Home

“Napred nazad, nemam gde, žuta traka, prazna je…”

Izvinjavam se na korišćenju popularnih stihova iz popularne pesme popularnog autora Ace Lukasa, ali nekako mi je to palo napamet dok sam razmišljao o pojmu žute trake, i novim kamerama koje su instalirali policajci na Brankovom mostu.

Prvo, ne vidim kako žuta traka smanjuje zagušenje saobraćaja. Potrebno je da budete poseban mentol da biste u tako nešto poverovali. OK, lakše prolazi autobus, ali šta radi taj autobus dok ne dođe do mosta, gde nema žutu traku? OK, lakše prolazi hitna pomoć, i treba da lakše prolazi, što se mene tiče žuta traka može da bude samo za hitnu pomoć i vatrogasce, ali šta ćemo kada i oni pređu most, skrenu u prvu ulicu desno i – zaglave se? A zaglavili su se jer rešenje nije postaviti kameru na žutu traku već završiti obilaznicu i mostove, pa će onda protok vozila biti optimizovaniji, pa će i hitna pomoć moći skroz levom trakom da prođe dovoljno brzo i dođe do svog cilja.

Onda, kao nekakav znak s neba, dolazi problem sa Gazelom, pa su gradske vlasti, taman dve-tri nedelje nakon što su trijumfalno postavili žute trake, morali da dozvole protok automobila u toj traci, da ukinu brojne pešačke prelaze i skretanja, samo da bi protok ljudi odnosno automobila bio bolji. I dalje mi nije jasno da im i to nije bio dovoljan pokazatelj pogrešnih poteza koje povlače, koji ultimativno idu ka “parni neparni” automobili, zabrana vožnje automobilom preko mosta, ko zna šta sve tu lepo može da se smisli, a treba nam “samo jedan” most. Dok oni mozgaju, za sve to vreme Gazela se ne ruši, sve joj je ok, samo mora stalno da se sanira, a niko nije kriv i svi čekaju neke kredite. Najozbiljnije, jednom će da padne, a onda će narod da sruši skupštinu, predsedništvo, vladu … Nekako, to krpljenje, gašenje prelaza i zabrana skretanja, sve podseća na “drži vodu dok majstori odu” ili na neke budževine koje dete od 10 godina pravi na predmetu kojeg je polomilo, nadajući se da to roditelji neće primetiti. E pa, primetili su.

Najbolje bi bilo da se ta ekipa iz saobraćaja uhvati ruku pod ruku sa Parking Servisom, već dokazanom firmom koja služi samo da popunjava budžetske rupe, pa da onda lepo svi zaista batalimo automobile i krenemo biciklama na posao.

To Top