Zdravlje

Najbolje od prirode: Obavezno uvrstite ovu “jesenju infuziju” u svoj dnevni meni!

Mnogi travari imaju običaj da kažu da bi rado proveli dan bez hrane, nego bez čaja. Ovo možda zvuči ekstremno, ali samo oni koji redovno konzumiramju čajeve znaju koliko ovo može da poboljša sveopšte stanje organizma i zdravlje.

Redovnim ispijanjem čajeva podiže se nivo energije, detoksikuje se organizam, a u ovom slučaju ne morate da brinete ni za imunitet, koji na ovaj način jača. Među najpopularnijim čajevima svakako su kamilica i nana, ali oni koji se razumeju u biljke preporučuju da u kućnoj, biljnoj apoteci obavezno imate i neven, ruzmarin, koprivu, lavandu, žalfiju i maslačak koji je omiljeni čaj travara.

Danas će više reči biti o koprivi koju zovu i “jesenjom infizijom” upravo zato što podiže energiju i jača organizam što je posebno značajno u prelaznom periodu, to jeste u toku jeseni koja može biti i veliki šok za organizam nakon toplog leta.

Kopriva sadrži veliku količinu gvožđa, te se svrstava u najbolje prirodne lekove protiv anemije. Pored minerala gvožđa bogata je i vitaminima C, K, mineralima magnezijumom, kalcijumom, fosforom…Sadrži i hlorofil, tanine, sluzi, karotenoide.

Kopriva je najpoznatija kao prirodni lek protiv anemije (malokrvnosti). Povoljno utiče na stabilizaciju šećera u krvi, a zahvaljujući diuretskom dejstvu i na regulaciju krvnog pritiska. Pospešuje varenje i izlučivanje toksina iz organizma.

Posle bogate praznične trpeze, čaj od koprive će pročistiti krv i ojačati organizam. Čaj je najbolje piti mlak, nezaslađen i u malim gutljajima. Čaju možete da dodate, med, limunov sok i izrendani đumbir. Tako ćete dodatno ojačati organizam i zaštititi ga od raznih infekcija koje vrebaju zimi.

U narodnoj medicini kopriva ima veoma široku upotrebu: koristiti se za lečenje reumatskih oboljenja i gihta, kod oboljenja jetre, slezine, bolova u želucu, kod akni i ekcema, opadanja kose, za probavu, za zaustavljanje krvarenja, kod glavobolja, nesanice i nervoze…

Pored čaja, koristite koprivu da napravite ukusna i zdrava jela poput salata, čorbi i pita.

To Top