Zdravlje

Med i zdravlje – jedno bez drugog ne idu!

Domaći med se tokom istorije koristio kao narodni lek i već decenijama je poznato da ima razne zdravstvene prednosti. Da li ste znali da se med koristi u nekim bolnicama kao tretman rana? Da, njegova primena je neograničena, a njegovim blagodetima tek nema kraja.

Ukoliko još uvek niste uvrstili med u vaš svakodnevni ritual, vreme je da to učinite, a evo i zašto:

Dobar izvor antioksidanata

Domaći med sadrži niz lekovitih biljaka koje deluju kao antioksidanti. Neke vrste meda imaju toliko antioksidanata koliko i voće i povrće. Antioksidanti pomažu u zaštiti vašeg tela od oštećenja ćelija prouzrokovanih slobodnim radikalima.

Slobodni radikali doprinose procesu starenja, a takođe mogu doprineti razvoju hroničnih bolesti kao što su rak i bolesti srca. Istraživanja pokazuju da antioksidativna jedinjenja u medu (polifenoli) mogu igrati ogromnu ulogu u prevenciji bolesti srca.

Antibakterijska svojstva

Istraživanja su pokazala da domaći med može ubiti neželjene bakterije i gljivice. Prirodno sadrži vodonik-peroksid, antiseptik. Efikasnost meda kao antibakterijskog sredstva varira u zavisnosti od meda, ali očigledno je da je med za pojedine vrste infekcija i više nego dobar.

Leči rane


Manuka med koristi se u medicinskim ustanovama za lečenje rana, jer je utvrđeno da je efikasno sredstvo protiv klica, a takođe pomaže u regeneraciji tkiva. Da li ste znali da se Manuka med smatra najzdravijim medom na svetu a da biljka Manuka raste samo na Novom Zelandu?

Važno je znati da samo onaj Manuka med koji nosi oznaku UMF garantuje originalnost meda, njegovo potvrđeno laboratorijsko istraživanje i poreklo.

Studije pokazuju da Manuka med može ubrzati vreme zarastanja rane i smanjiti infekciju. Imajte na umu da je med koji se koristi u bolničkim uslovima medicinskog kvaliteta, što znači da je kontrolisan i sterilan. Nikako nije dobra ideja da posekotine i rane tretirate medom koji kupujete u prodavnici. Takođe, nikako to ne radite bez odobrenja vašeg doktora.

Foto: unsplash

Snaga fitonutrijenata

Fitonutrienti su jedinjenja koja se nalaze u biljkama i pomažu biljci u zaštiti od štete. Na primer, neki drže insekte podalje ili štite biljku od ultraljubičastog zračenja.

Fitonutrijenti u medu odgovorni su za njegova antioksidativna svojstva, kao i za antibakterijsku i antifungalnu moć. Takođe se smatra da su razlog što se domaći med pokazao odličnim za jačanje imuniteta.

Pomoć kod digestivnih problema

Med se često koristi za lečenje probavnih problema poput dijareje ali za sada nema naučnih dokaza koja bi potvrdila njegovo delovanje u ovom slučaju. Ono što jeste dokazano je da je med efikasan u lečenju Heliko bakterije koja je čest uzrok čira na želucu.

Med je takođe moćan prebiotik, što znači da hrani dobre bakterije koje žive u crevima, a koje su ključne ne samo za varenje, već i za celokupno zdravlje.

Ublažava upalu grla

Prehladili ste se, boli vas grlo? Uzmite kašiku meda, odmah! Med je odlično sredstvo koje se bori protiv upale grla.

Takođe deluje kao sredstvo za suzbijanje kašlja. Istraživanja su pokazala da je med jednako efikasan kao i dekstrometorfan, čest sastojak lekova protiv kašlja koji se daju bez recepta. Zašto biste uzimali lek, kada uz pomoć meda možete da odagnate bol u grlu?

Upamtite sledeće – ako želite najbolje za sebe, nećete kupovati med u prehrambenim prodavnicama, već ćete pronaći lokalnog proizvođača u kojeg imate poverenja i od njega ćete uzimati domaći med.

To Top