Home

TouchID vs FaceID u svakodnevnom korišćenju

Prošlo je već više od godinu i po dana od kada je Apple predstavio FaceID a nekih 3-4 godine od kada su uveli TouchID. Da li je FaceID zaista pravi naslednik?

Standardna priča oko koje ne vredi trošiti puno reči jeste da li je Apple nešto uradio prvi ili nije. Kako bilo, iPhone 5S doneo je po prvi put TouchID na Apple telefone. Zahvaljujući specifičnom obliku home tastera, Apple je u startu imao prednost u odnosu na konkurenciju. Ja sam u to vreme koristio i 5S ali i Galaxy Note 4 – dok je na 5s bilo potrebno samo prisloniti prst na Home taster, Note 4 je zahtevao da prst “prevlačite” preko home tastera, što je nekada uspevalo, nekada ne i bilo veoma frustrirajuće. Otključavanje jednom rukom ste mogli da zaboravite.

Međutim, period kada je Apple zapravo bio veliki inovator odavno je prošlo. Sada deluje kao da svi drugi urade nešto pre “jabuke” a onda kada to Apple uradi, to postane opšte-prihvaćeni standard. Tako je uz predstavljanje iPhoneX stigao i FaceID. TouchID je napustio naše živote (makar na novijim uređajima) jer je nestalo i fizičko Home dugme. FaceID prepoznaje vaš lik i predstavlja korak dalje u evoluciji otključavanja telefona, makar je tako Apple najavio novu funkciju. Da li je to baš tako?

FaceID “na papiru” deluje sjajno – podignete telefon i pogledate u njega, on se otključa? Koliko je to gotivno? Da li to tako zaista radi? Da! Međutim, postoje i određeni problemi.

Face ID snima na papiru dosta dobro
FaceID na papiru radi dobro – a u praksi?

Naočare

Iako Apple navodi da FaceID “vidi” kroz naočare, ja to u 99% slučajeva nisam uspeo da ostvarim. Na ličnim Ray Ban Wayfarer kao i nekoliko naočara prijatelja koje sam testirao, FaceID jednostavno ne prepoznaje lik. Tek svaki deseti put FaceID uspe da prepozna lik i kroz naočare, možda zbog određenog preloma svetla ili nešto slično. Stoga, tokom letnjih meseci na ulici, TouchID pobeđuje FaceID.

Razlog je jednostavan – infracrveni senzor tj. kamera jednostavno ne može da prodre kroz određene naočare. Ovaj problem donekle možete da rešite time što ćete isključiti opciju “svesnosti” za FaceID, odnosno omogućiti da vas kamera detektuje i otključa telefon i bez da vi u njega gledate. Ovo je naravno sigurnosni problem (o čemu će vas i sam iPhone upozoriti) ali ako ste spremni za taj rizik, samo napred!

Pobednik: TouchID

Svakodnevni rad u kancelariji

Lično koristim telefon tako što ga postavim na držač ili uspravim blizu monitora. Možda nije najbolje za produktivnost ali meni tako odgovara. U ovom specifičnom slučaju, FaceID je svakako bolje rešenje nego TouchID jer je dovoljno da pogledam u telefon i on će se otključati, dok kod TouchID zbog položaja telefona ne mogu lepo ni dodirnuti dugme za čitanje otiska prsta.

Pobednik: FaceID

FaceID opcije

Vožnja kola

Osim u slučaju da vam je telefon postavljen tako da direktno vidi vaše lice, svaki kontakt i otključavanje znatno je lakši na TouchID uređaju – jednostavno, lakše je pritisnuti prstom Home taster i otključati ga nego čitav telefon pomerati u pravcu vaše glave kako bi vas detektovao i otključao se.

Pobednik: TouchID

Brzina otključavanja i početka rada

Teorijski bi FaceID trebalo da bude brži sistem ali u praksi to baš nije tako. Čak i ako odmah detektuje vaš lik, potrebno mu je pola-sekunde do sekund da uradi “simulaciju” otključavanja i otključa ekran. TouchID tu radi znatno brže. Sa druge strane, veći problem može biti to što FaceID često ne može da detektuje vaš lik, pa vi gledate u njega, pomerate ekran, trudite se da vas prepozna – za sve to vreme bi TouchID odavno otključao uređaj. Na kraju ćete i kod FaceID doći do toga da zapravo upišete PIN za otključavanje.

Pobednik: TouchID

Rukavice / vlažne ruke

Baš kao što je za FaceID “kriptonit” nošenje naočara, TouchID, logično, poseduje drugi set problema – u slučaju da je zima i nosite rukavice, nećete moći da otključate telefon. Takođe, ukoliko su vam vlažne ruke iz bilo kog razloga, sken iznova neće biti uspešan. FaceID nema tih problema.

Pobednik: FaceID

Touch ID naravno ne radi sa vlažnim prstima
Touch ID naravno ne radi sa vlažnim prstima

Ležanje u krevetu ili čudni “uglovi”

Iako je Apple izjavio da FaceID uči kroz vreme i prilagođava se vašoj faci, iskreno, tako nešto nisam uspeo da primetim za sve mesece korišćenja. Koliko god je bio problem uključivanje i otključavanje u startu, tako je i nekoliko meseci kasnije.

Ovo je posebno frustrirajuće kada govorimo o nekim neprirodnim pozama – ako na primer ležite u krevetu “na stranu” i želite da pogledate nešto na telefonu ili ako vam telefon stoji na grudima a vi gledate u njega i slično.

Pobednik: TouchID

Rezultat

Na ovom malom i potpuno subjektivnom testu TouchID je odneo pobedu sa 4:2, ali to je naravno samo zato što je korišćenje individualno i svakome odgovara nešto drugo. Ono što je šteta u ovom specifičnom slučaju je to što je Apple propustio priliku da uz nove telefone ostavi TouchID a uvede FaceID, jer bi takva kombinacija zapravo bila najbolja.

Patenti otkrivaju da je Apple i o ovome razmišljao, ali ko zna koji su razlozi doveli do toga da to tako ne bude. Znajući da konkurencija već odavno ima ovaj vid podrške, jasno je da tehnička ograničenja nisu razlog.

Touch ID deluje efikasnije
Touch ID deluje efikasnije
To Top