Zdravlje

Uz njihovu pomoć regulišite hormone u samo nekoliko koraka!

U idealnom svetu, estrogen i progesteron kod žena bili bi u savršenoj rabnoteži! Nažalost, u današnje vreme je to prosto nemoguće zbog raznih faktora – stres, poremećaji kao što je sindrom policističnih jajnika (PCOS), pa čak i toksini iz životne sredine koje remete ravnotežu hormona. Sve navedeno uzrokuje hormonsku neravnotežu, što zauzvrat remeti obrasce spavanja, izaziva promene raspoloženja, probleme sa plodnošću, umor, pa čak i gubitak libida kod nekih žena. Žena može doživeti čak i prekomerno povećanje telesne težine kao rezultat neravnoteže hormona. Da biste to sprečili, uvrstite razne vrste semena u svoju ishranu.

Ako želite da popravite hormonsku neravnotežu, onda bi uključivanje semena u ishranu moglo biti ključno za vas. To podrazumeva uključivanje svežih semenki u ishranu u određenom periodu tokom meseca, tačnije, tokom vašeg menstrualnog ciklusa jer hranljive materije u ovim semenkama sadrže zdrave nivoe hormona koji mogu pomoći u uspostavljanju ravnoteže. Za neupućene, menstrualni ciklus uključuje folikularne kao i lutealne faze. Dakle, pažljiva konzumacija unapred određenih semena može poboljšati nivo estrogena u vreme folikularne faze i nivoe progesterona u lutealnoj fazi.

Laneno seme i seme bundeve za folikularne faze

Prva faza je između 1. i 14. dana (idealno kada ovulirate) kada ženski sistem stvara estrogen. Jedite jednu supenu kašiku lanenog semena i semena bundeve svakog dana tokom ovih dana kako biste poboljšali sve procese koji su karakteristični za ovu fazu. Upamtite, fitoestrogeni, koje ova semena sadrže, prirodni su izvor estrogena.

Foto : Unsplash

Seme suncokreta i susama za lutealnu fazu

Druga faza je između 15-28 dana kada nivo progesterona poraste. Dakle, kašika suncokreta i susama svakog dana može pomoći tokom lutealne faze. Progesteron u vašem sistemu dobija podsticaj od cinka i vitamina E koji se nalaze u svakoj od ovih vrsta semena.

Dakle, ukoliko ste rešili da na prirodan način uspostavite ravnotežu hormona, uključite seme bundeve, susama, suncokreta i laneno sebe u vašu svakodnevicu! Pored toga, zdravo se hranite i obavezno vežbajte!

To Top