Zdravlje

IZBORITE SE sa emocionalnim prejedanjem -odmah i sada!

Ponekad se najjača želja za hranom javlja kada ste emocionalno na najslabijoj tački. Možete se obratiti hrani za utehu — svesno ili nesvesno — kada se suočite sa teškim problemom, kada osećate stres ili čak osećate dosadu.

Emocionalno prejedanje može da sabotira mnogo toga u vašem životu, ne samo želju da izgubite nekoliko kilograma. Ovaj problem inače često dovodi do toga da jedete previše, posebno previše kalorične, slatke i masne hrane. Dobra vest je da ako ste skloni emocionalnom prejedanju, možete preduzeti korake kako biste povratili kontrolu nad svojim navikama u ishrani i kako biste se vratili na pravi put – da se hranite zdravo i pametno.

Kako funkcioniše ciklus raspoloženja-hrana-gubitak težine
Emocionalno prejedanje je način da se potisnu ili umire negativne emocije, kao što su stres, bes, strah, dosada, tuga i usamljenost. Veliki životni događaji ili, češće, problemi svakodnevnog života mogu izazvati negativne emocije koje dovode do emocionalnog prejedanja i remete vaš svakodnevni život. Šta može biti okidač za emocionalno prejedanja?

  • Sukobi u odnosima
  • Posao ili drugi stresni faktori
  • Umor
  • Finansijski pritisci
  • Zdravstveni problemi

Iako ima i onih koji usled svega navedenog jedu manje, više je onih koji stres i negativne emocije leče hranom… Velikim količinama hrane.

U stvari, vaše emocije mogu postati toliko vezane za vaše navike u ishrani da automatski posegnete za poslasticom kad god ste ljuti ili pod stresom, a da ne razmišljate o tome šta radite.

Hrana takođe služi kao smetnja. Na primer, ako ste zabrinuti zbog predstojećeg događaja ili se borite protiv sukoba, možete se usredsrediti na jedenje utešne hrane umesto da se nosite sa bolnom situacijom.

Koje god emocije da vas nateraju da se prejedate, krajnji rezultat je često isti. Efekat je privremen, emocije se vraćaju i verovatno ćete tada snositi dodatni teret krivice, jer ste se i ugojili, što je u suštini i najmanji problem. Problem je to što vas vaše emocije pokreću da se prejedate.

Kako se vratiti na pravi put?
Kada negativne emocije prete da izazovu emocionalno prejedanje, možete preduzeti korake da iskontrolišete ovu svoju potrebu. Da biste zaustavili emocionalno prejedanje, isprobajte sledeće:

Vodite dnevnik hrane. Zapišite šta jedete, koliko jedete, kada jedete, kako se osećate kada jedete i koliko ste gladni. Vremenom ćete možda videti obrasce koji otkrivaju vezu između raspoloženja i hrane.
Ukrotite svoj stres. Ako stres doprinosi vašem emocionalnom prejedanju, isprobajte tehniku upravljanja stresom, kao što su joga, meditacija ili duboko disanje.
Proverite stvarnost gladi. Da li je vaša glad fizička ili emocionalna? Ako ste jeli pre samo nekoliko sati, a stomak vam ne krči, verovatno niste gladni.
Borite se protiv dosade. Umesto da grickate kada niste gladni, prošetajte, pogledajte film, slušajte muziku, čitajte, surfujte internetom ili pozovite prijatelja.
Uklonite iskušenje. Ne držite u svom domu nezdravu hranu kojoj je teško odoleti.
Jedite zadovoljavajuće količine zdravije hrane, uživajte u povremenoj poslastici i uživajte u obilju raznovrsnosti.
Usredsredite se na pozitivne promene koje pravite u svojim navikama u ishrani i odajte sebi priznanje za promene koje će dovesti do boljeg zdravlja.

Kada tražiti stručnu pomoć
Ako ste isprobali opcije samopomoći, ali još uvek ne možete da kontrolišete emocionalno prejedanje razmislite o tome da potražite pomoć od stručnjaka. Terapija vam može pomoći da razumete zašto se emocionalno prejedate i šta je zapravo pravi problem.

To Top