Zdravlje

Regulišite rad štitne žlezde uz pomoć ovih sastojaka!

Ukoliko imate problem sa radom štitne žlezde, predstavljamo vam prirodni napitak koji reguliše rad štitne žlezde, ali u isti vreme daje energiju i snagu. Biće vam potrebno nekoliko sastojaka, a ovaj napitak možete piti ujutru.

Sastojci:

7 šoljica izvorske ili filtrirane vode
1 šoljica 100-postotnog soka od brusnice
¼ kašičice suvog đumbira
½ kašičice cejlonskog cimeta
¼ kašičice muškatnog oraščića
¾ šoljice sveže isceđenog soka od pomorandže
¼ šoljice sveže isceđenog soka od limuna

Priprema:

Zagrejte vodu na vatri i pre nego što zavri dodajte sok brusnice, zatim dodajte začine i pustite da ključa na najnižoj temperaturi 20 minuta. Kada se ohladi na sobnu temperaturu dodajte sok pomorandže i limuna. Količina je predviđena za jedan dan.

Pored ovog napitka, možete konzumirate i sledeće izvore koji i više nego odlično deluju na štitnu žlezdu.

Brusnice su odličan izvor joda koji je esencijalan za zdravlje štitne žlezde, a ove bobice ga sadrže čak 400 mcg-a i predstavljaju jedan od najboljih prirodnih izvora joda. Adekvatan unos joda pomaže detoksikaciju tela, reguliše metabolizam, rast i razvoj.

Đumbir je trenutno jako popularan lekovit začin i to s opravdanim razlogom jer deluje. To uključuje i blagotvorno delovanje na štitnu žlezdu. Sadrži magnezijum koji se pokazao kritičnim u kontroliranju bolesti štitne žlezde. Uz to deluje i antiupalno što pomažu u sprečavanju upalnih procesa vezanih uz hipotireoidizam.

Cimet je višestruko koristan lek za štitnjaču. Sadrži ekstrakt koji igra bitnu antiupalnu ulogu. Laički, medicinska primena cimeta mogla bi imati veliku ulogu u terapiji usporenog rada štitne žlezde. Uz to, cimet deluje antiupalno i smanjuje inzulinsku rezistenciju koja je usko povezana s nastankom Gravesove bolesti.

Muškatni oraščić prirodni je podizač raspoloženja i sedativ, te podstiče metabolizam.

Sok od pomorandže bogat je izvor C vitamina koji je bitan za mnoge procese u telu. Sadrži idealanu razmeru fruktoze i glukoze, te minerale magnezijum i kalijum. Pozitivno deluje na štitnu železdu i povećava glukuronsku kiselinu koja veže i eliminira toksine iz tela te pomaže u ispravnoj funkciji hormona.

Limunov sok vrednog je nutritivnog sastava i velike lekovitosti za niz bolesti, pomaže detoksikaciju i jača imunitet.

Ukoliko imate usporen rad štitne žlezde pijte ovaj napitak svakodnevno. Takođe jedite hranu bogatu B kompleksom i gvožđem, alge su u ovom slučaju najbulje. Povećajte unos hrane bogate A vitaminom poput batata, šargarepe ili bundeve.

Generalno pravilo je da jedete zdravu i organsku hranu bogatu antioksidansima.

Izbegavajte hranu koja može ometati rad štitne žlezde – brokoli, zelje, cvekla, kelj, spanać, soja, kikiriki.

To Top