Tech

LeChiffre Ransomware pogodio 3 indijske banke i načinio milione dolara štete

ransomware

Ransomware, odnosno aplikacija koja onemogućava pristup računaru dok se ne plati određeni novčani iznos, najprostije pojašnjeno, LeChiffre, uspešno se infiltrirao na veliki broj računara u tri velike banke u Indiji. Haker je uspeo da upadne na veliki broj računara i ručno pokrene LeChiffre (što je jedini način da se on aktivira) i enkriptuje podatke na računarima. Kada se to dogodi, jedini način da dođete do svojih fajlova je da platite za ključ koji će dekriptovati sve fajlove i vratiti ih u normalno stanje.

LeChiffre je napisan u Delfiju i ima interfejs na Ruskom, izjavio je Malwarebytes, kompanija koja se bavi sigurnošću na internetu. Sreća u nesreći za celu situaciju je to što je sam LeChiffre ovoga puta bio napisan jako traljavo, bez ikakvih modela komunikacije i bez jake enkripcije. Hakeri su inače tražili 1 bitcoin po zaraženom računaru, a vrednost bitcoina trenutno iznosi 400 dolara. Haker je uspešno zarazio veliki broj računara tako da su troškovi za banke iznosili više miliona dolara.

Podsetimo, dve veće indijske kompanije su bile na udaru i u septembru, kada su hakeri uspeli da ukradu podatke i ucene kompanije za 5 miliona dolara, kako podatke ne bi pustili na internet.

ransomware

To Top