Zdravlje

Sve blagodeti zelenog čaja – saznajte zašto je dobar za vas!

Zeleni čaj se priprema od neoksidiranih listova i bogat je antioksidantima i polifenolima. Upravo on ima brojne blagodeti na zdravlje i zato nas i ne čudi što se ubraja u vrhunske napitke za umerenje tela ali i uma.

Brojna medicinska svojstva svrstala su ga na mesto broj jedan a ono što je još bitinije, zeleni čaj je zdravija varijanta u odnosu na obični, i utiče na prevenciju raka i dijabetes, pa ako ovo nisu dovoljni razlozi da počnete sa njegovom konzumacijom, ne znamo šta jeste.

Sprečava propadanje zuba

Pomaže u sprečavanju propadanja zuba jer zeleni čaj sadrži hemijski antioksidans poznat kao katehin koji pomaže u borbi protiv virusa i bakterija koje uzrokuju infekcije grla i karijes.

Pomaže u gubitku kilograma

Zeleni čaj ubrzava metaboličke procese, pri čemu doprinosi bržem gubitku kilograma. Sastoji se od polifenola koji ubrzavaju metabolizam i povećava oksidaciju masti u telu.

Utiče na zdravlje srca

Većina problema sa srcem prouzrokovana su stresom i napetošću. Redovno isijanje zelenog čaja pomaže u održavanju krvnih sudova i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Foto: unsplash

Podiže raspoloženje

Zeleni čaj je efikasan u borbi protiv depresije i značajno poboljšava raspoloženje. Sadrži teanin koji opušta um i čini da se osećate smireno.

Smanjuje rizik od raka


Zeleni čaj pomaže u prevenciji različitih oblika raka poput raka debelog creva, pluća, prostate, dojke, kože, želuca, jajnika, itd. Polifenoli koje sadrži pomažu u ubijanju ćelija karcinoma i sprečavaju njihov rast.

To Top