Mamino ćoše

SPREČITE RAZVOJ BAKTERIJA: Vodite računa o održavanju kuhinjskih krpa!

Čiste kuhinjske krpe su veoma bitne zbog održavanja higijene. Ali, podložne su raznim bakterijama u zavisnosti od veličine doma i navika ukućana. Kako biste sprečili dosadne mrlje i zarazu bitno je da ih pravilo održavate.

Sprečite razvoj bakterija

  • Potpuno čiste i isprane krpe stavite u mikrotalasnu rernu na 30 sekundi. Samo tako ćete biti potpuno sigurni da ste uklonili sve bakterije sa njih.
  • Dobro ih osušite pre upotrebe
  • Kada kupujete sredstvo za pranje veša birajte sa oznakom s antimikrobnim dodacima. Savršeno čiste krpe na ovaj način bolje će i mirisati, te ćete onemogućiti stvaranje buđa.
  • Bitno je i osigurati optimalne uslove za sušenje krpa kako bi se smanjila mogućnost širenja klica. Najbolje je da ih sušite na vazduhu, a alternativno rešenje je unutrašnje sušenje na suvom vazduhu.

Uklonite neugodne mirise i mrlje

Kuhinjske krpe treba prati na visokoj temperaturi, a dodavanjem izbeljivača uklonićete sve nepoželjne mirise. Odlično sredstvo za uklanjanje mrlja osiguraće njihovu potpunu čistoću. Natopite krpe ovim sredstvom, te ostavite da odstoje 15 minuta, pa ih stavite na uobičajeno pranje. Neke od vas radije će upotrebiti prirodna sredstva za potpunu belinu kuhinjskih krpa, a jedno od njih je soda bikarbona. Nekoliko kašičica sode bikarbone dodajte u posudu s hladnom vodom, dobro promešajte, a zatim uronite kuhinjske krpe.

U slučaju tvrdokornih mrlji, krpe u mešavini vode i sode bikarbone ostavite preko noći, a postupak zatim dovršite u mašini za veš na visokoj temperaturi. Umesto sode bikarbone možete koristi i kuhinjsku so, a postupak je isti kao i u slučaju sa sodom bikarbonom.

Ukoliko su krpe zaprljane do neprepoznatljivosti, najbolje rešenje je razređena mešavina izbeljivača i natrijum-bikarbonata u kojoj krpe treba da odstoje preko noći. Mešavina ima prodoran i neugodan miris pa je najbolje smestiti na otvoreno. Krpe nakon toga operite u mašini, na viskoj temperaturi.

Navike koje bi trebalo usvojiti kad je u pitanju higijena krpa

Kako nove krpe sadrže hemijske ostatke i klice skupljene tokom proizvodnje, potrudite se oprati ih dobrim deterdžentom pre prve upotrebe. Nikako ih nemojte ostaviti vlažne u mašini, jer je su to idealni uslovi za razvoj bakterija. Čim su krpe oprane, stavite ih na sušenje. Najbolji izbor su sto posto pamučne, bele krpe. Jednostavnije su za održavanje, a i uklanjanje mrlja biće olakšano na beloj tkanini koja trpi izbeljivače i ostale metode za uklanjanje nečistoća. I ne zaboravite, izbegavajte upotrebu omekšivača koji će ih opteretiti nepotrebnim hemikalijama.

To Top