Mamino ćoše

3 saveta za novopečene mame: I to će proći!

Da li osećate grižu savesti jer ste odlučile da sednete i konačno popijete tu šolju kafe ili čaja? Da li smatrate da ste pogrešile jer ste izdvojile vreme za sebe a imate novorođenče koje, po vama, zavisi samo od vas? Ukoliko ste potvrdno odgovorile na ova pitanja, velike su šanse da ste novopečena mama koja trenutno vodi najveću borbu – želite da udovoljite svima i budete tu za sve, a vas ste zapostavili i na poslednjem ste mestu sebi!

Odmah ćemo vam reći, kao i druge stvari, i majčinstvo je puno uspona i padova. Iako ste na nogama ceo dan, potpuno predani bebi, vi i dalje osećate grižu savest i smatrate da niste dovoljno učinile i da niste dovoljno dobre ili dorasle zadatku. Ooo, koliko puta je meni to palo na pamet! Ali, u jednom trenutku sam konačno shvatila rečenicu koju često možete čuti ili pročitati na društvenim mrežema – srećna mama, srećno dete!

Znate, majčinstvo je posao sa punim radnim vremenom ili za ceo život. Upravo iz tog razloga, ne smete zanemariti sebe i svoje potrebe, morate biti zdravi i fizički i psihički!

U želji da vam olakšam prvih nekoliko meseci majčinstva, za vas imam tri saveta koja će vam, nadam se, pomoći da shvatite da niste same!

Kako biste se osećale bolje, znajte sledeće:

Mir je ključ

Iako ovo može zvučati nevažno, održavanje mira je najveći alat majčinstva. Pitate se kako i zašto? Zato što ćete morati da se nosite sa situacijama o kojima niste ni sanjali. Neprestani plač, beskrajni grčevi, menjanje pelena, neprospavane noći, česte prehlade i još češće nekoliko poseta lekaru ali i dojenje bebe u vama mogu stvoriti osećaj besa i bespomoćnosti! Niste same! Prvo, upamtite da je sve to faza. I ne zaboravite, tražite pomoć u svakom trenutku, a ne onda kada ste već “sagorele”!

Foto: Unsplash

Vratite se vežbama

Ovo bi takođe moglo zvučati pomalo nerealno ali je izuzetno važno. Na kraju krajeva, ne želite da vas ti bolovi u leđima sputavaju u jednostavnim aktivnostima. U dogovoru i pod nadzorom lekara, nakon određenog vremena vratite se vežbama bar 10 minuta dnevno. Ovo će vam pomoći u tome da ostanete aktivne. Pored toga, radićete nešto korisno i za sebe, te ćete samim tim biti i zadovoljnije!

Vaše vreme je samo vaše vreme

Ne pitajte me zašto, već pitajte kako! Bilo da je u pitanju desetominutno vežbanje ili ispijanje kafe, razgovor sa prijateljicom, kupka u punoj kadi, pa čak i spa na dva sata – priuštite sebi ovo uživanje – potrebno vam je! Ne mislite kako ste mogle da iskoristite tih 10 minuta za pranje posuđa ili obavljanje drugih poslova – očistite svoju glavu, pa tek onda kuću! I upamtite, vreme brzo prolazi. Za tren oka će vaša beba porasti, a onda ćete se sa setom sećati svih trenutaka za koje ste mislile da ih nećete preživeti! Verujte mi na reč, znam iz prve ruke! 🙂

To Top