Zdravlje

Znate li šta je hipotiroidizam i kako on utiče na naša tela?

Mnoga metabolička funkcionisanja našeg tela zavisi od funkcionisanja štitne žlezde. Ova žlezda, koja se nalazi u grlu, oslobađa hormone štitne žlezde koji pomažu u održavanju otkucaja srca i kontrolišu funkcionisanje digestivnog sistema. Svaka varijacija u količini hormona štitnjače koja se luči može negativno uticati na telo.

Primećeno je da su žene podložnije ovom stanju i da najčešće dolazi do poremećaja štitne žlezde usled brojnih stanja povezanih sa nervnim sistemom, odnosno sa stresom… Zato i kažu da je loš rad štitne žlezde savremena bolest koja uzima maha… Šta se to zapravo desilo pa u današnje vreme svaka druga žena ima problem sa hormonima, samim tim i štitnom žlezdom? Doktori nemaju jasan odgovor na to pitanje, sem konstatacije da je bitna prevencija, kao i za sve ostale bolesti.

Šta je hipotiroidizam?
Hipertireoza je stanje u kome telo ne uspeva da luči odgovarajuće količine tiroidnih hormona. To usporava metabolizam u telu kao i celokupno funkcionisanje tela. Kao rezultat, osoba se na kraju oseća letargično jer se u telu stvara manje energije.

Hašimotov tiroiditis

Ovo je autoimuna bolest koja utiče na štitnu žlezdu uzrokujući upalu. U tom slučaju, bele krvne ćelije u telu napadaju štitnu žlezdu zamenjujući je sa stranom česticom. I da, obično je poremećaj hormona nasledan, stoga, ukoliko imate nekoga u porodici ko ima problema sa štitnom žlezdom, češće kontrolišite hormone.

Lečenje hipertireoze

Hipertireoza je potpuna suprotnost hipotiroidizmu, pri čemu se izlučuje višak hormona štitnjače. Leči se uzimanjem lekova koji će smanjiti lučenje hormona. Međutim, ovo bi moglo usporiti funkcionisanje štitne žlezde do te mere da je sekrecija hormona ispod normalne granice.

Uklanjanje štitne žlezde

Ukoliko ne dođe do poboljšanja nakon uzimanja određene terapije koju vam vaš endoklrinolig prepiše, možda ćete morati da uklonite štitnu žlezdu hirurškim putem.

Foto: unsplash

Znaci i simptomi hipotiroidizma

Osobe koje imaju problema sa štitnom žlezdom pokazuju različite znakove i simptome. Međutim, najčešći i rani simptomi su debljanje, letargija i umor. Ljudi često ne shvataju da se ovi simptomi zapravo pripisuju hipotiroidizmu, sve dok se ne pojavi više simptoma.

Ostali simptomi uključuju:

  • usporen rad srca
  • podbulo i osetljivo lice
  • povećan holesterol u krvi
  • zatvor
  • slabost mišića
  • suva koža i kosa
  • neplodnost
  • menstrualne promene
  • smanjenje znojenja
  • bolovi i ukočenost u zglobovima

Lečenje

Lekovi

Uzimanje lekova i suplemenata ostaje celoživotni tretman koji samo u određenoj meri može kontrolisati stanje. Obično se koriste sintetički analozi hormona štitnjače kao što su liotironin i levotiroksin.

Dijeta

Preporučuju se namirnice poput brazilskog oraha, semena suncokreta koje su bogate magnezijumom i selenom. Pored toga, mogu se koristiti i dodaci gvožđa i kalcijuma. Međutim, hranu poput brokija, hranu na bazi soje, kupusa treba izbegavati, posebno u sirovom obliku. Takođe treba smanjiti prerađenu hranu i hranu bogatu šećerom. Potrudite se da u svoj jelovnik uvrstite jodiranu so, jaja, mlečneproizvode i ribu.

Vežbajte

Usredsredite se na jednostavne i lagane vežbe, poput joge, plivanja, vožnje bicikla ali ne zaboravite da je potrebna konsultacija sa lekarom pre nego što krenete da vežbate.

To Top