Svakodnevica

Kako da se nosite i izborite sa negativnim mislima: Ovih 5 trikova će vam olakšati svakodnevicu!

Koliko puta vam se desilo da ste i dva sata nakon ponoći budni, da se osećate uzrujano, osećate se sami, isključeni iz svega i možda odbačeni od svih? Pokušavate da zaspite, ali baš kad zatvorite oči, negativne misli vas obuzmu i primorani ste da ostanete budni, barem dok vaš um ne odluči da seumorio od svih negativnih misli.

Stres, anksioznost, ubrzani način života – sve to može da utiče na vaše zdravlje, posebno na mentalno blagostanje. Možda ćete se većinu vremena osećati tužno i bićete van fokusa.

Važno je da ne dozvolite da negativne misli dominiraju vama. Pogledajte sa svetlije tačke sve – nijedna osoba, posao ili događaj ne mogu vam diktirati život. Život se svodi na borbu. Sećate li se Darvinove teorije evolucije koja je sugerisala opstanak najsposobnijih? I danas je aktuelna kao i ranije, ako ne i više.

Morate biti dovoljno hrabri da ne dozvolite da stvari utiču na vas i da vas remete. A kako ćete to uspeti? Imamo nekoliko saveta za vas.

Prvo, počnite sa zdravom rutinom. Ne mora nužno biti disciplinovan način života, teško je to postići odjednom. Umesto toga, počnite korak po korak. Možda ćete poželeti da svakog jutra odete u kratku šetnju od 10 minuta ili da prestanete sa pušenjem.

Drugo, zapišite svoje misli. Ako niste neko ko voli pisanje, “pišite” u glavi. Razgovarajte sami sa sobom, identifikujte vaše okidače i opustite se. Ne žurite u pronalaženju rešenja. Samo identifikujte stresne faktore i pokušajte da ih izbegnete ili prevaziđete na najbezbolniji način.

Foto: Unsplash

Treće, budite srećni. Idite na izlet, na sastanak ili jednostavno popijte šolju kafe u svom omiljenom kafiću. Radite ono što volite i uživajte u tome.

Sledite raspored. Pokušajte da spavate 8 sati svake noći. Idite na spavanje u određeno vreme i takođe se budite u određeno vreme. Vikendi neka budu izuzetak. Pridržavajte se rasporeda i ne odustajte os svojih omiljenih rituala.

I za kraj, ali ne najmanje važno, zapamtite da je negativnost samo emocija, a ne način života. Mnogi ljudi često postanu žrtve negativnih emocija jer ne vide svetlost na kraju tunela. Često to vide kao trajno stanje. Međutim, to nije ništa drugo nego sastavni deo vašeg svakodnevnog života.

Jednom kada shvatite da je svako stanje prolazno i da na neke stvari, situacije i događaje zaista ne možete da utičete, biće vam lakše i na život ćete gledati sasvim drugim očima!

To Top