Doručak u Beogradu

Homa Bistrot – od 08h

Homa restoran je dobro poznat po kvalitetnoj hrani i usluzi. Homa Bistrot donekle nastavlja takav trend a nudi i švedski sto za doručak. Posetili smo ga da bismo videli kakav je.

Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji.

Brzi info:

  • Doručak od: 08h do 12:30h
  • Cene: 695 dinara po porciji
  • Adresa: Nevesinjska 1 (kod Kalenić pijace)
  • Odvojeni nepušački deo: da

Restoran Homa je dobro poznat pre svega na svojoj prvoj lokaciji u ulici Senjanina Ive. Nakon nekog vremena, otvoren je i Homa Bistrot, u srcu Vračara, pored Kalenić pijace. Na ovoj lokaciji Homa nudi i “švedski sto” za doručak, nešto što nismo smeli da propustimo.

Doručak se služi od 8h (pohvalno) pa sve do 12:30h (takođe pohvalno) u prostoru koji je dovoljno veliki tako da ćete lako naći mesto (iznova pohvalno) i poseduje odvojeni deo za nepušače (još jedna pohvala).

Koncept je jednostavan – švedski sto nudi sve izuzev jaja na raznorazne načine koje ćete poručiti od konobara – omlet, jaja na oko, kajgana na raznorazne načine i uz raznorazne dodatke su ono što se nudi. Jelo dobijate relativno brzo i u solidnoj količini.

(c) Beep

Švedski sto je već druga priča. Pre svega, postavljen je na neobičnom mestu, na skromnom prostoru tako da praktično dve osobe koje uzimaju hranu već stvaraju gužvu i onemogućavaju nekog drugog da priđe stolu.

Drugo, ponuda je neobična – u slučaju da vam je hleb i hlebaste stvari okosnica doručka bićete prilično zadovoljni – postoji više vrsta hleba, krosana, projica i pita. Za sve koji žele nešto drugo, Homa Bistrot švedski sto ne nudi previše – tek nekoliko salata, nešto suhomesnate ponude (ne baš posebno velikog kvaliteta), malo kačkavalja i deo sa tri različite vrste kolača. Ne preterujemo.

Iako je u pitanju Homa restoran, ne možemo da pohvalimo odabir namirnica za doručak – imali smo bolji i na nekim drugim ne toliko “fensi” lokacijama.

(c) Beep

Konačno, glavni problem kod švedskog stola je izuzetno neobičan sistem serviranja (možda zbog nedostatka prostora). Mali frižider sa hranom u koji je natrpano više nego što bi trebalo, neobične tegle i činije za jela koje su niti funkcionalne niti dovoljno velike … Sve to dovodi do toga da su ponuđene količine skromne pa jako brzo nestaju i ma koliko se konobari trudili da to nadoknade, jednostavno ne mogu da postignu. Dok smo bili na doručku hvataljke za hranu su pale gostima najmanje pet puta, samo zato što često ne znate ni gde biste ih spustili.

Usluga konobara je sa druge strane brza i ljubazna, tako da je to još jedna od stvari koje možemo izneti kao pozitivne za Homa restoran.

Mapa:

Ocena: 7 / 10

Nije lako dati ocenu Homa bistrou. Da budemo iskreni, očekivali smo više. Švedski sto za doručak deluje kao da je potpuno neplaniran i napravljen “na silu”, što ne bi trebalo da je slučaj imajući u vidu da postoji već neko vreme. Tim bi trebalo da bude dovoljno uigran do sada.

Cena od 695 dinara po osobi govorila nam je da ćemo dobiti značajnije veći izbor i kvalitetnije sastojke. To je izostalo, pa je ponuda vrlo slična mestima koja nude švedski sto po duplo nižoj ceni. Treća važna stvar je što u Homa doručak nije uračunato piće, pa tako uz kafu recimo račun izlazi na blizu 900 dinara. Za samo sto dinara više dobijate znatno bolju ponudu za švedski sto na drugim lokacijama gde je neograničeno piće uključeno u cenu.

Ocena restorana dodeljena na bazi posete iz marta 2019. Revidiranje ocene obavljamo na 6 meseci od prethodnog ocenjivanja. 

(c) Beep
To Top