Svakodnevica

Pobedite stres – korak po korak do vašeg mentalnog boljitka!

Da biste vodili zdrav i produktivan život, ne samo da morate voditi računa o fizičkom zdravlje, već morate paziti i na mentalno! Jedno bez drugig ne idu, a u to ste se, verujemo, uverili i sami.

Stres, savremena bolest,gotovo svakodnevno utiče na nas i naše aktivnosti. Šta je to to nas dovodi do stanja poptune konfuzie i nervoze? Ovi činioci mogu biti biološke, psihološke ili socijalne prirode, pa su zbog toga i različite funkcije čoveka koje prvo stradaju.

Nakon burne reakcije na stresnu situaciju, nivo kortizola i adrenalina opadaju, srčani ritam i krvni pritisak se vraćaju u normalu, a varenje i metabolizam su regularni. Ali, ako se stresne situacije gomilaju jedna za drugom, organizam nema vremena da se oporavi. I tu kreću sve naše nevolje!

Znate li da je hronični stres rezultat lošeg odgovora na niz neprijatnih, dugotrajnih životnih situacija koje iscrpljuju mehanizme odbrane čoveka. Ličnosti koje imaju nezrelije mehanizme odbrane u stresnim situacijama reaguju hroničnim, produženim stresom, što izaziva osećanje depresivosti, nelagode,straha, javljaju se razne neurotske reakcije…

Foto: unsplash

Svi ti simtptomi su manje intenzivni nego kod akutnog stresa. Kod akutnog stresa imamo strašne noćne more, i užasne epizode napada panike… Ovaj osećaj je užasan i sa njim je zaista teško boriti se!

Pitate se kako da utičete na nivo stresa i kako da ga potpuno eliminišete iz života?

Za početak, duboko udahnite! Dajte sebi vremena da razmislite šta vas je to izbacilo iz koloseka i zašto? Zašto tome pridajete toliki značaj? Zakasnili ste 10 minuta? Pa dobro, to nije razlog da nabijate sebi krivicu i da time urnišete svoje zdrave. Svakome to može da se desi. Planovi vam se ne realizuju onako kako ste zamislili? I to je u redu…

Znate, danas je pred vama novi dan, novo platno koje čeka da bude naslikano. Da li ćete ga slikati crnom ili crvenom bojom, samo je na vama. Ali, zar ta crvena ne izgleda lepše? Vidite, evo jednostavnog mehanizma koji će vam pomoći da beznačajne i sasvim male situacije držite pod kontrolom.

Neke stvari nisu u vašim rukama, pomirite se sa tim i gledajte da iskoristite najbolje što možete datu situaciju.

Foto: unsplash

Danas budite prisutni, ljubazni, danas budite primer drugima, danas dajte sve od sebe u svakom trenutku!

Hajde da više ne gledate na sve tamnim naočarima. Usredsredite se na ono dobro i zadovoljite se time.

Pričajte, smejte se, osluškujte sebe, naučite da kažete ne i što je najbitnije, preuzmite kontolu nad svojom nervozom i stresnim situacijama koje proističu iz nje!

Ukoliko primetite da imate problem sa stresom i da niste u stanju da se samostalno suočite sa njim, neophodno je da se obratite nekome za pomoć.

Naime, ako vam stres stvara ozbiljne, kako fizičke, tako i psihičke probleme, nemojte da se nadate da će sam nestati i nemojte pokušati da ga ignorišete. Vrlo je važno da budete svesni problema koje imate i da budete dovoljno snažni da potražite pomoć profesionalca.

To Top