Doručak u Beogradu

Berliner – od 08h

Berliner se iz Savamale preselio na Vračar, tačnije u Krunsku i u toj selidbi obogatio svoju ponudu raznoraznim jelima, ali i doručkom.

Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji.

Brzi info:

  • Doručak od: 08:00h do 12h
  • Cene: između 300 i 600 dinara po porciji
  • Adresa: Krunska 61
  • Odvojeni nepušački deo: da

Berliner, dobro poznat ekipi koja je posećivala Savamalu, odlučio je da krajem 2018 godine promeni svoju lokaciju i dođe na Vračar, u Krunsku ulicu. U broju 61, koji je već neko vreme služio kao poslovni prostor, u zgradi koja, iako impoznatna, može lako da vam “promakne” ako ne znate šta tražite, nalaze se stari-novi Berliner ali i Letitia, prvi domaći džin bar. Džin za doručak? Ipak ne – zato nas interesuje “samo” ovaj prvi – Berliner i njegova doručak ponuda.

Lokacija, radno vreme…

Krunska je jedna od najlepših vračarskih, a možda i beogradskih ulica, prvenstveno zbog starih velikih salonskih kuća koje su kroz vreme postajale ambasade, škole, restorani … Jedna takva postala je i Berliner, sa prostranim unutrašnjim delom i sasvim solidnom baštom za lepo vreme koje dolazi.

Berliner je sada u staroj kući u Krunskoj.
Stara prepoznatljiva gradnja u Krunskoj (C) Beep

Pronašli smo informaciju da lokal radi od 08h čak i vikendom, pa smo odlučili da to i testiramo. Prepali smo berlinere, ali se oni nisu dali. Iako je kuvar tek stigao a konobar mislio da će imati makar pola sata dok se ne pojave prvi gosti, uspeli su da prikriju svoje (ne)oduševljenje i ugoste nas unutra. Dok smo mi “šetali” kroz meni, momci su spremali baštu, pa smo se u jednom trenutku prebacili i u nju.

Odmah da napomenemo, deluje da će Berliner bašta biti pravi mali beg od gradske vrućine i vreve jer se nalazi sa zadnje strane kuće, okružen zelenilom.

Berliner bašta
Bašta obećava (c) Beep

Zanatska slanina, Porchetta, organska jaja, pikantna feta

Pogled na meni u prvom trenutku ne obećava. Za doručak se u ponudi nalaze ukupno četiri stavke, uz dve “podvrste” – praktično 6 opcija koje možete odabrati.

Detaljniji pogled na meni otkriva da se Berliner ekipa ipak potrudila da iako ima skromnu ponudu, ona bude unikatna i drugačija u odnosu na druga mesta.

Meni u Berlineru
Gluten free Grnola i pikantna feta uz organska jaja

Pošto smo imali nešto uži izbor, nije bilo teško da se opredelimo, posebno imajući u vidu da su 2 od 4 jela zapravo slatka – prženice i granola.

Sendviči i omleti

Uzeli smo od svega ponešto! Nismo ni dugo čekali, jela su se pojavila na našem stolu. Baš kao što smo i očekivali gledajući listu sastojaka, kvalitet nije izostao.

Spanać i pikantna feta dominiraju jelom
Omlet sa spanaćem i pikantnom fetom (c) Beep
Ne baš ljuta paprika uz dovoljnu količinu čedar sira
Slaninica-čedar omlet (c) Beep

Sličnog oblika ali različitih sastojaka, oba omleta ispunila su sva naša očekivanja po pitanju količine i kvaliteta. Odabiru namirnica ne možemo ništa prigovoriti a iako bi se nekome moglo učiniti da su porcije skromne, zapravo je svaki omlet dovoljno nafilovan da je dovoljan i ješnijim ranoraniocima. Mileram je dobrodošao dodatak a iako ne jedemo hleb, moramo reći da je jedno tanko isečeno parče ipak isuviše malo za nekoga ko voli i brašno za svoj prvi obrok tokom dana.

Sendviči

Slična priča je i u sendvič-departmanu. Solidna porcija, dovoljno kvalitetnih sastojaka, čine da se oni koji se odluče za ovu opciju osete sito već samim pogledom na svoj tanjir.

Sendvič prepun sastojaka
(C) Beep
Ko voli sendviče, biće zadovoljan (C) Beep
Ko voli sendviče, biće zadovoljan (C) Beep

A cena?

Kao što ste mogli da primetite pri početku reviewa, Berliner nema male cene za svoju ponudu za doručak. Sendvič od 500 odnosno 535 dinara i omlet koji je 500 odnosno čak 600 dinara ne idu baš u prilog Berlineru ali se isto tako čini da ekipa koja drži ovo mesto ni “ne gađa” cenovno već kvalitetom. U tom pogledu definitivno se razlikuju u odnosu na druga skuplja mesta (poput na primer Cross) koja uz slični cenovni rang nude kvalitetom jednu stepenicu niže iskustvo.

Piće

Prateći sličnu filozofiju i u domenu pića, Berliner nudi izdašnu količinu limunade i solidne Mad Hatter čajeve.

Mad Hatter čajevi u ponudi Berlinera (C) Beep
Mad Hatter čajevi u ponudi Berlinera (C) Beep

Mapa:

Ocena: 8 / 10 i preporuka!

Ne žalite novac za dobar doručak? Zaputite se u Berliner.

Ocena restorana dodeljena na bazi posete iz maja 2019. Revidiranje ocene obavljamo na 6 meseci od prethodnog ocenjivanja. 

Želite da posetimo i vaš restoran? Pišite nam na dorucak@beep.rs ili pošaljite DM na Instagram profilu.

Omlet sa čedar sirom i slaninicom
Mljac (c) Beep
Enterijerom dominira “industrial” fazon
Tako izgleda kada prepadnete čak i konobare ujutru (c) Beep

To Top