Svakodnevica

Uticaj društvenih mreža na mentalno zdravlje

Ljudska bića su društvena bića. Potrebno nam je druženje sa ljudima kako bismo napredovali u životu, a snaga naših veza ima ogroman uticaj na naše mentalno zdravlje i sreću. Ako ste društveno povezani sa drugima, možete ublažiti stres, anksioznost i depresiju, povećati sigurnost u sebe, pružiti utehu i radost, sprečiti usamljenost, pa čak i dodati godine vašem životu. S druge strane, nedostatak jakih socijalnih veza može predstavljati ozbiljan rizik za vaše mentalno i emocionalno zdravlje.

U današnjem svetu mnogi od nas se oslanjaju na platforme društvenih mreža kao što su Facebook, Twitter, Snapchat, YouTube i Instagram kako bi se pronašli i povezali jedni s drugima. Iako svaka od navedenih društvenih mreža ima svoje prednosti, važno je zapamtiti da društvene mreže nikada ne mogu biti zamena za ljudsku vezu u stvarnom svetu. Potreban je lični kontakt sa drugima da bi se pokrenuli hormoni koji ublažavaju stres i čine da se osećate srećnije, zdravije i pozitivnije. Ironično – tehnologija koja je dizajnirana da zbliži ljude zapravo nas je udaljila.

Gotovo svi se osećaju usamljenije i izolovanije, a anksioznost i depresija su jedne od najčešćih dijagnoza savremenog doba. Šta nam to govori? Da je možda vreme da preispitamo svoje navike i pronađemo ravnotežu u svemu.

Pozitivni aspekti društvenih mreža


Iako virtuelna interakcija na društvenim mrežama nema iste psihološke prednosti kao kontakt licem u lice, još uvek postoji mnogo pozitivnih načina na koje vam može pomoći da ostanete povezani sa dragim ljudima ali i da ostanete mentalno zdravi!

Društvene mreže vam omogućavaju da:

  • Komunicirate i budete u kontaktu sa porodicom i prijateljima širom sveta.
  • Pronađete nove prijatelje i zajednice; umrežite se sa drugim ljudima koji dele slična interesovanja ili ambicije.
  • Pridružite se ili promovišite vredne ciljeve
  • Potražite ili ponudite emocionalnu podršku u teškim vremenima.
  • Pronađete socijalnu vezu ako živite, na primer, u udaljenom području ili ako imate ograničenu nezavisnost, socijalnu anksioznost ili ste deo marginalizovane grupe.
  • Pronađete izlaz za svoju kreativnost i samoizražavanje.
  • Otkrijete (sa pažnjom) izvore dragocenih informacija i učenja.

Negativni aspekti društvenih mreža


Budući da je reč o relativno novoj tehnologiji, malo je istraživanja koja bi utvrdila dugoročne posledice, bile one dobre ili loše, upotrebe društvenih medija. Međutim, više studija je pronašlo snažnu vezu između društvenih mreža i povećanog rizika od depresije, anksioznosti, usamljenosti, samopovređivanja , pa čak i samoubilačkih misli. Sigurni smo da vas ovo ne čudi.

Hajde da vidimo koji su to negativni aspekti društvenih mreža.

