Svakodnevica

Kvalitet ili kvantitet – kako da provedete kvalitetno vreme sa decom

Film u 22h još nije ni počeo a vi ste već sicrpljeni i samo razmišljate o tome kako ćete da rasklonite taj haos u dnevnoj sobi i da nakon toga pobegnete u carstvo snova? Igračke, rančevi za vrtić i školu, aktivnosti van njih, večera, domaći zadaci, vreme za kupanje, spavanje… Spisak je dug a vi imate samo dve ruk. 🙂 I pitanje – kako sve postići a opet biti prisutan u njihovim životima? I dako dan za danom a meseci i godine prolaze. Petomesečne bebe začas postanu petogodišnjaci, a zatim i petnaestogodišnjaci.

Ovaj neumoljivi hod vremena koji bebe pretvara u veliku decu je “drugi“ biološki sat koji samo otkucava. Svaki dan donosi novi rast, nove prekretnice i novo čudo, ali izazovi žongliranja između posla i svakodnevnih obaveza nas odraslih često nas sprečavaju da provedemo kvalitetno vreme sa decom, i pritom upamtimo sve nijanse njihovog detinjstva.

Hajde da zanemarimo sve knjige i priručnike vezane za roditeljstvo i da poentiramo odmah! Umesto da brinete o tome koliko vremena možete svakog dana da provedete sa decom, fokusirajte se na to da te minute pretvorite u trenutke za pamćenje!

Za početak, sklonite svoj mobilni telefon!

Budite fokusirani!

Kada ste preopterećeni svojim obavezama, lako se prebacite na automatskog pilota kada ste sa decom. Međutim, ako je vaš um negde drugde tokom dragocenih trenutaka na koje ste jedva čekali, znajte da je to jednako tome kao i da niste proveli vreme sa njima. Umesto toga, pokušajte da ostanete u trenutku – fokusirajte se na svoju decu, slušajte ih, razumite ih i gledajte. Upijajte svaki njihov pokret, svaku reč, osmeh, gestikulaciju. E, sada ste prisutni u potpunosti.

Organizujte tematsko veče

Zajednička večera, kada je cela porodica na okupu, ima posebnu draž. Još kada organizujete tematsko veče, uspeh je zagarantovan. Možete imati tako veče, pica veče, kinesko veče, veče palačinki… Šta god će vašeg mališana obradovati i oboriti sa nogu odličan je izbor!

Ove posebne večeri su takođe jedinstvena prilika da povećate učešće vaše dece u kuvanju sa vama. E to je tek doživlja! Samo posmatrajte njihovu sreću u očima i osmeh na usnama! Ovakve stvari ostaće im urezane do kraja života, a to je jedino bitno, zar ne?

Foto: unsplash

Popravljajte zajedno

Nikada nemojte popravljati slavinu, menjati gumu ili farbati ogradu bez dece. Ova aktivnost odličan je način da provedete vreme sa njima istovremeno ih podučavajući kako o alatima, tako i o životu.

Potkrovlje, podrum, garaža, sve su ovo učionice u kojima uče lekcije koje ih pripremaju za život. A najlepše od svega je to što ste vi tu, pored njih!

Ne vozite ih već šetajte!


Minute koje “uštedimo“ vozeći decu zapravo su neprocenjivi trenuci koje gubimo. Šetnja sa decom je odličan način da usporite tempo i da natenane prošetate ali i popričate sa vašim mališanima. Razgovarajte o tome kuda idete, šta mislite, šta misle, šta vidite usput i ko je kome šta rekao u školi danas.

Napunićete baterije ali i svoje srce!

Deci je potrebno kvalitetno vreme sa roditeljima – to je ono što je najkorisnije za decu i što može imati pozitivan efekat na njih kako rastu. Ne radi se o beskrajnim satima, već o tome kako ste odlučili da provedete to vreme!

Ako nađete način da iskoristite svaki trenutak koji imate sa svojom decom, ne samo da ćete biti divan roditelj, već ćete i svoju decu učiti kako da jednog dana budu dobri i divni roditelji. Pokažite svojoj deci koliko je važno vaše vreme s njima i uticaćete na generacije koje dolaze.

To Top