Beograd

Šta hoće od mene ova pošta?

Stiže meni pismo od drage naše Pošte odnosno JP PTT Saobraćaja “Srbija”. Ja otvorim, kad ono veliki naslov “Obaveštenje o kućnim sandučićima”. Čitam dalje:

Poštovani,

Dana 20.06.2011. godine (a samo pismo je stiglo pre nedelju dana), na objektu koji se nalazi na adresi toj_i_toj, utvrđeno je da postoji kućni sandučić (ajde? zbilja?).

Postavljanjem i održavanjem kućnog sandučića u ispravnom stanju, omogućavate da Vaše poštanske pošiljke budu uručene na pravilan i bezbedan način. Na objektu bez kućnog sandučića, ukoliko nema prisutnih članova domaćinstva prilikom pokušaja uručenja, znatno je otežana dostava. Ukoliko je kućni sandučić polomljen pošiljke nisu bezbedne, jer postoji mogućnost gubljenja ili oštećenja. Ako na kućnom sandučiću nije čitko ispisano prezime i broj stana, postoji mogućnost greške i ubacivanja pošiljaka u tuđi sandučić.

Sad ide onaj vrh deo:

Napominjemo da je zakonom o poštanskim uslugama propisano da su vlasnici stambenih zgrada, stanova i poslovnih objekata dužni da na ulazu u stambenu zgradu, poslovni objekat, dvorište ili na drugi način, u dogovoru sa javnim poštanskim operatorom, postave kućne sandučiće. Održavanje kućnih sandučića je obaveza vlasnika stanova i poslovnih objekata.

Imajuću u vidu da je kvalitetna dostava Vaših pošiljaka u obostranom interesu, molimo Vas da održavate kućni sandučić u ispravnom stanju.

Lep način da mi kažu da ako nemam sanduče mogu da me tuže, ali siguran sam da to neće učiniti već će Pošta ponuditi po veoma povoljnoj ceni nove poštanske sandučiće za sve kojih ih nemaju. Šta više, zar nije to u skladu sa onim “evropskim sandučićima” koje treba da nabavimo, bila je vest oko toga pre oko šest meseci? Ne znam, možda sad sa ovim novim tendencijama u odnosu sa EU možda ne bude ništa od toga? Doduše, sreća je moja da sam imao sanduče, ko zna kako izgleda pismo da je “inspekcijom objekta utvrđeno da NE POSTOJI kućni sandučić”.

No, kad se već drugari iz Pošte pozivaju  na “Zakon o poštanskim uslugama”, zanima me da li se on odnosi i na njihove zaposlene i da li možemo mi njih tužimo ako svoj posao ne obavljaju kako treba? Pod time mislim na:

1. Ako je veći paket u pitanju, ostavljaju ga na vrhu svih sandučića, da može bilo ko da ga uzme.

2. Ako treba lično uručiti neki paket, ostavljaju u ulazu papirić da se dođe u poštu, bez pokušaja da paket uruče.

3. Nabijaju veće koverte u one sandučiće “bez duše”, krive ih, lome.

4. Nabijaju koverte u sandučiće sa onim “zupcima” pa ih glave u njima, pritom cepajući papir i potencijalno ono što je u njima.

5. Ne dostavljaju preplate za časopise i sve ono što ne mora da bude potpisano kao isporučeno ili vraćeno.

Mislim, znam ja da ni njima nije lako, al’ nije ni nama! Plus, sećam se pre, poštar dođe, pa mu baba zakuva kafu, pa popije rakijicu, pa lagano. Sad se sve to promenilo!

Dajte vi neke zanimljive primere ukoliko imate!

To Top