Hrana i recepti

Domaći humus za 5 minuta

Domaći humus je jedan od najzdravijih a ujedno i najjeftinijih namaza koje možete da napravite.

Zdrava ishrana ne mora biti niti skupa niti komplikovana za pravljenje. Ukoliko ste humus do sada jeli samo u falafel fast-foodu pa se onda “navukli” na isti, potom ga kupovali zapakovanog u radnji u “Ribela” izvođenju, imam za vas sjajnu vest – kod kuće možete napraviti i ukusniji i zdraviji i jeftiniji.

Humus za 5 minuta (merite vreme slobodno!)

Recept za 5 minuta humusa je suštinski za onaj sa već skuvanim leblebijama u konzervi. Ali bavićemo se i onim drugim.

Znači, uzmete konzervu leblebija (ko još može da ih zove naut pored ovako gotivnog imena?) bilo koje veličine i kapaciteta. Prebacite ih u blender ili u posudu u koju ćete uroniti štapni mikser. Pospite sa prstohvatom soli, a potom dodajte dva do tri čena belog luka.

Sipajte 2-3 supene kašike maslinovog ulja. Sada dolazi i trenutak kada treba da odlučite da li želite tahini u humusu ili ne. Možete napraviti i sa bez istog! Neko voli gorčinu koju on donosi humusu, neko ne.

Konačno, iscedite pola limuna. Vodite računa, ako koristite cediljku za citruse, pola limuna je apsolutni maksimum jer će dosta zakiseliti humus, pa je možda dovoljno i manje. Ako cedite ručno, možete iscediti i čitav limun.

Ajmo još jednom za one koji vole bullet liste:

  • Jedna konzerva kuvanih leblebija
  • 2-3 supene kašike maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • 2-3 čena belog luka
  • 2-3 kašike tahinija (opciono)
  • sok od pola limuna

I to je to. Uključite blender ili štapni mikser i voila! Lično predlažem da koristite štapni mikser je u tom slučaju možete napraviti smesu bez obzira na količinu i odnos sastojaka. Sa blenderom ćete verovatno morati da dodate još maslinovog ulja ili malo vode kako bi se miksanje nastavilo nakon što noževi prestanu da “hvataju” sadržaj i melju ga.

Eto, jel sam vam rekao da može da bude i kraće od 5 minuta?

Štapni mikser i magija je blizu!

A sad i ona duža verzija!

Ako želite da prođete još povoljnije, možete kupiti i sirove leblebije, cena se kreće od oko 350 dinara za kilogram pa naviše. Od recimo 250 grama sirovih leblebija možete napraviti “Boga oca” humusa tako da shvatate koliko je zapravo skupo ono Ribela pakovanje koje kupujete u prodavnici.

Uzmite leblebije i potopite ih u vodu. Dodajte baš dosta vode jer će i one dosta narasti. Ostavite ih obavezno preko noći, jer im zaista treba dosta vremena da nabubre. Ujutru ako ne želite da ih baš odmah spremite, prospite “staru” vodu i ulijte novu, to će svakako pomoći za manje gasova kasnije kod konzumacije.

Što se tiče narednog koraka, on je opcioni a predlažem da ga uradite ukoliko imate problema sa gasovima – skuvajte leblebije! Kuvaju se između 20 i 40 minuta i ako dodate sodu bikarbonu, ispašće još mekše. Međutim, ovaj korak nije neophodan. Ako ste u žurbi ili prosto ne želite da ih kuvate, možete ih iskoristiti i sirove.

Proces pravljenja se sasvim ponavlja kao i u prvom slučaju kada ste upotrebili leblebije iz konzerve. Znači, još jednom:

  • Oko 250 grama leblebija koje su preko noći odležale u vodi, ocedite
  • Kuvajte ih 20 do 40 minuta sa kašikom sode bikarbone
  • 2-3 supene kašike maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • 2-3 čena belog luka
  • 2-3 kašike tahinija (opciono)
  • sok od pola limuna

Ja lično smatram beli luk integralnim delom humusa bez kojeg ne mislim da ga je moguće lepo napraviti niti da ima dobar ukus, ali je i on opciona stavka u receptu.

Ovako napravljen humus u frižideru može stajati 4 do 5 dana.

Prijatno!

Potopljene leblebije (c) Beep
To Top