  • Lažna slika savršenog života. Čak i ako znate da se slikama koje gledate na društvenim mrežama manipuliše, upravo te “savršene” fotografije i još “savršeniji životi” i dalje mogu učiniti da se osećate nesigurno po pitanju vašeg izgleda ali i dešavanja u vašem životu. Slično tome, svi smo svesni da drugi ljudi imaju tendenciju da dele samo vrhunce svog života, retko one loše stvari koje svi doživljavaju. Ali to ne umanjuje osećaj zavisti i nezadovoljstva kada listate prijateljeve fotografije sa njegovog odmora na Zanzibaru.
  • Strah od propuštanja (FOMO) . Iako FOMO postoji mnogo duže od društvenih medija, mreže poput Fejsbuka i Instagrama čini se da pogoršavaju osećaj da se drugi zabavljaju ili žive bolje nego vi. Ideja da propuštate neke stvari može uticati na vaše samopoštovanje, može izazvati anksioznost i podstaći još veću upotrebu društvenih mreža. FOMO vas može dovesti u stanje da naprosto ne možete da izdržite a da ne proverite vaš Instagram profil na svakih nekoliko minuta.
  • Izolacija. Studija Univerziteta u Pensilvaniji došla je do zaključka da preterano korišćenje Fejsbuka, Instagrama i Snapchat-a povećava osećaj usamljenosti.
  • Depresija i anksioznost. Ljudima je potreban kontakt licem u lice da bi bili mentalno zdravi. Ništa ne smanjuje stres i brže ili efikasnije podiže raspoloženje od kontakta oči u oči sa nekim kome je stalo do vas. Što više dajete prioritet interakciji na društvenim mrežama, to više rizikujete razvoj ili pogoršanje poremećaja raspoloženja poput anksioznosti i depresije .
  • Internet nasilje. Oko 10 procenata tinejdžera potvrdilo je da je bilo maltretirano i zlostavljano na društvenim mrežama. Brojni korisnici su svakodnevno izloženi uvredljivim komentarima. Zamislite taj užas da gotovo svakodnevno čitate kako vas neko “pljuje” i piše najgore stvari o vama?
  • Selfi destrukcija! Deljenje beskrajnih selfija i svih vaših najdubljih misli na društvenim mrežama može stvoriti nezdravu samocentriranost i udaljiti vas od veza iz stvarnog života.

Budite iskreni prema sebi pa odgovorite na pitanje – da li ste se negde pronašli?

Foto: unspash

Da li smo svi postali robovi mobilnih telefona i društvenih mreža?

Platforme društvenih mreža osmišljene su kako bi privukle vašu pažnju i zadržale vas na mreži tako što ćete neprestano proveravati šta se dešava na njima. Dakle, skrolovanje će biti konstantno. A da li ste znali da kompanije na ovaj način zarađuju? Preterana upotreba društvenih mreža može stvoriti veliku psihološku želju – poput kockanja, droge, alkohola, cigareta.

Kada dobijete lajk koji je pozitivna reakcija na vašu objavu, počinje oslobađanje dopamina u vašem mozgu. U pitanju je ista reakcija koja sledi nakon pobede na slot aparatu. Što više budete “nagrađivani” lajkovima, to ćete više vremena buljiti u telefon. Sve to postaje štetno za sve aspekte vašeg života.

Začarani krug nezdrave upotrebe društvenih mreža

  • Kada se osećate usamljeno, depresivno, uznemireno ili pod stresom, češće koristite društvene mreže.
  • Češće korišćenje društvenih mreža povećava FOMO i osećaj nepripadnosti, nezadovoljstva i izolacije.
  • Zauzvrat, ova osećanja negativno utiču na vaše raspoloženje i pogoršavaju simptome depresije, anksioznosti i stresa. Ovi pogoršavajući simptomi dovode do toga da još više koristite društvene mreže, pa se mučni proces kreće ukrug. A vama je sve gore!

Ukoliko već osećate da vas društvene mreže guše, ukoliko osećate pritisak ili teskobu dok gledate fotografije vaših prijatelja, znajte da je vreme da ostavite vaš telefon po strani! Pa nećete valjda dozvoliti da vam život prođe dok vi zavidno gledate i komentarišete u sebi osobe koje vam nisu nimalo bitne?

Na kraju krajeva, kako vi znate da je zaista sve savršeno kod njih! Svako od nas se bori sa svojim demonima, svako ima poneki problem, svako ima neku muku!

Najbitnije je da se potrudite da uživate u svakom trenutku VAŠEG, a ne TUĐEG života!

Ukoliko osetite da ne možete sami da se izborite sa vašom zavisnošću od društvenih mreža, slobodno potražite pomoć!

To Top