Lepota

Saveti i trikovi za popravljanje suve i oštećene kose – male tajne velikih majstora!

Suva i oštećena kosa razvija pukotine na spoljnom sloju. Ona takođe izgleda dosadno, beživotno i vrlo je teška za održavanje. Suva i oštećena kosa jedan je od čestih uzroka koji dovodi do ćelavosti. Prečesto pranje kose, prekomerno izlaganje suncu, upotreba proizvoda za njeno oblikovanje, kontakt sa hlorisanom vodom i pušenje neki su od razloga koji doprinose suvoći i oštećenosti kose. Da li vam je dosta toga da večito izgledate kao da vas je veš mašina izbacila? Ukoliko je odgovor potvrdan, nastavite da čitate, jer smo za vas pripremili nekoliko saveta kako biste se rešili suve i oštećene kose.

Evo nekoliko saveta koje možete slediti da biste se rešili suve i oštećene kose:

Serum za kosu štiti kosu od toplotnog uticaja, kontroliše kovrdžanje i ostavlja sjaj na kosi. Uvek nanesite serum na kosu i vrhove.

Koristite ulja za kosu kao što su maslinovo ulje, kokosovo, bademovo, kukuruzno ulje. Ova ulja za kosu bogata su vitaminom E i antioksidantima koji oživljavaju vlagu u spoljnom sloju kose. Zagrejte pola šolje ulja i lagano umasirajte ulje na kosu koju ćetepokriti peškirom. Ostavite 30-40 minuta i isperite kosu šamponom.

Vlažite i hidrirajte kosu – Suva kosa je glavni uzrok oštećenja i lomljenja kose, jer ako kosa nema optimalan nivo vlage postaće lomljiva. Uvek se pridržavajte hidratantnog režima koji uključuje hidratantni šampon, regenerator i masku.

Pređite na nežnu rutinu nege kose. Pravilno pranje i kondicioniranje kose osnovni su koraci u svakoj rutini održavanja kose. Birajte proizvode za negu kose koji ne sadrže sulfate, parabene, alkohole, boje i veštačke mirise. Redovno perite kosu kako biste se rešili svih vrsta prljavštine, sebuma i mrtvih ćelija kože.

Maske za kosu su najbolji način za kondicioniranje vaše suve i oštećene kose. Visoke koncentracije hidratantnih sastojaka, poput vitamina, ulja i elemenata prirodnog izvora su ključne. Uvek proizvode koji sadrže ove ključne sastojke nanosite na vlažnu kosu. To daje dovoljno vremena za dublje prodiranje u površinu kose i popunjavanje praznina koje se razvijaju na površini oštećene kose.

Povećajte unos omega-3 i antioksidanata u vašu ishranu. Proteini iz riba održavaju kosu gustom i sjajnom. Jedite losos, sardine, tunu i ostrige koje sadrže esencijalne omega-3.

Vitamini i hranljive materije su važni za zdrav rast kose i njen sjaj. Ishrana koja ne sadrži vitamine, minerale, esencijalne masne kiseline i proteine može dovesti do strukturnih abnormalnosti kose, kao i njenog gubitka i oštećenja. Potrudite se da vam ishrana uvek bude uravnotežena i da razne proizvode, uključujući proteine, voće, povrće, žitarice i zdrave masti.

Pažljivo rukujte mokrom kosom – kosa je u najranjivijoj fazi kada je mokra. Promene na oštećenoj kosi ubrzavaju se kada je kosa mokra. Zato je uvek potrebno pažljivo postupati sa mokrom kosom. Ne provlačite četku kroz mokru kosu. Koristite češalj sa širokim zubima kako biste se raščešljali.

Male tajne velikih majstora, zar ne? Šalu na stranu, ukoliko se budete pridžavali bar 2-3 saveta, videćete poboljšanje. Još ako uključite sve ove korake, vaša kosa će procvetati vrlo brzo (kosa, ne krajevi) a vi ćete biti oduševljeni rezultatima!

To Top