Mamino ćoše

Kako tate sa velikim T utiču na razvoj deteta!

Kada je roditeljstvo u pitanju, često se dešava da tate budu u senci uloge majke. Prikazi tata u popularnoj kulturi guraju stereotip o očevima kao emocionalno nepovezanim, „sekundarnim“ roditeljima koji svojoj deci nisu ni približno toliko važni kao njihove majke. Kao rezultat toga, očevi često doživljavaju nevidljivi pritisak, i najčešće se povlače na drugo mesto kada je reč o uključenosti u podizanje dece. Još gori scenario je onaj kada doživljavaju podsmeh svojih “prijatelja” nakon što otvoreno pokazuju da zaista učestvuju u podizanju svoje dece (menjaju pelene, hrane, ljuljaju, uspavljuju). Zašto je to tako? Zašto je uloga majke bitnija od očeve i zašto očevi doživljavaju da čuju grube komentare nakon što kažu da su svojoj suprzi desna ruka?

Znate li, svi vi koji na podrugljiv način komentarišete aktivno učestvovanje muškaraca u odgoju svoje dece da, iako je majčina ljubav važna i posebna, imati aktivnu figuru oca ima podjednako važnu ulogu u zdravom razvoju deteta. I to je jedino što je bitno u celoj ovoj priči, zar ne?

A za sve one koji rođenu kuću doživljavaju poput autobuske stanice, za sve one koji smatraju da je to ženin posao… Za sve vas koji ćete tokom kasnijih godina zažaliti jer niste bili tu pored njih kada je trebalo…

Evo teksta koji na najbolji mogući način prikazuje kako tate, tate sa velikim T utiču na razvoj deteta:

Povećavaju emocionalnu inteligenciju deteta

Aktivan otac može pomoći povećanju emocionalne inteligencije svog deteta, kao i povećavanju sposobnosti za rešavanje većih ili manjih problema. Studije pokazuju da deca sa očevima koja su bila aktivno uključena tokom prve godine života deteta imaju bolji učinak na procenama kognitivnog razvoja i pokazuju povećanu sposobnost za radoznalost i istraživanje.

Deca koju podjednako aktivno odgajaju oba roditelja imaju više rezultata na verbalnim testovima i testovima iz matematike i manja je verovatnoća da će napustiti školu ili počiniti maloletnička krivična dela. Hmmm, niste razmišljali o tome, je l da?

Foto: unsplash

Podižu samopouzdanje

Emocionalna podrška koju tata pruža svom detetu neprocenjiv je poklon. Deca koju očevi bezrezervno podržavaju u kasnijim godinama bivaju srećnija i samopouzdanija. Takođe pokazuju veću toleranciju na stres / frustraciju, manje oklevaju. Deca koja su imala sreće da odrastaju sa oba roditelja koja su se podjednako trudila da budu tu, i koja su bila tu za njih imaju povećanu sposobnost da se odupru pritisku vršnjaka i zauzmu za sebe. Eh tate, da li polako shvatate koliko ste zapravo nezamenjiva karika u njihovom životu?

Dobar su uzor


Očevi pružaju pozitivan muški uzor svojoj deci i pomažu u promociji, odnosno jačanju dobrog, primernog ponašanja. Kao rezultat, deca čiji su očevi uključeni u njihovo odrastanje imaju manje problema u ponašanju i kontroli impulsa, duži raspon pažnje i viši nivo društvenosti.

Ova deca takođe imaju tendenciju da budu saosećajnija i velikodušnija, sa povećanom svešću o potrebama i pravima drugih.

Foto: unsplash

Pružaju drugačiju perspektivu


Deca su prirodno puna pitanja, a majke i očevi tim pitanjima pristupaju na različite načine. Aktivni roditelji sa različitim pristupima roditeljstvu mogu biti odličan način da se deca izlože širokom spektru razmišljanja i rešavanja problema. Aktivni očevi imaju jedinstvenu priliku da podele svoj pogled na život i nauče svoju decu vrednim životnim veštinama!

Najočiglednija stvar – kada je tata aktivan u odrastanju dece, deca se osećaju voljeno! Imati oca kao stalni izvor ljubavi i ohrabrenja pomaže da deca rastu srećna i zdrava, sa visokim samopoštovanjem.

Biti aktivan otac jedna je od najvažnijih stvari koju možete učiniti za svoje dete.

To Top