Mamino ćoše

Holandska deca su najsrećnija deca na svetu! Evo i zašto!

Kada roditelje pitate šta žele svojoj deci, koji je najčešći odgovor na ovo pitanje? Naravno, žele da im deca budu srećna!

U današnje vreme postoji mnogo priručnika, informacija, terapeuta koji će vam pričati o tome kako odgajati pametnu i uspešnu decu, ali postoji li odgovor na pitanje kako odgajati srećnu decu? Jasno je, u današnjim izazovnim vremenima teško je izbalansirati i spojiti ono što je najbolje sa onim što ih čini srećnim, međutim, ove dve stvari ne moraju da isključuju jedna drugu. Pitate se kako?

Ugledajte se na holanđane, čiji se način vaspitavanja smatra jednim od najboljih na celom svetu. Uspešna, srećna i zadovoljna deca postaju zahvaljujući ovim principima.

Unicef, Dečja organizacija Ujedinjenih nacija, objavila je 2017. izveštaj o blagostanju dece u bogatim zemljama, koji Holandiju svrstava na prvo mesto na listi. Izveštaj iznosi nekoliko delova dobrobiti dece: materijalno blagostanje, zdravlje i bezbednost, dobrobit u obrazovanju, ponašanje i rizici, stanovanje i životna sredina i subjektivno blagostanje.

Važan faktor detetove sreće je odnos sa roditeljima! Sudeći po istraživanju, holandskoj deci je zaista lako da razgovaraju da roditeljima (posebno sa majkama) i to je izgleda jedan od ključnih faktora!

Holandski pristup roditeljstvu kombinuje porodične vrednosti starih škola sa vrlo modernim poštovanjem dečje autonomije i mišljenja. Ovakav način vaspitanja ne samo da stvara vrlo srećnu decu, već i decu koja odrastaju samopouzdana, izdržljiva i sigurna u sebe. Deca mogu bez zadrške da iskažu ono što ih muči kao i da izraze svoje mišljenje i stavove. Holandski roditelji se trude da u svakoj situaciji prvo razgovaraju sa detetom, čak i kada deca imaju 2 godine. Holandski roditelji slušaju i poštuju mišljenje svog deteta, a to rezultira stvaranjem samopouzdanih tinejdžera. Ovakav pristup im pomaže da povećaju veru u sebe i svoje pravo – da se njihovo mišljenje čuje i poštuje.

Porodica kao stub svega

Porodično vreme je važno holandskim roditeljima. Deca redovno večeraju sa roditeljima. Holandski očevi se trude da odvoje dovoljno vremena kako bi ga kvalitetno proveli sa svojom decom. I tata i mama imaju jednaku ulogu u roditeljstvu dece. Mnogi očevi koriste “papadag” (tatin dan), zakonom dozvoljeni (neplaćeni) slobodan dan za očeve koji čuvaju svoju decu. Holandske žene prednjače u skraćenom radnom vremenu među zemljama OECD-a. Holandski roditelji imaju vremena da odgajaju svoju decu. Holandski roditelji su među najsrećnijim roditeljima na svetu i ne bi trebalo da čudi da se ovo odražava na njihovu decu. Mnogi istraživači se slažu da je ključni sastojak srećne dece – srećni roditelji!

Bez pritiska
Roditelji imaju prilično zdrav stav prema svojoj deci, vide ih kao pojedince, a ne kao produžetke sebe, i ne vrše pritisak na njih da budu najbolji! Oni su realni u pogledu svoje dece i nisu stvorili kulturu gde se školske ocene uzimaju kao merilo vrednosti. Iako Holanđani žele najbolje za svoju decu i podstiču ih da daju sve od sebe u školi , oni ne vrše nikakav nepotreban pritisak na svoju decu. Holandski roditelji takođe daju svojoj deci slobodu da istražuju i pronađu svoj životni put. Posle škole i tokom vikenda deca iz komšiluka obično se igraju na ulici, u okolini zgrada ili kuće. A najbolje od svega je što su domaći zadaci često svedeni na minimum i ima dovoljno vremena za igru i opuštanje.

Foto: Unsplash

Slobodni i otvorenog uma
U Holandiji ćete između ostalog naći slobodu veroispovesti, slobodu govora i slobodu seksualnog izražavanja. Holanđani govore ono što misle!

Sloboda
Holanđani uživaju u vožnji bicikla i tome uče decu od malih nogu. Pored toga, uče ih da budu samostalna, da posećuju prijatelje ili idu na sport, pružajući im puno samostalnosti! Koje dete bi ovome odolelo?

Čokolada za doručak
Holandska deca za doručak mogu jesti čokoladu! I to je za njih izvanredan početak dana! Kada su dovoljno zrela i sposobna, holandska deca sama sebi pripremaju doručak, koji je najčešće upotpunjen čololadnim posipom! I kako posle da ne budu najsrećnija?!

Šalu na stranu, čak i bez čokoladnog doručka, verujemo da spoj svega navedenog zaista doprinosi tome da deca sa svojim roditeljima uživaju u svakom danu svog detinjstva!

Šta biste i da li biste vi nešto promenili, dodali? Kako vam se čini ovakav pristup vaspitanju dece? Pišite nam u komentaru, želimo da čujemo i vaše mišljenje!

To Top