Home

Fajlovi i programi

Igrom slučaja komuniciram sa velikim brojem “poslovnih ljudi”, što valjda i mene čini sličnim, ali uz jednu veliku razliku. Ja umem da koristim kompjuter, oni ne. I to je nešto što sam shvatio i prihvatio odavno, nisu ljudi krivi. Isto kao što ja ne umem da vozim autobus ili postavim šator. No naravno, to ne treba da bude razlog da u okviru ovog bloga ne obeležimo neke simpatične, smešne, tužne i žalosne situacije povezane sa ljudima koji ne umeju da koriste računar. Možda je zapravo bolje reći – ne umeju da koriste računar, a misle da znaju.

Tako sam pre nekoliko dana bio u komunikaciji sa direktorkom jedne agencije, koja pravi neke promo materijale i hoće da joj pošaljem neke logotipe. Ja kažem, nema problema, pripremim sve u jednoj email poruci i pošaljem. Kad ne lezi vraže, eto meni poziva:

Direktorka: Dobar dan

Ja: Dobar dan, izvolite?

Direktorka: U vezi ovih logoa što ste mi poslali, NIJE DOBRO!

Ja: Šta nije dobro?

Direktorka: Nije ništa stiglo.

Ja: Kako onda kažete da sam poslao a nije stiglo?

Direktorka: Hoću reći, stiglo je, ali polovično.

Ja: ?!

Direktorka: Tri logoa su u redu, ali ova dva druga nisu došla u poruci.

Ja: Ali to je prilično nemoguće, ako vam je stigla poruka, onda su svi fajlovi u njoj.

Direktorka: Evo, ja mogu lepo da otvorim tri logoa, ali ova dva ne mogu!

Ja: Hm … a koja dva ne možete?

Direktorka: Pa LOGO A i LOGO B.

Ja: To je zbog toga što su to logoi u .eps formatu, i predviđeni su da ih otvori dizajner, odnosno morate imati specijalni program na računaru da bi ste ih otvorili. Drugi su i .pdf-u, zato ste i mogli.

Direktorka: Nisam sigurna!

Ja: OK, jel ćete proslediti to dizajneru?

Direktorka: On sad nije tu, ali kad dođe hoću!

Ja: OK, prosledite mu, pa ako bude problema, pozovite me pa ćemo da pošaljemo ponovo.

Direktorka: U redu, ali znajte da ću vas sigurno pozvati jer ovo nije lepo stiglo!

Ja: Nema problema!

Naravno, posle se nije više javila. Došlo mi je da je ja pozovem da proverim “da li je sve u redu”, ali nisam bio spreman da slušam “jao pa sve je u redu, eto kod mene nije htelo ali kod njega jeste, bla bla bla”.

Onda sam malo razmislio, možda je trebalo da ubacim preview-ove logoa uz .eps fajlove. Međutim, posle mi pade napamet, verovatno bi problem ostao aktuelan, jer bi mislila da su previewovi zapravo neki drugi logoi, pa opet kukala oko .epsa.

To Top