Doručak u Beogradu

Cross – od 8h

Cafe Cross promenio je svoj meni i u ponudi je potpuno drugačiji doručak. Bolji ili lošiji nego pre?

Posted on

Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji.

Brzi info:

  • Doručak od: 08:00h do 12:30h
  • Cene: između 280 i 490 (*) dinara po porciji
  • Adresa: Mileševska 73
  • Odvojeni nepušački deo: ne
  • (*) U ponudi je i doručak za dvoje po ceni od 980 dinara

Cafe Cross na Crvenom krstu (otuda i ime) postoji već nekoliko godina, kada je zamenio na istom mestu manje poznatu kafanu. Prateći dizajn enterijera sličan većini srodnih mesta, od prvog dana ponudio je i hranu uključujući i doručak.

Međutim, problem Cafe Crossa je bio u tome što su doručak služili neobično kasno (od 10h) i sama ponuda bila je, blago rečeno – loša. To je i jedan od razloga što smo izbegavali da posetimo ovo mesto. Igrom slučaja saznali smo da je Cross promenio svoj meni, uveo neke nove opcije i promenio vreme serviranja – od 08h!

Radno vreme i ponuda Cross

Doručak u Cross tako možete pojesti već od solidno ranih 08h pa sve do 12:30h, što je više nego dovoljno vremena. Kao što smo pomenuli, ponuda je skoro u potpunosti promenjena i dosta je šarenolika:

Svašta interesantno nalazi se na novom meniju

Fit omlet, doručak za dvoje, punjeni omlet…

Standardni omlet i musli dopunjeni su interesantnim i donekle unikatnim proizvodima. Punjeni omlet nismo videli na drugim mestima do sad, dok je i Fit omlet donekle specifičan zbog korišćenja belanceta i spanaća koji mu daje zanimljivu zelenu boju.

Cross doručak za dvoje (ili jednu baš ješnu osobu) nudi 4 jajeta na oko, raznorazne suhomesnate proizvode i sir. Moramo reći da smo pomalo skeptični po pitanju ovog doručka (i nismo ga odabrali) jer se čini da cena ne opravdava količinu koju dobijate i da je ona slična ponudama u na primer The Boss ili Bolonja, a za praktično 2 do 3 puta višu cenu.

Odlučili smo se za engleski doručak i punjeni omlet.

Brzina usluge i kvalitet obroka

Cross je od 08h bio delimično spreman za rad i šta više nismo bili jedini koji su u to vreme “prepali” konobare. Iako je kafić već imamo nekoliko popunjenih stolova, osoblje je i dalje pralo podove, konobari su se spremali za početak rada a drugi, veći deo restorana koji je i pogodniji za obedovanje zapravo uopšte nije ni bio otvoren.

Na sreću, kuvari su znatno brži pa smo relativno brzo nakon poručivanja doručak i dobili.

Cross punjeni omlet (C) Beep

Kao što mu samo ime kaže, punjeni omlet je prilično bez iznenađenja. Unutar istog se nalaze ajvar, njeguška pršuta i kajmak, a izgledom je skoro pa potpuno prekopiran iz promotivne slike u meniju. Ipak, moramo istaći da ovaj obrok nije najpovoljniji – 465 dinara za omlet svrstava ga u gornju cenovnu grupu beogradske ponude.

Engleski doručak (c) Beep

Engleski doručak tradicionalno omogućava ugostiteljima da sami smisle šta za njih predstavlja ovo jelo i Cross je tu zapravo pola pogodio a pola baš i ne. Slaninica je tu, pečurke i jaja … Paradajz je svež a ne pečen, nema pasulja, kobasica je zapravo deblja kobasica sa sirom a nekako se u ponudi našao sir sa kukuruzom (?).

Sa druge strane, porcija nije mala i u tom smislu je dovoljna čak i za nešto gladniju osobu. Cenovno je povoljnija i od punjenog omleta a svakako izdašnija.

Kačamak (C) Beep

Kačamak je posebna priča. Sa pozitivne strane porcija je zaista velika i morate biti gladni da biste je “savladali”. Hrskava slaninica je skromna i nema je dovoljno a kajmaka nije bilo “ni od korova”. Za narendani kačkavalj verovaćemo na reč da je iz Pirota.

Čaj

U domenu pića prolazimo bez većih iznenađenja. Standardni čaj iz kesice i “obična” limunada ono su što Cross nudi.

Čaj … je čaj! 🙂 (C) beep

Hleb

U prilično unikatnoj kotari sa poklopcem Cross daje hleb, koji je uračunat u cenu, što je jedan dodatni plus u odnosu na opšti cenovnik koji je, kako smo pomenuli, nešto viši nego što bismo očekivali.

Mapa:

Ocena: 7 / 10

Kuhinja spremna od 08h! Ponuda šarenolika, porcije solidne – makar u polovini slučajeva. Međutim, cena jednostavno ne odgovara lokaciji niti kvalitetu namirnica. Cross praktično ne nudi jelo ispod 400 dinara (osim osnovnog omleta) što je dosta, a za taj novac ne dobijate jelo koje bi trebalo da nosi takvu cenu.

Engleski doručak (c) Beep

Doručak za dvoje od skoro 1000 dinara je još veći ekstrem – dve osobe se zapravo bolje i više mogu najesti ako na primer kombinuju omlet i palentu ili prženice i engleski doručak, a proći će povoljnije.

Zbog svega toga u ovom trenutku Cross ne možemo da preporučimo za posetu u vreme doručka.

Ocena restorana dodeljena na bazi posete iz maja 2019. Revidiranje ocene obavljamo na 6 meseci od prethodnog ocenjivanja. 

Želite da posetimo i vaš restoran? Pišite nam na dorucak@beep.rs ili pošaljite DM na Instagram profilu.

(c) Beep
(c) Beep

Najpopularnije

Exit mobile version