivnosti i potrebe vašeg deteta pokazaće mu koliko je važno da se uvek, bez obzira na sve, lepo odnosi prema ljudima.

Način na koji razgovarate sa detetom i drugima oko vas naučiće dete ljubaznom ophođenju sa drugima.

Foto: unsplash

Značaj porodice

Vaše dete će vrlo brzo naučiti značenje i značaj porodice, posebno od vas.

Način na koji komunicirate sa drugim članovima porodice naučiće dete o mnogim važnim vezama u životu.

Obavezno upoznajte svoje dete sa različitim članovima porodice i vodite ga na razne porodične izlete. Neka porodično vreme bude uobičajena stvar kod kuće.

Pozitivan stav


Život je sigurno težak, ali način na koji se nosite sa svojim problemima može dete naučiti o važnosti pozitivnog stava.

Vaš odgovor na razne probleme, bili oni mali ili veliki, pokazaće vašem detetu da pozitivan stav može pomoći u prevazilaženju mnogih poteškoća.

Budite pozitivni i naučite dete uvek da misli pozitivno. Ohrabrite dete da uči na svojim greškama i da nikada ne odustaje.

Kad god prođete kroz problem o kojem možete razgovarati sa detetom, pričajte mu o tome.

Foto: unsplash

Naporan rad je bitan u svakoj sferi života


Niko ne može naučiti vaše dete vrednosti napornog rada kao vi!

Naporan posao koji radite za razvoj i obrazovanje svog deteta najveći je primer pred njim.

Vaše dete može osećati da je naporan rad nešto što vas na kraju dana umara. Ali podsetite ga na neizmerno zadovoljstvo koje vam pruža kada shvatite da ste završili sve što ste naumili. Treba biti uporan, za sve u životu. Neka to nauči na najboljem primeru, gledajući vas.

Ohrabrite vašeg mališana dete da učestvuje sa vama u različitim zadacima, prilagođenim za njegov uzrast.

Uloga majke u razvoju deteta u velikoj meri će uticati na socijalni, emocionalni i ukupni razvoj.

Iako bi neko rekao da ovde ima previše filozofije i da ne može ništa da se planira, ali… Najbitnije je da vi shvatite da vašim primerom najbolje vaspitavate dete. Nikakve zabrane, kazne vam neće pomoći ukoliko vaše dete od vas ne vidi i ne usvoji određeni obrazac ponašanja. Stoga, potrudite se da budete najbolja verzija sebe…. I uživajte u njihovom odrastanju!

To Top