Home

Otvoreno pismo predsedniku republike Tunis

Čovek bi pomislio da se neko šali, međutim, Piratska partija Srbije je zapravo zdravopostojeća stvar, i eto, oni su odlučili da pošalju otvoreno pismo predsedniku republike Tunis … Sad, vi mislite, jel ovaj čovek normalan, šta on nama piše, i moguće da biste uz ocenu nenormalnosti bili u pravu, međutim, nikad se ne zna zbog čega jedna ovakva informacija može biti korisna. Možda baš otvoreno pismo naše partije pirata ubedi predsednika Tunisa da iz zatvora pusti neke zatočene mučenike. Meni je ovo pismo zanimljivo i zbog toga što mi je stiglo email-om u pola tri ujutru, time me probudivši (ja sam kriv što držim notifikaciju, jasno), i sad zamislite mene šlogiranog koji u tri ujutru čitam subject – “Pismo predsedniku Tunisa … wtf?!” Pa da ne bude da samo hejtujem, kad sam već smorio čitav ovaj post, daj da ga dokusurimo i prenošenjem pomenutog pisma, možda zaista nekome bude od koristi:

Predsedniku Republike Tunis

Dana 6. januara 2011. nekoliko članova Tunižanske Piratske partije, kao i nekoliko drugih građana uhapšeno je zbog učestvovanja u širenju informacija (pritom ne kršeći zakon) koje se odnose na nemire u Sidi Boudzid.

Tunis je predsednička republika u kojoj su sloboda mišljenja i sloboda govora garantovani članom 8 njenog Ustava [1]. Ovakvo hapšenje bi moralo da bude motivisano kršenjem zakona Međunarodne zajednice.

Bez obzira na sve, mi još uvek nismo informisani o razlozima hapšenja pomenutih članova Piratske partije Tunisa.

Tunis protivureči članu 9 internacionalne Konvencije Civilnih i Političkih Sloboda [2] koji je 1996. Tunis ratifikovao, uključujući i pravosudni sistem, obavezujući se na poštovanje; takođe ste u suprotnosti sa sopstvenim Ustavom [1] (članovi 12 i 13) držeći ove ljude u pritvoru bez pravično regulisanog motiva.

Dalje, sloboda govora je zaštićena 19. članom Internacionalne Konvencije Civilnih i Političkih Prava [2] kao i vašim ustavom i sledstveno tome ne mogu predstavljati motiv za pritvor.

Kao izabrani predsednik Države Tunis, Vi ste neko ko osigurava ustav i obavezuje se da ga poštujete. Isto važi i za Internacionalnu Konvenciju koju ste ratifikovali kao što je kazano u članu 32 pomenutog ustava.

Međunarodna zajednica i Nevladine Organizacije istakle su proizvoljnu prirodu ovih hapšenja koja krše Međunarodno pravo.

Upravo zbog svih navedenih razloga zahtevamo njihovo puštanje na slobodu bez posledica kao i dostavljanje liste svih koji su uhapšeni usled tih dogadjaja.

Osobe na koje se odnosi naš zahtev su:
– Aziz Amami
– Slim Amamou
– Slah Eddine Kchouk

1 : http://www.tunisieinfo.com/references/constitution/constitution-fr.pdf
2 : http://www2.ohchr.org/english/law/ccpr.htm

A ajd’, kad sam tu, da pomenem da je predsednik Tunisa Zine El Abidine Ben Ali, i podsetiću isto tako da lik vlada od 1987. godine … voli ga narod, šta će.

To Top