Zdravlje

Kako sprečiti gubitak kose: Vodič do rešenja svih vaših problema sa vlasištem!

Verujemo da se često pitate da li možete nešto učiniti da vaša kosa brže raste. Da li neki proizvodi pomažu? Mogu li promene u ishrani ubrzati rast? A šta je sa lekovima ili tretmanima?

U ovom članku ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja i nedoumice kako bismo vam pomogli da što pre dođete do rešenja i poboljšate rast kose.

Kako kosa raste?
Evo jedne fascinantne činjenice: rođeni ste sa svim folikulima dlake koje ćete ikada imati – tačnije oko 5 miliona, prema Američkoj akademiji za dermatologiju (AAD) .

Od toga, oko 100.000 folikula je na vašem skalpu. Kada je u pitanju gubitak kose, AAD kaže da je potpuno normalno izgubiti oko 50 do 100 vlasi dnevno.

Kosa raste iz korena na dnu folikula ispod vaše kože. Krv u vašem skalpu ide u folikul i snabdeva kiseonik i hranljive materije u koren kose, što pomaže vašoj kosi da raste.

Kako vaša kosa raste, proći će kroz vašu kožu i proći će pored masne žlezde. Prema AAD-u, ulje iz ove žlezde čini vašu kosu sjajnom i mekom.

Šta može pomoći vašoj kosi da raste?
Dok genetika igra ulogu u održavanju zdravog rasta kose, nekoliko drugih faktora takođe dolazi u obzir.

Iako ne postoji magični napitak ili lek koji će dovesti do trenutnog rasta, postoje koraci koje možete preduzeti da biste pomogli da vaša kosa raste.

Hajde da pogledamo kako ćete zapravo ubrzati rast vaše kose.

Izbegavajte restriktivne dijete
Ne možemo kontrolisati sve što utiče na rast naše kose. Ali postoje stvari koje možemo da izbegnemo, a koje mogu dovesti do poremećenog rasta i pojačanog opadanja.

Restriktivna dijeta može smanjiti resurse i hranljive materije potrebne za rast kose. A pošto je rast kose relativno nizak prioritet u poređenju sa drugim telesnim funkcijama, rast kose se brzo zaustavlja kada je vaše telo izloženo stresu zbog restriktivne dijete. Čak i nakon nastavka zdrave ishrane, opadanje kose obično traje nekoliko meseci. Zato budite pametni i ne držite bespotrebne dijete.

Proverite unos proteina
Ako je vaša ishrana strogo restriktivna, kosa neće optimalno rasti i može doći do opadanja. Dobro izbalansirana ishrana sa adekvatnim unosom proteina je važna za optimalan rast kose. Generalno, preporučuje se 50 grama proteina ili više dnevno.

Probajte proizvode koji sadrže kofein
Svi znamo da vam kofein može dati energiju, ali da li ste znali da kofein podstiče rast kose?

Prema studiji, kofein može pomoći u poboljšanju rasta nove kose na molekularnom, ćelijskom i nivou organa i kod muškaraca i kod žena.

Istražite eterična ulja
Eterična ulja ne samo da dobro mirišu, već mogu pomoći i u podsticanju rasta kose.

Jedna studija je nedavno otkrila da dnevna doza od 400 miligrama ulja semena bundeve u obliku kapsula dovodi do povećanja rasta kose kod muškaraca. Posle 24 nedelje, muškarci koji su uzimali ulje semena bundeve doživeli su povećanje broja dlaka za 40 odsto.

Povećajte svoj unos hranljivih materija
Specifični vitamini, minerali i masne kiseline su posebno važni za vaše opšte zdravlje i takođe igraju ključnu ulogu u snabdevanju vašeg tela energijom potrebnom za rast kose. Ovo uključuje:

  • biotin
  • Vitamin C
  • vitamin D
  • vitamin E
  • cink
  • gvožđe
  • omega-3 i omega-6

Uzimanje suplemenata omega-3 i omega-6 tokom 6 meseci može pomoći u zaštiti od gubitka kose.

Prepustite se masaži vlasišta
Masaža vlasišta može pomoći u podsticanju opuštanja i ublažavanju stresa. Takođe može pomoći u poboljšanju zdravlja vaše kose.

Studija je ispitala efikasnost dnevne, 4-minutne masaže vlasišta. Posle 24 nedelje, istraživači su otkrili da je devet muškaraca uključenih u studiju imalo gušću kosu nego na početku.

Iako studija nije pokazala nikakvu primetnu razliku u rastu kose, smatra se da masaža vlasišta može pomoći u širenju krvnih sudova ispod kože. Ovo, zauzvrat, može dovesti do deblje, jače kose za koju je manje verovatno da će se otkinuti ili oštetiti.

Razmotrite tretman plazme bogate trombocitima (PRP)
Dermatolog Nadica Veljković kaže da je upotreba PRP terapije kod pacijenata koji imaju gubitak kose pokazala obećavajuća.

„PRP je revolucionarni tretman koji koristi injekcije koncentracije sopstvenih trombocita pacijenta da bi se obnovio i ubrzao rast kose“, rekla je ona. „Trombociti su proteini izvedeni iz sopstvenog krvotoka i DNK koji mogu delovati kao matična ćelija kada se vrate u telo.”

To Top