Zdravlje

Hormon sreće – pokrenite ga prirodnim putem!

Hormone proizvode različite žlezde u vašem telu. Oni putuju kroz krvotok, delujući kao glasnici koji igraju važnu ulogu u brojnim telesnim procesima.

A koja je njihova važna funckija? Pomažu vam u regulisanju raspoloženja! Poznato je da određeni hormoni pomažu u promociji pozitivnih osećanja, uključujući sreću i zadovoljstvo.

Ovi „srećni hormoni“ uključuju:

  • Dopamin – u pitanju je hormon i neurotransmiter koji je važan deo vašeg sistema. Dopamin je povezan sa prijatnim senzacijama, sa učenjem, pamćenjem
  • Serotonin – Ovaj hormon (i neurotransmiter) pomaže u regulisanju vašeg raspoloženja, kao i spavanja, apetita, probave, sposobnosti učenja i pamćenja.
  • Oksitocin. – često nazvan „ hormon ljubavi “, oksitocin je neophodan za porođaj, dojenje i jaku vezu roditelja i deteta. Ovaj hormon takođe može da pomogne u unapređenju poverenja, empatije i vezivanja u vezama, a nivo oksitocina se obično povećava sa fizičkom naklonošću poput ljubljenja, maženja i seksa.
  • Endorfini – su prirodno sredstvo za ublažavanje bolova koje vaše telo proizvodi kao odgovor na stres ili nelagodnost. Nivo endorfina takođe ima tendenciju povećanja kada se bavite aktivnostima koje donose lepa osećanja, kao što su jedenje, vežbanje ili seks.

A kako da ih maksimalno iskoristite, saznajte u nastavku!

Izađite napolje
Želite da povećate nivo endorfina i serotonina? Provođenje vremena na otvorenom, na sunčevoj svetlosti je odličan način za aktiviranje ovih hormona.

Nađite vremena za vežbanje
Vežbanje ima višestruke koristi za fizičko zdravlje . Takođe može imati pozitivan uticaj na emocionalno blagostanje.

Vežbanje u velikoj meri oslobađa endorfin. Ali vežbanje ne deluje samo na endorfine. Redovna fizička aktivnost takođe može povećati nivo dopamina i serotonina, što ga čini odličnom opcijom za povećanje hormona sreće.

Smejte se sa prijateljem
Ko nije čuo staru izreku: „Smeh je najbolji lek“?

Naravno, smeh neće lečiti tekuće zdravstvene probleme. Ali može pomoći u ublažavanju osećaja anksioznosti ili stresa i poboljšati loše raspoloženje povećanjem nivoa dopamina i endorfina.

Foto: unsplash

Skuvajte (i uživajte) u omiljenom obroku sa voljenom osobom
Ovaj savet bi – u teoriji – mogao da podstakne sva 4 hormona sreće

Uživanje u omiljenom jelu može pokrenuti oslobađanje dopamina zajedno sa endorfinima. Deljenje obroka sa nekim koga volite i vezivanje za pripremu obroka može povećati nivo oksitocina.

Određena hrana takođe može imati uticaj na nivo hormona, pa pri planiranju obroka imajte na umu sledeće:

začinjena hrana koja može pokrenuti oslobađanje endorfina
jogurt, pasulj, jaja, meso sa niskim sadržajem masti i bademi pomažu u oslobađanju dopamina
hrana bogata triptofanom povezana je sa povećanim nivoom serotonina
hrana koja sadrži probiotike takođe može uticati na oslobađanje hormona

Konzumirajte čokoladu

Poznato je da čokolada izaziva zavisnost, čak neki stručnjaci kažu da je čokolada vrlo slična drogi. Takođe, utiče na povećanu proizvodnju endorfina u mozgu. Ali, to ne znači da treba da pojedete celu čokoladu odjednom. Dve, tri kockice čokolade imaće isti efekat.

Suština je u sledećem, uživajte u svemu što vam godi – vodite ljubav, jedite omiljenu hranu, uživajte u slatkišima (umereno) volite se, družite i na kraju, budite srećni!

To Top