Doručak u Beogradu

Firma – od 07:30h

Kafić Firma u Makedonskoj već neko vreme u ponudi ima i obroke. Da li je tipični tourist trap, imajući u vidu da je u strogom centru?

Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji.

Brzi info:

  • Doručak od: 07:30h do 12h
  • Cene: od 250 do 350 din
  • Adresa: Makedonska 25
  • Odvojeni nepušački deo: ne

Ukoliko niste redovan gost, ne znate previše o kafe restoranu Firma ili se ovog mesta sećate dok je bilo samo “kafe”, verovatno niste ni svesni da ovaj ugostiteljski objekat već neko vreme u svojoj ponudi ima i “ozbiljnu lepezu” jela. Hladna predjela, topla, prilično širok izbor glavnih jela, dezerti, a od skoro i konjsko meso, burgeri…

Bašta "Firme"
Bašta “Firme”

Uz tu lepezu dolazi i doručak, a mi smo odlučili da ispitamo kakav je. Pohvalno za Firmu je to što se doručak služi od 07:30h od kada i radi lokal, što je verovatno najranije što možete dobiti doručak u Beogradu ne računajući određene hotele i mesta poput intergalaktika.

Doručak od 07:30 uz punjene prženice, fitness omlet…

Doručak se služi do 12:30 i nudi Punjene prženice, Jaja po izboru, Fitness Omlet, engleski doručak i palentu sa čvarcima. Izbor svakako nije najveći, definitivno nedostaje “širine”, nema ovsene kaše niti slatkog doručka a jedina “kreativna” stvar je fitnes omlet koji se pravi od 4 belanca, tikvica, paprike i pečuraka.

Izabrali smo palentu i engleski doručak ali i saznali da palente – nema. Drugi izbor, fitnes omlet. Moramo da istaknemo da iako je ponuda za doručak skromna još nešto je skromno, a to je u tom slučaju dobra stvar – cene! Palenta je 250 dinara kolik okošta i fitnes omlet kao i jaja po izboru. Najskuplja stvar je engleski doručak koji košta 350 dinara.

Skroman meni za doručak
Doručak se služi do 12:30h.
… se služi do 12:30h

“Bacili smo pogled” i na ostali deo ponude, cene su umerene, negde više, negde nešto niže, ali doručak je (da ne ureknemo) jedan od najpovoljnijih koje možete da poručite u Beogradu, što posebno ima na težini znajući da je u pitanju kafe-restoran u strogom centru grada.

Dugo smo čekali… i dočekali!

Zamerku upućujemo kuhinji jer smo na doručak čekali zaista dugo – skoro pa 30 minuta. Za fitnes omlet od belanaca i engleski doručak svakako predugo.

Lepo pripremljen i ukusan engleski doručak
Lepo pripremljen i ukusan engleski doručak

Utisak je definitivno poboljšan od trenutka kada smo doručak dobili. Jaja su ispečena kako treba i sa “tekućim” žumancetom, kobasice takođe kao i pečurke. Pomfrit (koji doduše ne znamo kako se pojavio u engleskom doručku) bio je svež, ispržen u svežem ulju i nimalo “pregoreo”. Naravno i ovaj “engleski” doručak je deo slobodnog shvatanja domaćih ugostitelja da sve što ima jaje na oko, pečurke i kobasicu mogu nazvati “engleskim doručkom”.

Slična je situacija i sa fitnes omletom. Povrće isprženo taman koliko treba, kao i belanca između istog.

Fitnes omlet
Samo belanca, tikvice, pečurke… fitnes obrok!

Piće

Limunadom nismo prezadovoljni, a zeleni čaj je iz kesice. Doduše, althaus, čaj prilično solidnog kvaliteta.

Althaus čaj
Althaus čaj

Mapa:

Parking

Kafić Firma nalazi se u centru grada okružena žutom i crvenom zonom. Mesta za parking najčešće nema, ali bukvalno pored kafića je javna garaža. Ima ograničen broj mesta, košta 120 dinara po satu, ali u ranim jutarnjim časovima najčešće nije problem naći parking.

Deluje kao sir, ali su belanca!
Odlična tekstura belanaca

Ocena 7,5 / 10

Firma je na nas ostavila dobar utisak. Služi doručak jako rano, cene nisu visoke, šta više spadaju među povoljnije i hrana je ukusna. Otkud onda nešto niža ocena? Iz dva razloga pre svega – izuzetno ograničena ponuda za doručak (dodatno smanjena time što nemaju kačamak) i produženo čekanje na obrok naizgled bez razloga (bili smo jedini gosti uz još dva gospodina koji su pili kafu). Firmu ćemo svakako posetiti ponovo kroz 6 meseci kako bismo videli da li će se brzina usluge povećati, a što se ponude obroka tiče – to je već pitanje za nekog drugog.

Ocena restorana dodeljena na bazi posete iz jula 2019. Revidiranje ocene obavljamo na 6 meseci od prethodnog ocenjivanja. 

Želite da posetimo i vaš restoran? Pišite nam na dorucak@beep.rs ili pošaljite DM na Instagram profilu.

Jaja na oko
Solidno pripremljena jaja na oko
To Top