Mamino ćoše

Da li sam spremna za bebu?

Pre nepune četiri godine nisam znala ništa o roditeljstvu. Sada, kada vratim film, zaista ne mogu da se setim bili kakvog osećaja spremnosti. Znala sam da želim, ali kada, ne. Iako je mnogo onih koji ne misle tako, činjenica je da je priprema na novo poglavlje u životu, na roditeljstvo, zaista bitan segment. Važno je izaći iz oblaka idealizacije, važno je znati da nije sve bajno, mekano, udobno. I važno je znati da život u trenutku kada postanemo majke dobije zaista novi smisao.

I menja fokus, istog trenutka. U nekom trenutku se menja pogled na mnoge stvari – odjednom nemamo više nerealna očekivanja od sebe, partnera, okruženja. Povezujemo se sa bebom i neke nove emocije se bude u nama. Odjednom smo spremni na sve promene? Ili ipak nismo?

Šta zapravo biti znači spreman za bebu? Da li to znači biti spreman na izazove, komplikacije, konflikte koji nastanu. Spreman na nespavanje. Buku. Na puno dana u kući. Na nekakvu samoću. Spremnost na toleranciju na frustraciju. Da li to znači da ćemo u nekom trenutku izgubiti kontrolu nad svojim životom? Nekome da… Međutim, to ne znači da se neće sve vratiti u normalno stanje!

Upamtite da su sve to faze i da će one proći! Kad god vam je teško, setite se da ćete posle nekog vremena sasvim sigurno doći sebi! Radite na sebi, pričajte sa najbližima i nikada ali nikada ne zaboravite da godine brzo prolaze i daćete samo trepnuti a oni će već biti buntovni tinejdžeri! A kako se to naši životi menjaju nakon dolaska bebe?

Foto: Unsplash


Nova rutina
Nakon rođenja vašeg deteta, ceo vaš sistem organizacije će se promeniti. Rasporedi će se u osnovi vrteti oko rutine vaše bebe (vreme za spavanje, dojenje ili hranjenje). Odlazak kod lekara verovatno će postati deo vašeg svakodnevnog života, posebno kada vaše dete počne da ide u vrtić. Možda ćete imati problema sa pronalaženjem vremena za sređivanje i obavljanje svih uobičajenih kućnih poslova a planiranje termina unapred (piće sa prijateljima) postaće neophodnost.

Manje vremena za sebe
Ako ste svaki dan pre odlaska na posao provodili pola sata u kupatilu, budite sigurni da ćete na to moratu da zaboravite. Umesto toga, moraćete da nahranite, presvučete i obučete bebu, i sve što sledi posle toga.

Manje sna
Što ste spavali, spavali ste. Biti roditelj automatski znači i manje sna. Bićete srećni ukoliko uspete da dremnete tokom popodneva.

Foto: Unsplash

Više niste vi najbitniji
Vaša beba vam je sada na prvom mestu. Stalno mislite na njega ili nju. Vaše emocije, poput briga ili silne radosti, vrte se oko vašeg deteta. Takođe, nećete izlaziti toliko kao pre bebe, ne samo zato što imate manje slobodnog vremena, već i zato što jednostavno želite da budete sa svojom porodicom.

Promena navika i prioriteta
Prestanak pušenja, čišćenje kuće, izlasci sa prijateljima koji imaju decu, odlazak u krevet u petak uveče u 21 sat. Vaši prioriteti se menjaju. Više se fokusirate na važne stvari, poput porodice, dece i hobija. Pošto imate manje vremena i energije, niste u mogućnosti da radite sve ono što ste radili, ali ćete to nadoknaditi dajući prioritet onima koji su vam najvažniji.

Osećate se jače i samopouzdanije
Mnogi roditelji se nakon rođenja bebe osećaju jače. Ova nova odgovornost daje im novo stečeno poverenje u sebe.

Vaš odnos sa partnerom se menja
Romantične večere sa svećama odjednom postaju retke. Mogućnosti za seksualnu intimnost često mogu postati i retkost. S druge strane, vaš odnos sa partnerom mogao bi postati još jači zahvaljujući rođenju vašeg deteta.


Ovo je doživeo i preživeo svako! A da li ste spremni ili ne, nećete znati dok ne probate! 🙂

To Top