Zdravlje

NJEGOVO VELIČANSTVO: Mineral bez kojeg se tokom sezona prehlada ne može!

Cink je esencijalni nutrijent koji je neophodan za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema i metabolizma. Iako su nam potrebne samo male količine, on je najzastupljeniji mineral u našim telima posle gvožđa. Dovoljne količine cinka mogu se uneti putem ishrane, a posebno je važno da to činimo tokom zimskih meseci, kada je zapravo sezona prehlada, virusa i gripa.

Naš imuni sistem predstavlja armiju ćelija i odbrambenih mehanizama potrebnih za borbu protiv bakterija i virusa koji mogu dovesti do infekcije, a cink je izuzetno je važan za jačanje imunitet.

Koji su znaci nedostatka cinka?

  • česte prehlade i infekcije
  • suvoća i ogrubelost kože
  • sporo zarastanje rana, opadanje kose (uključujući dlake obrva i trepavica)
  • gubljenje apetita i naglo mršavljenje
  • teško prilagođavanje očiju na mrak
  • apatično ponašanje, zaboravnost i depresivna osećanja
  • impotencija i neplodnost (kod oba pola)

Izbalansirana i razvovrsna ishrana je definitivno najbolji način uz pomoć kojeg se možete snabdeti cinkom. Najviše ga ima u namirnicama životinjskom porekla, posebno u crvenom mesu, zatim u jajima i mlečnim proizvodima. Ipak, osobe koje su se opredelile za veganski način ishrane, dobrim planom i kvalitetno izabranim biljnim namirnicama bogatim ovim mineralom, mogu takođe kroz hranu uneti dovoljnu količinu cinka.

Namirnice biljnog porekla koje sadrže najviše cinka su: mahunarke i (leblebija, sočivo i pasulj), orašasti plodovi (kikiriki, indijski orah i badem). Takođe, mineral je prisutan, ali u manjoj meri u crnoj čokoladi i žitaricama celog zrna.

Veganski izvori cinka su i ljuspice nutritivnog kvasca koje imaju veliku količinu cinka sa 6 mg po supenoj kašiki. Takođe, samo 2 kašike semenki bundeve i 2 kašike suncokretovih semenki posute preko doručka će obezbediti 3,5 mg cinka. Dodajte šaku indijskog oraha za još 1,8 mg.

Tempeh je fermentisani proizvod od soje i odličan je dodatak svakoj ishrani zbog bogatstva proteina, kao i 1,8 mg cinka na 100 g. Ako uživate u jelima od kinoe ili smeđeg pirinča, budite mirni znajući da ćete uz svaki obrok unositi 1,6 mg cinka. Dodavanje žitarica poput kinoe ili smeđeg pirinča vašoj ishrani je odličan način da dodate cink u svoje obroke.

Drugi izvori cinka su hleb od integralnog brašna, kus-kus, semenke susama, pečeni pasulj, kikiriki, ovas, semenke konoplje, miso pasta, spanać, leblebija, sočivo, pečurke, orasi i tofu.

Postoji mnogo biljnih namirnica koje obezbeđuju cink, a to su namirnice koje se obično konzumiraju u celosti, biljnoj ishrani. Ako se pridržavate veganske ishrane, uzimajte hranu od celih biljaka umesto prerađene hrane koliko god možete, podržaće vaš unos vitalnih hranljivih materija.

To Top