Doručak u Beogradu

Crystal hotel – od 7h

Švedski sto u hotelskom restoranu koji mogu pojesti i oni koji nisu gosti!

Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji.

Brzi info:

  • Doručak od: 07h do 10h (i vikendom)
  • Cene: švedski sto 999din
  • Adresa: Internacionalnih Brigada 9 (kod Hrama Sv. Save)
  • Odvojeni nepušački deo: da

Hotel Crystal je jedan od novijih hotela u Beogradu koji je u neposrednoj blizini Hrama Svetog Save. Relativno je neupadljiv spolja i da nema crveni ispis imena koji “proviruje” između reda zgrada teško bi bilo znati da se uopšte nalazi na lokaciji na kojoj se nalazi.

Unutar hotela lociran je restoran Pupin koji u toku prepodneva služi doručak, na bazi švedskog stola. Tokom februara traje akcija – dva doručka po ceni jednog (999 dinara) što uključuje i piće čime ova opcija postaje izuzetno interesantna. Videćemo da li će je produžiti ili ne, ali ako to ne bude slučaj, ovaj doručak svakako se seli u kategoriju skupljih.

Plus koji je svakako van svake konkurencije je početak doručka – retko gde ćete moći da pojedete doručak već od 07h. Zapravo su retka mesta koja služe i od 08h, a da ne govorimo i čitav sat ranije. Stoga, za prave ranoranioce, Crystal predstavlja solidan izbor.

Mapa:

Prostor i ponuda

Prostor unutar restorana podeljen je u dva dela – unutrašnji, sa desetak stolova i spoljašnji koji ih ima blizu 20. Spoljni deo je ujedno i pušački a tokom zimskih meseci u potpunosti je zatvoren i dobro zagrejan. Tokom leta se otvara i postaje bašta. Unutrašnji deo je bez duvanskog dima što je dodatni plus u ponudi ovog hotela.

Švedski sto nudi sve ono što bi se od hotela ove klase i kategorije očekivalo. Od “hladnih” stvari nudi nekoliko vrsta pita i rolata, zatim suhomesnato, kačkavalje, ajvar, masline, nekoliko vrsta sira i povrće za salatu (krastavac, paradajz…). Među “toplim” obrocima tu su jaja na oko, kajgana ili kiš, viršle, mini kobasice. Ponuda je proširena i konzerviranim jelima poput pašteta, tunjevine, krem sira… Naravno, doručak ne bi bio to što jeste bez korn fleksa, ovsenih kaša i koštunjavog voća i jedina zamerka ovoj ponudi bi bila to što ne postoji bilo koji vid veganskog mleka – sojino, bademovo … Imajući u vidu sve veću potrebu za ovim tipom naptika, posebno u hotelu u koji dolaze stranci, smatramo da bi ponuda trebalo biti proširena i ovim.

(c) Beep

Slatki deo nudi širok dijapazon džemova i namaza kao i kolača, pita i krofni. Na sve to treba dodati i piće. Pored vode i sokova, Crystal nudi i kafu, čaj (kako iz kesice tako i pravi čaj iz listova čaja) a možete poručiti i espreso, kapućino i druge napitke koje će vam doneti ljubazno osoblje.

Ocena: 8/10 (*)

Kada govorimo o zamerkama na ponudu za doručak, možemo se osvrnuti samo na dve stvari. Prva je širina izbora. Donekle subjektivna stvar, moramo da skrenemo pažnju da određenom broju ljudi neće odgovarati ono što se nudi u okviru ovog švedskog stola. Bez obzira na veliki broj stvari koje možete pojesti, nedostatak veganskih i vegetarijanskih opcija (sojino i bademovo mleko, više salata, uvođenje obrok salata) nekome će zasmetati.

Sa druge strane, objektivan problem je sporije dopunjavanje jela. Više puta smo posetili Hotel Crystal i neretko se dešavalo da određene stvari nema niti je dopunjena za sve vreme našeg boravka tamo.

Takođe, zvezdica kod ocene se odnosi na trenutnu ponudu po kojoj doručak i piće koštaju 500 dinara odnosno dva su 999 dinara. Ovo je možda i realna cena za ovaj doručak i nešto što ne bi trebalo propustiti. Videćemo da li će se cena podići i nakon februara na standardnih 1000 po obroku. U tom slučaju nismo sigurni da bismo tako lako preporučili Crystal a ocena bi zasigurno morala da ide jedan ili dva podeoka ispod.

(c) Beep.rs – Dosta za mesoždere, slabo za vegane/vegeterijance
(c) Crystal Hotel Facebook
To Top