Mamino ćoše

Stiže druga beba! Odagnajte sve strahove!

Sećate li se one drame kada ste prvi put saznali da ste trudni? Sećate li se onog straha koji vas je gotovo paralisao? O da, to se ne zaboravlja. Ali, kako je to moguće da se isti taj strah javlja i pri saznanju da čekate drugu bebu? Čini se da je gotovo ista kao i ona kada je trebala prva da stigne, zar ne?

Nemojte nam reći da vas je opet preplavio onaj poznati strah? Da li ste to upravo pomislili kako ćete stići sve? Hajde, dišite, svet neće nestati! Ovo je jedno normalno stanje (da ne kažemo šoka) i ovo je zaista normalan strah!

Pitate se kako ćete sve uspeti, i da li ćete uopšte uspeti? Da li ćete drugo dete voleti isto onoliko koliko i prvo? Čujte, niste zbog ovog pitanja nemajka! Zapravo, sve se žene ovo pitaju! Upamtite, rođenjem drugog deteta ljubav raste i deli se!

Kažete sebi “Uvek je lakše kad druga ili treća beba dođu, bar tako kažu!” A mislite se “Uh dobro je, neće biti teže! Bar ne emocionalno!” Ali… šta je to što vas zapravo muči i tišti?

Foto: unsplash

Plašite se da se kockice neće složiti i da nećete uspeti da ispunite vaša i samo vaša očekivanja! Znate, mi majke smo sklone tome da težimo savršenstvu, u svakom smislu! Same sebi stvaramo pritisak i uvek, ali uvek mislimo da nismo dobre majke!

To je nemoguće! Recite nam, da li je vaše dete voljeno? Da li je sito, suvo i srećno? Da li je na sigurnom? Pa kako onda možete reći da niste dobre majke?

Dakle, sada kada ste shvatile da ste vi u očima dece najbolji, hajde da rešimo ostala pitanja. Spremite se na ljubomoru. Biće opet mokrih gaćica, mokrog kreveta, ugriza i ljutnje. Ljubomora je prirodna reakcija, nemojte je ignorisati niti je braniti. Ukoliko vaše dete totalno ignoriše bebu, ne brinite. To je normalna reakcija. Shvatiće u nekom trenutku da je beba zauvek tu i da ne ide nigde. Tek tada će krenuti interakcija. Onda će vaše starije dete postati neposlušno. O da, i to samo kada ste vi u pitanju. Sada ste već svesni da to radi jer ste mu vi najbitniji, a sada vašu pažnju deli sa još jednim bićem… Ne brinite, i ovo je faza. Kao i sve druge, proći će.

Foto: unsplash

Onda dolazi nežnost… Ona najlepša i najiskrenija. I prema vama i prema bebi. Sada ste već opušteniji, videćete! Sada ste sigurni da je ovo najpametnija odluka koju ste doneli u životu – vašem detetu ste podarili brata ili sestru, životni oslonac! S vremenom, ova veza jača i postaje neraskidiva. A to je jedino bitno, zar ne? Tada, kada vidite kako vaša deca uživaju u svakodnevnim zgodama i nezgodama, znaćete da nije bilo mesta za strahove i sumnje!

Udahnite duboko i polako. Dan po dan, korak po korak… Dok ne odrastu i ne požele da odlete iz gnezda…

To Top