Mamino ćoše

Šta ženu čini srećnom: Ima li ovo pitanje odgovor?

Šta žene čini srećnim?

Samopomoć, operacija, seks? Novac, moć, karijera? Opcije za žene sada su beskrajne. Ali da li je prevelik izbor ubio zadovoljstvo?

Trebalo bi da budemo najsrećnija generacija žena u istoriji! Možemo da biramo da li ćemo imati decu i kada. Ne moramo da se venčamo da bismo preživeli, a ako nas brak čini nesrećnim, možemo se razvesti. U ponudi su zanimljive karijere. Možemo razumno očekivati da muškarci preuzmu deo odgovornosti oko vođenja domaćinstva. Za žene drugih generacija, činilo bi se da sedimo pred nepreglednim brojem mogućnosti.

Ipak, nismo zadovoljne. Pošto smo izabrale, progoni nas mogućnost da naši izbori budu pogrešni. Ako ostanemo kod kuće da brinemo o svojoj deci, brinemo da ćemo protraćiti obrazovanje i raspršiti talenat. Ako se posvetimo karijerama, muči nas što naša deca pate jer nismo tu.

Kao rezultat toga, često pokušavamo da uopšte izbegnemo biranje, kao da bi nekako bilo moguće imati posao sa punim radnim vremenom, i decu, i dobar odnos, i prijatelje, i urednu kuću, i biti mršav iiii… Što više postignemo, horizonti dostignuća se više protežu. A mi smo potpuno napeti i zapravo ništa ne radimo kako treba.

Paradoks društva višestrukog izbora je, iako ne bismo želeli da ga se odreknemo, da nas zapravo ne čini srećnim. Neosporno je da smo, u svojoj težnji ka savršenstvu, u našem doživljaju sebe kao projekata koji treba doterati i dovršiti, izgubili iz vida kako da budemo srećni. Znate da sam u pravu,ma koliko god sada prevrtale očima…

Ukoliko želite da svoju svakodnevicu obojite najlepšim bojama i zaista i istinski budete srećne, potrudite se da savladate sledeće korake…

Uživajte u srećnim trenucima
Umesto da se stalno brinete o tome da stignete od tačke A do tačke B, pokušajte da uživate u srećnim trenucima, osećanjima i senzacijama. Brige neće učiniti ništa za vašu sreću.

Zašto ne pokušate da:

  • Uživate u mirisu i ukusu kafe ili drugih stvari.
  • Koncentrišite se na ovde i sada.
  • Zapišite na čemu možete biti zahvalni.
  • Oživite uprijatne uspomene
  • Uživajte u ponosu što ste danas postigli mini cilj.

Otkrijte svoju omiljenu vežbu
Ovde nema potrebe da navodite sve zdravstvene prednosti redovnog vežbanja. Ali da li ste znali da vežba može da spreči depresiju i da u nekim slučajevima deluje bolje od antidepresiva? Studija za studijom pokazuje kako se endorfini (često nazivani srećnim hemikalijama) oslobađaju u mozgu nakon bilo koje vrste vežbanja. Raspoloženje se poboljšava i postoji opšti osećaj sreće. Izaberite sport koji zaista volite i redovno ćete dobijati dozu sreće.

Pazi na svoje prijatelje
Da li ste znali da broj društvenih kontakata i prijatelja koje imate utiče na vašu dugovečnost, zdravlje i sreću? Podrška prijatelja u trenucima stresa ali i u trenucima radosti je krucijalna. Rezultati jedne studije su pokazali da postoji definitivna korelacija između broja socijalnih kontakata i zdrave starosti.

Izgradite svoje samopoštovanje
Da li ste znali da postoji deo mozga, prednji cingularni korteks, koji je posebno aktivan u generisanju svih onih negativnih misli i svih onih sumnji u vašu lepotu, talente i inteligenciju? Pogodite ta? Kod žena je ovaj deo mozga zapravo veći nego kod muškaraca! Dakle, možda postoji neurološko objašnjenje za sve te sumnje koje narušavaju vaše samopoštovanje.

Etikete koje ste nasledili u detinjstvu imaju tendenciju da se zalepe, vaši neuspesi zauzimaju previše mesta u vašem mozgu i na kraju imate problema u izgradnji svog samopoštovanja i samopouzdanja. Najbolji način da se borite protiv svega ovoga je da počnete da čitate o ženskim heroinama koje su ostavile svoj trag uprkos svim izgledima. Vremenom možete promeniti svoj negativan način razmišljanja.

Budite zahvalni

Budite zahvalni na svemu što imate. Život je najdragoceniji dar, zato se potrudite da uživate u njemu!

To Top